Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Palīgs remontdarbos – krāsotāju lentes

© publicitātes

Nokrāsot sienu divās krāsās, nenotraipīt durvju stenderes vai uzzīmēt uz bērnistabas sienas atraktīvus personāžus – šo un citu ideju īstenošanā palīdzēs krāsotāju lentes. Uzņēmuma tesa preču klāstā ir plašs krāsotāju lenšu sortiments, ar kuru palīdzību pašu spēkiem iespējams ieviest krāsainas pārmaiņas mājoklī.

«Ja iepazīstas ar veikalu sortimentu, var secināt, ka krāsotāju lenšu ir ļoti daudz, un, nezinot precīzas vajadzības, nomaldīties izvēles džungļos ir ļoti viegli. Tāpēc vispirms katram pašam ir jāsaprot, kāds ir mērķis, un atbilstoši tam jāizvēlas produkts,» uzsver tesa tirdzniecības direktors Andris Kraņevskis.

Nekļūdīgai izvēlei

Pirmie un svarīgākie jautājumi, uz kuriem jāatbild, ir ko, kur un cik ilgi plānots krāsot, kā arī uz kādas virsmas. «Tikai pēc tam ir vērts sākt meklēt, ar ko iegūt vēlamo rezultātu,» saka tesa tirdzniecības direktors un akcentē, ka viena no lielākajām pircēju kļūdām ir ātrumā paņemt pirmo, kas pagadās.

Svarīgi arī izvairīties no ticības mītiem – bieži dzirdēti uzskati, ka dzeltenās lentes līp labāk par zilajām, un tamlīdzīgi. «Šādi uzskati ir vieni no lielākajiem kļūdu avotiem, jo katram ražotājam krāsu kodējumi ir individuāli, tie nav salīdzināmi dažādu līmlenšu ražotāju vidū.» Par vēl vienu lielu kļūdu speciālisti uzskata pārāk ilgu lentes turēšanu pie sienas. «Pielīmēšanas termiņi ir ļoti atšķirīgi. Parasti par tiem ir informācija uz iepakojuma. Termiņi var svārstīties no trīs dienām līdz pieciem mēnešiem. Atšķirība, kā redzams, ir ļoti būtiska,» norāda A. Kraņevskis. Tāpat bieži tiekot aizmirsts par saules iedarbību uz pielīmētajām lentēm – gan ultravioleto starojumu, gan temperatūras maiņu. «Sintētiskā kaučuka līme ir ļoti jutīga pret ultravioleto staru iedarbību, tādēļ, krāsojot logus, jāizmanto lente, kuras aprakstā norādīts, ka tā spēj izturēt saules iedarbību, – par to parasti liecina ikona ar sauli un mākoni. Ja šādas ikonas nav, lenti attiecīgajā vietā nedrīkst izmantot, citādi to būs problemātiski no sienas noplēst. Tas nebūt nenozīmē, ka lente ir slikta, tas vienkārši nav īstais pielietojums,» stāsta tesa pārstāvis. Viņš uzsver, ka lietpratēji iesaka lentes plēst nost, tiklīdz nobriedusi krāsa, turklāt svarīgi arī atbrīvoties no lentes lēnām un darot to 45 vai 90 grādu leņķī.

Idejas, kā izmantot

Ko darīt ar krāsotāju lentēm? Viens no populārākajiem izmantojumiem ir krāsu joslu atdalīšana un precīzu līniju veidošana. «Arī šajā izvēles posmā svarīgi saprast, kāds ir mērķis, – vienkārši nosegt durvju stenderes vai iegūt precīzu krāsojumu dažādos toņos? Ja vēlamies glītu maliņu, saprotams, ka krāsām gludi jāsaplūst, tādēļ jāizvēlas plānāka lente – tā labāk nokopēs virsmu un piekļausies tai. Šim nolūkam vislabāk noderēs lente Precision Mask, kas izgatavota no īpaši plāna rīsu papīra.» Vēloties padarīt interjeru krāšņāku, šo lenti var salīmēt krustu šķērsu, radot grafiskas nianses. Mazāk ierasts izmantot krāsotāju lentes, veidojot uz sienām ornamentus. Jāatzīst, ka ar krāsotāju lenšu palīdzību nebūs iespējams radīt ļoti sarežģītus zīmējumus, taču ieskicēt nelielus akcentus, piemēram, bērnistabai, izdosies katram. Lente Masking Tape for Curves radīta no īpaša kreppapīra, un ar tās palīdzību iespējams iegūt liektas līnijas arī bez trafaretu veidošanas, – šāds risinājums var noderēt ne tikai ornamentu radīšanai, bet arī liektu malu norobežošanai (piemēram, krāsojot ap apaļām logu ailām vai arkām).

Nereti ir situācijas, kad krāsot nepieciešams tapetes. «Tapetēm radīta speciāla tesa krāsotāju lente Precision Sensitive, kas ir pietiekami plāna, lai kopētu tapešu reljefu. Te gan jāņem vērā tapešu kvalitāte, jo reizēm tā mēdz būt slikta. Lai nesabojātu lielus laukumus, speciālisti vispirms iesaka pārbaudīt konkrēto tapešu un lentes saderību.» Ja remonta laikā plānots tikai pārkrāsot sienas, lai atdzīvinātu mājokli, krāsotāju lentes noderēs, lai nosegtu grīdas līstes, elektrības rozetes, stenderes un citus elementus, ko nav plānots krāsot.

Gan iekšā, gan ārā

Jāpievērš uzmanība arī lenšu atbilstībai krāsām – tās lielākoties paredzētas darbam ar ūdens dispersijas krāsām. Tāpat pirms krāsotāju lenšu izmantošanas ir jāparūpējas par virsmas sagatavošanu. Virsmas sagatavošana pirms krāsošanas un lenšu līmēšanas ir vienāda. «Sienai jābūt sausai, tīrai no putekļiem un taukiem. Gaisam telpā jābūt sausam,» saka A. Kraņevskis.

«Līdzīgus darbus var darīt gan iekštelpās, gan ārā, taču tad jāņem vērā, ka āra darbiem nepieciešams izmantot citas lentes. No tesa klāsta āra darbiem paredzētajām lentēm ir markējums, ka tās ir gan ultravioleto staru, gan mitruma izturīgas, turklāt tām piemīt dažāds biezums un mehāniskā izturība, kas ļauj tās izmantot dažādiem risinājumiem,» pastāsta A. Kraņevskis. Tāpat lentēm ir atšķirīgs pielīmēšanas termiņš. «Jāatceras, ka pašreizējie laika apstākļi nav piemēroti, lai lietotu krāsotāju lentes āra darbos. Lai tās izmantotu, nepieciešams, lai āra temperatūra būtu vismaz no plus 15 grādiem uz augšu. Jāatzīst, ka arī pārāk lielā vasaras svelmē tās nevajadzētu izmantot. Komforta temperatūra ir apmēram plus 18 līdz plus 20 grādu,» uzsver tesa pārdošanas direktors un atgādina pievērst uzmanību pielīmēšanas termiņiem. Iemesli, kādēļ varētu būt nepieciešams lenti turēt pielīmētu vairākus mēnešus, var būt dažādi. «Piemēram, krāsojot ēkas fasādi, darbu plānu var izjaukt negaidīti laika apstākļi. Arī cilvēkiem, kuri paši taisa remontu brīvdienās, var būt nepieciešams ilgāks laiks, lai pabeigtu krāsošanas darbus,» A. Kraņevskis raksturo situācijas, kas var rasties remontdarbu laikā, un iesaka būt tām sagatavotiem.

Promo raksts tapis sadarbībā ar a/s Tesa