Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Ceļš kredītu labirintā

Janvāris ir mēnesis, kad pamazām sākam īstenot Jaungada apņemšanās. Sporta zāles apmeklējums, dzīvokļa remonts, jauns auto. Visbiežāk katra sapņa pamatā ir ne tikai spēcīga vēlme, bet arī finansiālas saistības.

Vienlaikus pieaug kārdinājums pēc masu medijos popularizētajiem īstermiņa kredītiem kā ērta risinājuma. Vai vienmēr apsveram saistības, kuras uzņemamies, bet vēlāk nožēlojam un nevaram izpildīt?

Ja ātro kredītu ņem neapdomīgi, piemēram, pēkšņu vēlmju remdēšanai vai liela sapņa īstenošanai, tad šim īstermiņa aizdevumam kā bonuss līdzi var nākt ilgtermiņa finansiālās problēmas. Nereti papildus materiālajam slogam līdz ar kredītu apjoma un skaita pieaugumu palielinās arī emocionālā spriedze, ko rada aizņēmumi, to atdošanas īsie termiņi un spiediens, kad maksājumi kavējas.

Neapšaubāmi kredīts noteiktās dzīves situācijās ir risinājums. Ātro kredītu formāts ir labs un noderīgs ar dažiem priekšnosacījumiem – tas pastāv, lai palīdzētu cilvēkiem, kurus piemeklējušas negaidītas finanšu problēmas. Tas nav paredzēts nepamatotiem tēriņiem, bet gan tikai ārkārtas situācijām. Tas der cilvēkiem, kuriem tiešām apstākļi šodien liedz iegādāties nepieciešamo, bet viņi zina vai vismaz pieņem, ka nākotnē savu situāciju stabilizēs, meklēs un atradīs izeju. Tie ir apzinīgie maksātāji.

Taču Latvijā pašlaik ir liela daļa cita tipa cilvēku – tie ir jaunieši, nezinīši vai pat spēlmaņi, kuriem kredītu ņemšana kļuvusi par azartu. Viņi vienu kredītu sedz ar citu, staigājot pa naža asmeni un diemžēl dažreiz arī paklūpot virs tā. Šie cilvēki nereti dzīvo pāri saviem līdzekļiem, tiecas pēc luksusa precēm un rada sevī ilūziju, ka var atļauties vairāk nekā patiesībā.

Kredītu virpulis var ievilkt arī atbildīgus cilvēkus. Jebkura aizņemšanās veicina izjūtu, ka naudas vienmēr pietiks, tādējādi tiek aizmirsts par iespēju plānot ienākumus un izdevumus vai veidot uzkrājumus

neparedzētiem izdevumiem. Taču kādā brīdī pienāk signāls, kad jāsaka: «Stop! Es vēlos dzīvot ar mierīgu sirdsapziņu un esmu gatavs meklēt veidu, kā nokārtot saistības un kā racionāli atrisināt situāciju.»

Pirmkārt, lai izvairītos no vilinājuma ņemt ātros kredītus, vajadzētu sākt ar savu ikdienas izdevumu apkopošanu un plānošanu. Katru dienu, pierakstot savus izdevumus, mēneša beigās būs iegūts priekšstats par savu tēriņu samērīgumu, kas ļaus izdarīt secinājumus par to, kur iespējams ietaupīt. Regulāri taupības pasākumi palīdz izvairīties no pārsteidzīgas un pārdrošas naudas aizņemšanās. Daudzi kredītu izsniedzēji mēģina piesaistīt ar iespēju pirmo kredītu saņemt pilnīgi bez maksas.

Ikvienam, kurš plāno izmēģināt kādu no ātrajiem kredītiem, tomēr ieteicams apdomāt to rūpīgi, jo tas izraisa sava veida pieradumu, kuru turpmāk grūti mainīt.

Otrkārt, ja cilvēks saistības jau uzņēmies, tad jāsāk ar savu kredītsaistību izvērtēšanu un sastrukturizēšanu. Ja ir paņemti vairāki kredīti – var derēt kredītu apvienošana, vienota grafika izveide un vienošanās ar kredīta devēju pagarināt kredīta atdošanas laiku. Tas ļauj ieviest kārtību un soli pa solim virzīties uz kredītu atmaksu. Ja māc šaubas par to, vai būs iespējams apstāties un vai šī kredītu ņemšana jau nav kļuvusi par atkarību, būtu ieteicams vērsties pie speciālista vai lūgt kāda tuvinieka vai drauga palīdzību un kopīgiem spēkiem meklēt konkrētās problēmas cēloņus un domāt, kā tos pārvarēt.

Treškārt, vienmēr ir svarīgi atcerēties un pārdomāt, vai tiešām īstermiņa risinājumi ir labākais veids, kā atrisināt problēmas. Nestrādājošiem ieteiktu meklēt darbu – un jāatzīst, ka iespējas darba tirgū pašlaik ir plašas. Tie, kuri var un grib strādāt, vienmēr atradīs iespēju nopelnīt. Savukārt tiem strādājošajiem, kuriem darba devējs regulāri kavējas ar maksājumiem, iespējams, ir vērts pārdomāt esošo sadarbību. Paaugstinot savu kvalifikāciju un vērtību darba tirgū, ir iespējams strādāt interesantāku darbu, saņemot labāku atlīdzību. Lielāka rūpība būtu jāpievērš arī pārējam, kas ir apkārt. Piemēram, ja sadzīves tehnika ir nolietojusies, jāplāno regulāra naudas atlikšana neparedzētajiem maksājumiem. Ja vasarā gribēsiet doties ceļojumā, tā plānošana un naudas krāšana jāsāk tagad.

Arī veselības problēmas ir atkarīgas no mūsu dzīvesveida un attieksmes pret sevi. Proti, ja nenodarbojamies ar fiziskajām aktivitātēm, daudz stresojam, smēķējam, laikus neapmeklējam ārstu, tad mūsu veselības problēmas tiek veicinātas un pat ielaistas.

Runājot par ātrajiem kredītiem papildus banku izcilajam teicienam «Aizņemies atbildīgi, izvērtējot savas iespējas atmaksāt kredītu» gribētu piebilst: «Esi atbildīgs pret sevi un citiem, mīli darbu, meklē iespējas, un tu tās atradīsi!»

***

Eksperta viedoklis: iespēja uzlabot dzīves kvalitāti

Artis BĒRZIŅŠ, BIGBANK vadītājs Latvijā:

– Kredīti ir viena no iespējām uzlabot savas dzīves kvalitāti brīžos, kad esošais ienākumu apjoms ir stabils, bet nepietiekams, lai īstenotu sen lolotus sapņus un nopirktu vēlamo bez kredīta. Tirgū kredītu piedāvājums ir plašs un iespēju daudz, tomēr lēmumu par kredīta ņemšanu aicinu izvērtēt no ilgtermiņa skatu punkta – ko aizņemoties iegūsi šodien un kā to atdosi rīt. Piekrītu viedoklim, ka tiem, kuri aizņemas vienu īstermiņa kredītu, lai atdotu citu, ir jāsāk plānot ilgtermiņā, jārunā ar saviem kredītdevējiem un, iespējams, jāizvēlas kredītu apvienošana jeb konsolidācija. Tā var palīdzēt ne tikai mazināt stresu par vienmēr degošajiem termiņiem, jo, apvienojot kredītus, ir tikai viena diena mēnesī, kad jāveic maksājums, bet arī būtiski samazināt ikmēneša maksājuma apjomu.

Kredītu apvienošana dos arī iespēju mērķtiecīgi samazināt kredīta pamatsummu, nevis tikai maksāt pagarināšanas komisijas, kā tas ir ātrajiem kredītiem, un attiecīgi ļaut nosegt aizņēmumu plānoti un bez liekiem pārdzīvojumiem.