Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Cita egle

© F64

Bez eglītes Ziemassvētkos neiztikt, taču, lai mājās radītu svētku noskaņu, nav obligāti jāņem cirvis un jādodas uz mežu pēc tur augošas zaļsvārces.

Ir daudz dekoratīvu kompozicionālu risinājumu, kas mājoklim piešķir grafisku un greznu noskaņu.

Ir stilīgi no visdažādākajiem dabas vai jebkuriem citiem brīvi pieejamiem materiāliem veidot nelielas vai pavisam mazas dekoratīvas eglītes – uz galda vai stikla virsmas liekamas, pie sienas stiprināmas, pakarināmas. Galvenais, lai mājās ir egles simbols un svētku noskaņa.

IRBEŅU OGAS. Koši, uzreiz pamanāmi – irbeņu ogu vainags, ko no visām pusēm ieskauj mežrozīšu paauglīši, bet vainaga pamatu veido blīvs purpura kārkla tumši karmīnsarkano dzinumu pinums. Ja irbeņogu viducī pēkšņi ielec priedes čiekurs, kas, miniatūrām pupiņu svecītēm un košām bantītēm izrotāts, gatavs par eglīti saukties, svētki var sākties.

AŽŪRUS TELPISKUS ROTĀJUMUS var izlocīt no stieples. Eleganci un dekorativitāti panāk, stiepli pārklājot ar mirgojošu aerosola laku vai notinot ar kādu spīdīgu pavedienu. Ļoti smalka metāla diega, košu pērlīšu un sudrabotu krustaiņu lapiņu trauslais vijums kompozīciju padara gaisīgi vieglu.

ZĪLES, KASTAŅUS, ČIEKURUS, LAPAS, SĒKLU POGAĻAS – visu, ko rudenī izdodas atrast un savākt, darinot kompozīcijas no floristikas materiāliem, var likt lietā. Brūnie zemes toņi vienmēr ir aktuāli.

JA DAŽĀDA RESNUMA, puslīdz vienāda garuma latvāņa stumbra daļas liek citu virs cita un būvē stilizētu egli, rezultāts ir pārsteidzošs. Atliek tikai kompozīciju papildināt ar dažām sudrabaini baltām egļu bumbām un parūpēties par mākslīgā sniega klātbūtni.

DAŽĀDA AUGSTUMA METĀLA KONUSUS ieģērbjot sūnu «mētelīšos», iegūst stilizētas egles latviešiem tradicionālajā toņu gammā – vienkārši un gaumīgi.

STILĪGI ZILAS. Kurš sacīja, ka egles reizēm nevar būt zilas? Ar apzeltītiem gliemežvāciņiem izrotātas – nu stilīgi.

NO MEŽA NĀKUŠU EGLĪTI var aizstāt kompozīcija, kas darināta no sūnu un sizala auklu vijumiem un lokanām mežvīnu stīgām. Sarkanā un zaļā krāsu gamma stilizētajām eglītēm piešķir svinīgumu, bet egļu bumbas un sīko odziņu virtenes rada gaisīguma efektu.

IZKALTĒTI LATVĀŅU STUMBRI jau paši par sevi ir dekoratīvs floristikas materiāls, bet ja tos vēl papildina ar skuju zaļumu, čiekuriem un kādu košu akcentu, rodas stilizēta egle.

PAT PRIEDES ČIEKURS, atbilstoša izmēra puķu podiņā iesēdināts, var pārvērsties par miniatūru eglīti.