Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Hidrolāti jeb ziedūdeņi – sveiciens no vasaras

© F64

Tie, kam tuvs viss dabiskais, ciena kosmētikas līdzekļus, kas gatavoti no dabas vielām, turklāt arvien populārāka visā pasaulē, tostarp arī Latvijā, kļūst tādu produktu izmantošana, kuru sastāvs ir vienkāršs un nemākslots, piemēram, daudzi iemācījušies likt lietā ēteriskās eļļas, kas vēl nesen šķita domātas tikai smalkiem lietpratējiem.

.Vēl viens šāds produkts, kuru noteikti ir vērts sev atklāt un sākt lietot, ir arī hidrolāti jeb ziedūdeņi.

Hidrolāti ir vērtīgi augu destilācijas produkti, kurus var lietot nešķaidītā veidā ādas un matu kopšanai, ādas tīrīšanai un mitrināšanai, kompresēm un atsvaidzināšanai, kā arī pievienot pašgatavotiem kosmētikas līdzekļiem – krēmiem, maskām, želejām u.c. Salīdzinājumā ar ēteriskajām eļļām, kuras lietojot jāievēro diezgan liela piesardzība, ziedūdeņi ir maigāki un drošāki, tiem ir ideāls pH līmenis, kas ir īpaši piemērots lietošanai uz ādas. Tos plaši izmanto arī aromterapijā. Hidrolāti satur ūdenī šķīstošās vērtīgās augu sastāvdaļas, kas lieliski mijiedarbojas ar cilvēka ķermeņa šūnām.

Ražo tepat Latvijā

Cēsu apkārtnē, Raunā, kopš 2010. gada darbojas ražotājs Graenn – islandiešu valodā šis nosaukums nozīmē «zaļš». Šeit no Latvijas pļavās un mežos atrodamajiem vērtīgajiem augiem ražo hidrolātus. To radītāja ir Līga Salmane, jauna latviešu uzņēmēja. Ziedūdeņi ar savu aromātu ienes Latvijas vasaru, pļavu un mežu smaržu arī rudenī un ziemā. Atšķirībā no daudzviet pasaulē iegādājamiem ziedūdeņiem, kas ir ēterisko eļļu destilācijas procesa blakusprodukts, Graenn hidrolāti nav blakusprodukts, bet galvenais produkts, kas tiek iegūts no svaigiem, tikko ievāktiem augiem vasaras sezonā, laikā, kad tie zied visvairāk un ir visspēcīgākie.

Plašas lietošanas iespējas

Ziedūdeņus var izvēlēties gan atkarībā no tā, kāda smarža šķiet tīkama un tajā brīdī uzrunājoša, gan arī tā, kādai praktiskai vajadzībai tos paredzēts izmantot, jo hidrolāti noder gan ādas un matu kopšanai, gan atsevišķu ādas problēmu risināšanai, piemēram, kompresēm acīm un pietūkušiem plakstiņiem, kukaiņu dzēlumu vietu apstrādei, gan vienkārši telpu, gultasveļas vai dvieļu iesmaržināšanai. Ja ziedūdeņus izmanto ādas un matu kopšanai, jāizvēlas tie, kas ir piemēroti lietotāja ādas tipam. Mājās gatavojot dažādus kosmētikas līdzekļus – maskas, krēmus, želejas un tamlīdzīgi, ziedūdeņus iekļauj to sastāvā parastā ūdens vietā.

Graenn hidrolāti nopērkami 100 ml pudelītēs ar izsmidzinātāju – tās ērti paņemt līdzi, dodoties ārpus mājas, kā arī 250 ml pudelītēs izmantošanai mājās.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar iGreen

***

NODERĪGI

• Pelašķu hidrolāts piemērots iekaisušai un jutīgai ādai. Tam piemīt pretiekaisuma, antibakteriālas un antiseptiskas, ādu atjauninošas, kā arī nomierinošas īpašības. Īpaši piemērots pēc skūšanās, sakairinātas ādas nomierināšanai un dziedēšanai.

• Nātru hidrolāts ieteicams taukainai un kombinētai ādai – mitrināšanai, ādas atjaunināšanai un tonizēšanai, bet īpaši – matu un galvas ādas kopšanai. Stiprina matus un uzlabo asinsriti galvas ādā, veicinot matu augšanu.

• Meža aveņu hidrolāts der visiem ādas tipiem. Tam piemīt mitrinoša, ādu atjauninoša, savelkoša un pretiekaisuma iedarbība, palīdz risināt ādas taukošanās problēmas, nomierina un atjauno nelabvēlīgu laika apstākļu bojātu ādu.

• Kumelīšu hidrolāts izmantojams visiem ādas tipiem, bet īpaši – sausas un jutīgas ādas kopšanai. Labi nomierina alerģisku, iekaisušu, niezošu ādu. Tas ir piemērots lietošanai pēc matu mazgāšanas – spīdumam un smaržai; nomierinošām kompresēm acīm; mazu bērnu ādiņas kopšanai.

• Gurķu un piparmētru hidrolāts piemērots visiem ādas tipiem. Lieliski atsvaidzina, mitrina un tonizē nogurušu ādu, kā arī uzlabo sejas krāsu. Tam piemīt viegli savelkoša, atvēsinoša un apsārtumu mazinoša iedarbība.

• Ceriņu hidrolāts noder visiem ādas tipiem, īpaši labi palīdz iekaisušai ādai, jo tam piemīt pretiekaisuma, baktericīda iedarbība, sekmē tūskas mazināšanos un nomierina. Īpaši iesakāms nogurušu un pietūkušu acu plakstiņu kompresēm.

• Jasmīnu (filadelfu) hidrolāts lietojams visiem ādas tipiem. Tam raksturīgas ādu atjauninošas, kairinājumu un apsārtumu mazinošas, tonizējošas īpašības un arī spēcīga antioksidatīva iedarbība.

• Liepziedu hidrolāts piemērots visiem ādas tipiem, bet īpaši labvēlīgi iedarbojas uz jutīgu ādu, tā iedarbība ir izteikti nomierinoša, kā arī ādu atjaunojoša, relaksējoša un tūsku mazinoša. Šis hidrolāts īpaši piemērots lietošanai maziem bērniem.

• Upeņu hidrolāts derīgs visiem ādas tipiem, bet sevišķi – nobriedušai un bojātai ādai; tam piemīt pretiekaisuma, asinsriti uzlabojošas un izteiktas ādu reģenerējošas īpašības spēcīgās antioksidantu darbības dēļ.

***

minētos produktus var iegādāties:

• www.lavandas.lv

• www.220.lv

• Rīgā:

«Lavandas», Bieķensalas ielā 3 (pie t/c Rīga Plaza)

«Lavandas», Elizabetes ielā 25

Verdant Eco Spa, 13. janvāra ielā 33

«Klēts» Rimi Alfa, Brīvības ielā 372

«Klēts» Rimi Spice, Lielirbes ielā 29

«Klēts» Rimi Valdemārs, K. Valdemāra ielā 112

• Cēsīs:

«Lavandas», J. Poruka ielā 19 (t/c Solo)

• Kuldīgā:

«Pie Undīnes», Liepājas ielā 4

• Ogrē:

«Lavandas», Mednieku ielā 21/23 (t/c Ogres Prestižs)

• Klintainē:

«Latvju spīķeris», «Liepsalas», Klintaines pagasts, Pļaviņu novads