Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Siltināt var arī ziemā

© publicitātes

Aktīvā būvniecības sezona ir beigusies, un, lai gan mūsdienu tehnoloģijas ļauj daudzus būvdarbus, tostarp ēku ārējo fasāžu renovāciju, veikt salā, vēls rudens un ziema tam nav piemērotākais laiks. Šo laiku lietderīgi var izmantot iekšdarbu veikšanai.

Ēku energoefektivitātes projekti mēdz būt dažādi – tikpat dažādi cik ēku konstrukcijas, izmantotie materiāli, to nolietojums, vēlamais ieguvums un pieejamie finanšu resursi, tāpēc viena recepte, kas noderētu visu ēku renovācijai, nav iedomājama. Jāteic gan, ka, veicot jebkuru darbu, ir jāievēro Latvijā spēkā esošie būvnormatīvi.

Izvēloties, kādus tieši darbus veikt, vispirms nepieciešams energoaudits, ēkas tehniskā apsekošana un aprēķini, kas ataino gan esošo situāciju, gan parāda iespējamos ieguvumus pēc darbu veikšanas. Visbiežāk maksimāla efekta iegūšanai būvniecības speciālisti iesaka veikt ēku komplekso renovāciju, kas ietver pilnu darbu kompleksu – sākot no siltumapgādes iekārtu atjaunošanas, logu un durvju nomaiņas, līdz fasādes, pagrabu un bēniņu siltināšanai. Izvērtējot konkrēto situāciju, speciālisti ieteiks optimālo objekta renovācijas plānu.

Laika apstākļi nav šķērslis

Ja esat iecerējuši veikt ēkas energoefektivitātes uzlabošanas darbus, bet projekts apstiprināts tikai tagad, kad pūš asi vēji, līst lietus un tūlīt sola arī sniegu, tas nenozīmē, ka jāgaida pavasaris – arī nekavējoties var paveikt daudz, turklāt, ņemot vērā mazāku pieprasījumu, rudenī un ziemā daudzi materiālu piegādātāji un pakalpojumu sniedzēji pazemina cenas.

Laika apstākļi netraucē realizēt grīdu un bēniņu siltināšanu, pagrabu sakārtošanu, logu un durvju nomaiņu. Vienlaikus var veikt arī iekšējo sienu renovāciju, uzlabojot to akustiskās īpašības.

Uzsākot ēkas renovācijas projekta realizāciju rudenī, mēs ne tikai neko nezaudējam, bet pat iegūstam – darbaspēks ir pieejamāks un izmaksas ir zemākas. Tāpat būtiski ir tas, ka jau šajā ziemā varēs izbaudīt daļējus energoefektivitātes uzlabošanas rezultātus. Tiks ietaupīts arī laiks.

Izvēlēties palīdzēs speciālisti

Ja vien neesat būvinženieris vai celtnieks ar pieredzi, materiālu izvēli un būvdarbus tomēr vajadzētu uzticēt speciālistam. Mūsdienās kā siltināšanas materiālus visbiežāk izmanto minerālvates, kam piemīt ļoti labas termodinamiskās un akustiskās īpašības, tās neuzsūc mitrumu, ir vieglas, tāpēc nav nepieciešama konstrukciju stiprināšana. Siltinājuma materiālu ražotāji piedāvā arvien jaunus produktus, kas, no vienas puses, klientam sarežģī izvēli, bet, no otras puses – pareizi izvēlēts materiāls nodrošina labāku rezultātu. Tajā pašā laikā materiālu ražotāji un izplatītāji atzīst, ka vadošo siltināšanas materiālu zīmolu produktu kvalitatīvās īpašības atšķiras tikai nedaudz, tāpēc izvēli lielākoties nosaka cena, zīmola atpazīstamība un sniegtās garantijas, kā arī materiāla piemērotība projektam un tā izmantošanas ērtums.

Viens no pazīstamākajiem zīmoliem ISOVER piedāvā dažāda biezuma vates plašā sortimentā – cietas, mīkstas un beramas. Arvien lielāka loma tiek atvēlēta vides aspektam – no kā tas tiek izgatavots, kāda ir ražošanas un paša materiāla ietekme uz vidi. Šovasar ISOVER, kas ir Francijas kompānijas Saint Gobain koncerna zīmols, nāca klajā ar revolucionāru produktu – mīksto vati ISOVER G3 Touch. Tas ir jaunas paaudzes produkts, kas būtiski atvieglo celtnieku darbu – īpaši izstrādātā tehnoloģija un dabiskās saistvielas (glikoze) šo produktu padara cilvēkam īpaši draudzīgu. Strādājot ar jauno produktu, rodas daudz mazāk putekļu un arī tie ir praktiski nekaitīgi. Atšķirībā no citām minerālvatēm G3 Touch nekož – nerada acu, kakla, deguna un ādas bojājumus, kas nereti veicina iekaisumus. Ar G3 Touch droši var strādāt arī alerģiski cilvēki.

Būtiski, ka, neraugoties uz inovācijām, jaunais produkts atbilst iepriekšējam cenu līmenim. Tāpat kā iepriekšējais šī zīmola pārstāvētais produkts, G3 Touch atbilst augstākajai ugunsdrošības klasei un tam piešķirts A1 būvniecības emisijas statuss. Mīkstā vate piemērota sienu, grīdu, bēniņu siltināšanai un skaņas izolācijai.

Siltinām bēniņus

Ziemā vislabāk redzams, kurām mājām ar bēniņu siltumizolāciju viss ir kārtībā, bet kurām nepieciešami būtiski uzlabojumi – jo mazākas lāstekas, jo izolācija ir labāka.

Bēniņu siltināšana dod būtisku ieguldījumu ēku energoefektivitātes uzlabošanā, jo tieši caur tiem izplūst visvairāk siltā gaisa. Speciālisti iesaka bēniņu siltināšanu iekļaut renovācijas plānā vai pat veikt tikai kā vienu ēkas energoefektivitātes uzlabošanas pasākumu.

Aprēķināts, ka bēniņu siltināšana atmaksājas vienas apkures sezonas laikā, respektīvi, siltuma ekonomijas apjoms ir līdzvērtīgs siltināšanā ieguldītajai summai. Protams, katrā projektā ieguvumi var atšķirties.

Bēniņu siltināšanai pēdējos gados visbiežāk izmanto beramo minerālvati, kas ir ērts un ekonomisks risinājums visdažādāko būvju bēniņu, starpstāvu un komunikāciju šahtu siltināšanai. Vati ieklāj ar speciālu pūšanas iekārtu, kas nozīmē, ka materiālu var iepildīt arī grūti piekļūstamās vietās – pažobelēs, spraugās.

Būtiski, ka vate ir viegla, neuzsūc mitrumu un ir elpojoša, kas nozīmē, ka to var klāt arī uz vecām koka konstrukcijām. ISOVER minerālvate ir ugunsdroša, kā arī pasargā no pelējuma sēnīšu rašanās. Tā ir ekoloģiska un cilvēka veselībai nekaitīga.

Salīdzinājumā ar citiem siltināšanas veidiem siltinājums ar beramo vati ISOVER izmaksā par 20% lētāk, jo tās iestrādāšana neprasa lielas darbaspēka izmaksas, kā arī beramajai vatei nav atgriezumu – klients samaksā tikai par to vates daudzumu, kas nepieciešams konkrētā mērķa sasniegšanai.

Beramo vati var iegādāties arī maisos un bēniņos izlīdzināt pats, taču Saint Gobain celtniecības materiāli ISOVER tirdzniecības vadītājs Arnis Ližbovskis norāda: «Vate maisos ir saspiesta – ja tā tiek iestrādāta ar grābekli, tā tik ļoti neizplešas, kā tas notiek, iestrādājot to ar speciālo pūšanas iekārtu. Vidēji no plānotā 1 m3 iegūsiet ap 0,7 m3 siltinājuma materiāla. Tāpēc, ja apjomi nav lieli un darbu vēlaties veikt pašu spēkiem, iesakām izvēlēties ISOVER KT 40 minerālvati ruļļos, kas pieejama 50, 75, 100 un 150 mm biezumā ar platumu 120 cm. Minētais produkts ir ļoti piemērots horizontālām virsmām un kļūst arvien pieprasītāks, jo mūsu klienti pārliecinās par tās efektivitāti un ieklāšanas ērtumu.»

Jāņem vērā, ka katram projektam maksimālā efekta sasniegšanai ir nepieciešams individuāls risinājums.

SAINTGOBAIN CELTNIECĪBAS PRODUKTI reklāmraksts