Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Mantas pa kabatām

© F64

Daudz un dažādu saimniecībā vajadzīgu un noderīgu sīkumu gana katrā mājā. Katru mīļu brīdi pa tvērienam var ievajadzēties kaut ko citu, un labi, ja meklētais atrodams ātri, ar pirmo piegājienu.

 Labs risinājums dažādu priekšmetu glabāšanai var būt universālas auduma kabatiņas, kurās satilpināt sīkas rotaļlietas, daudzus namamātes rokdarbu vai virtuves rīkus, periodiku, cimdu vai zeķu kolekciju un vēl, un vēl.

Nepieciešamie materiāli:

kokvilnas vai lina audums (35x50 cm): 6 gab., līmaudums, pogas, diegi, lentītes, mērlente, grieznes, kniepadatas,

Darba gaita:

1. Izvēlas pēc struktūras vienādus lina vai kokvilnas audumus, samēra tos visus vienādā izmērā un sagriež. Auduma taisnstūri no kreisās puses izgludina. Gar vienu garāko malu uzliek līmauduma lenti.

2. Ar karstu gludekli to piegludina pie auduma.

3. Malai, pie kuras tikko piegludināts līmaudums, atloka apmēram 1 cm platu vīles tiesu, nogludina. Vēlreiz noloka, šoreiz 5 cm platu malu, vēlreiz nogludina.

4. Vīles tiesai paredzēto malu nostiprina ar kniepadatām vai piediedz.

5. Nošuj ar šujmašīnu. Auduma kreisajai pusei esot virspusē, to pārloka uz pusēm, nostiprina ar kniepadatām vai sadiedz un abas puses sašuj – vispirms no augšas uz leju šuj sānu malu, tad apakšējo malu. Ar overloku apstrādā auduma malas, lai tās neirtu.

6. Sašūto maisiņu izgriež ar labo pusi uz āru, izlīdzina stūrus un nogludina.

7. Kabatiņas augšējā malā iezīmē vietas diviem pogcaurumiem, ar mazo zigzag dūrienu nošuj, iegriež audumu starp nošuvēm un izveido caurumus.

8. Kabatiņas lejas daļā piešuj divas atbilstoša izmēra pogas – ar aprēķinu, lai tās atrastos tieši pretī otra maisiņa pogcaurumiem.

9. Kad nepieciešamais kabatiņu daudzums sašūts, tās savā starpā stiprina, citu pie citas piepogājot.

10. Cauri pašā augšā esošās kabatiņas pogcaurumiem izver lentītes.

11. Universālo mantu glabātavu var piestiprināt pie koka līstes vai kāda cita pamatbalsta.

padomi

• Auduma kabatiņas var sašūt dažādu izmēru – augstākas, zemākas, šaurākas, platākas. Tām tikai jābūt visām vienādām: dažādu izmēru kabatiņas piepogāt citu citai galā – tas būs grūti izdarāms un arī glīti neizskatīsies.

• Kabatiņu šūšanai ne vienmēr jāpērk jauns audums: droši var izmantot labus, bet jau lietotus materiālus, kas jau ir mājās un kuriem iespējams dot otru dzīvi.

• Kabatiņu daudzumu dažādu mantu glabāšanai iespējams variēt pēc sirds patikas: kopā sapogājiet divas, trīs, piecas vai visas desmit. Augšējos stāvos glabājiet retāk vajadzīgās lietas, ērtāk aizsniedzamajās kabatiņās – katrai dienai aktuālo!

Ideju iesaka divu bērnu māmiņa Sintija Tilgale