Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Koši akcenti virtuvei

© F64

Klāt rudens. Savā daudzkrāsainībā tas mudināt mudina dzīvespriecīgas krāsas ienest arī mājās: piepildīt vāzes ar košiem ziediem, salikt traukos sārtvaidžus ābolus, medainus bumbierus, sulīgas plūmes, neaizmirst sveces... Taču, rudenim aizejot, dabas dotās krāsas izbāl un zūd.

 Kā krāsainās sajūtas saglabāt? Savai virtuvei jāpagatavo jauni un koši akcenti tekstilaplikācijas tehnikā!

Radošu ideju iesaka tekstilmāksliniece, dizaina aksesuāru salondarbnīcas Burleska saimniece Agnese Vaļiniece.

Liekot lietā fantāziju, izdomu, radošo garu un it kā spēlējoties ar krāsām, iespējams pagatavot jaukas un praktiskas lietas: košas salvetes, jaunus pārvalciņus jau panēsātajiem virtuves ķebļiem, ērtus katlu vāku turētājus...

Nepieciešams: lina vai kokvilnas audums pamatam, krāsaini audumi (var būt atgriezumi) aplikācijām, sintepons, piemērotu krāsu diegi, adatas, grieznes,ziepju gabaliņš vai speciāls gaistošais flomāsters,zīmulis, papīrs, šujmašīna, gludeklis

Darba gaita:

1. Uz papīra dabiskā lielumā uzzīmē un izgriež iecerēto motīvu vai kompozīciju.

2. No pamata auduma vajadzīgajā lielumā piegriež salveti. Izvēlas pieskaņotas vai kontrastējošas krāsas audumu. Uz tā ar ziepju gabaliņu vai flomāsteru no papīra pārnes iecerēto motīvu un izgriež.

3. Abus audumus izgludina. Krāsaino aplikāciju ar kniepadatām piesprauž pie pamata auduma (lai darbiņš būtu precīzs, aplikāciju tomēr ieteicams piediegt.

4. Šujmašīnai uzstāda pēc iespējas blīvāku zigzaga dūrienu un abus audumus sašuj kopā tā, lai zigzaga dūriens aplikācijai ietu pa virsu.

5. Kad lielie šūšanas darbi beigti, gatavos izstrādājumus izgludina.

Padomi:

• Salvetes var gatavot arī ar oderīti. Salvešu malas var apšūt ar citas, kontrastējošas krāsas audumu.

• Katlu vāku noņemamajiem cimdiņiem aplikāciju veido, pamata audumam apakšā liekot sintepona oderes kārtu. Beigās piešuj cilpiņu.

• Ķebļu pārvalkiem piešuj maliņu, kas dekoratīvo izstrādājumu ļaus viegli uzvilkt uz ķebļa un stingri to saturēs.

Iesākto turpināsim – māksliniece mācīs, kā pagatavot krāsās un stilā atbilstošus virtuves aizkarus.