Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Jumta apkope, pavasari gaidot

Tuvojoties pavasarim, jāsteidz domāt par mājokļa savešanu kārtībā, tostarp jumta seguma un noteksistēmu apsekošanu. Neprognozējamie ziemas laikapstākļi nereti nodara jumta konstrukcijām būtiskus bojājumus, tāpēc ir svarīgi laikus pārliecināties par to stāvokli un bojājumu gadījumos meklēt risinājumus.

Speciālisti atgādina, ka pavasaris ir īstais laiks, kad aprīkot jumtu ar nepieciešamajiem aksesuāriem un veikt vajadzīgos remontdarbus, nevis atlikt jumta apkopi uz rudeni.

Noteksistēmu drošībai

Lai atvieglotu pavasara rūpes, namu īpašnieki par jumtu apkopi nedrīkst aizmirst arī ziemas aukstumā: darbi, kas saistīti ar jumta drošību un kārtību, jāveic uzmanīgi, rūpējoties par seguma ilgmūžību.

Ja nepieciešams no jumta notīrīt sniegu, nevajadzētu šim nolūkam izmantot asus priekšmetus un darīt to ar spēku. Tādā veidā no seguma tiek nokasīta krāsa un tajā rodas mehāniski bojājumi. Bez uzmanības nedrīkst atstāt teknes – tajās mēdz krāties lapas, skujas un citi netīrumi, kas aizsprosto tekni un notekcaurules. Savukārt ziemā notekcaurulēs un teknēs iesprostotais ūdens sasalstot izplešas, tādā veidā deformējot vai pat sabojājot tekni. Pienākot pavasarim, teknes bojātajās vietās var sākt tecēt.

Tekņu tīrīšanu neiesaka veikt ar ko pagadās, bet ar speciāli šim nolūkam paredzētiem tekņu tīrīšanas instrumentiem, kas gatavoti no plastmasas un tāpēc ir tekņu pārklājumam draudzīgi. Nosacījumi par to, cik bieži būtu jātīra teknes, nav viennozīmīgi – tas atkarīgs no nama atrašanās vietas. Lai konstatētu šo nepieciešamību, atliek tikai uzkāpt uz jumta un pārbaudīt tekņu stāvokli. Jāatceras, ka tekņu netīrīšana pielīdzināma situācijai, kad tās vispār nebūtu uzstādītas – ar laiku tās piepildās ar netīrumiem un neveic savu funkciju, līdz ar to lietus ūdeņiem nav kur palikt un tie šļācas tām pāri, bojājot ēkas fasādi un pamatus.

Jumta tīrīšana

Ne mazāk svarīgas ir sniega barjeras, kas pasargā ne tikai jumtu, bet arī pašu ēku. Visbiežāk tieši sniegs ir lielākais jumta kaitēklis, jo reizēs, kad tas lielā daudzumā uzkrājas, jumts var ielūzt, bet, ja tas ir slīps, krītot lejā, sniega smagums var krietni sabojāt noteksistēmas, kas vēlāk radīs virkni citu problēmu. Sniega barjeru pamatuzdevums ir nodrošināt, lai sniegs no jumta nekristu lavīnveidā. Ja jumtu nepieciešams tīrīt, tādā veidā vēloties atbrīvot to no netīrumiem un atdzīvināt materiāla krāsu, svarīgi to nedarīt ar spēcīgiem ķīmiskiem mazgāšanas līdzekļiem, kurus izmantojam citās sadzīves situācijās. Gadījumos, kad jumtu prasās mehāniski nomazgāt, tam var izvēlēties vieglu ziepjūdeni, kas vēlāk neradīs liekas raizes.

Apsekojot jumtu, īpaša uzmanība jāpievērš visiem savienojuma mezgliem. Jāpārbauda satekņu vietas, skursteņa pieslēgumi, kā arī pieslēgumi pie sienām, jumta logu iestrādes un kores elementi. Vietās, kur lietoti hermētiķi, jāpārbauda to stāvoklis. Pie reizes jāpārbauda arī skursteņa tehniskais stāvoklis – jauna skursteņa cepure noteikti pagarinātu tā mūžu. Vecākiem jumta segumiem būtu jāpārbauda arī skrūvju vai naglu vietas. Ja, montējot jumtu, ir taupīts uz skrūvju kvalitātes rēķina, noteikti jāpārbauda, vai to blīvējums nav saplaisājis. Atrodoties uz jumta, nedrīkst aizmirst par drošību, tāpēc, lai atvieglotu sev darbu, būtu vērts padomāt par jumta kāpņu un jumta tiltiņu ierīkošanu.

Papildelementu uzstādīšana

Par nokļūšanu uz jumta jādomā laikus – jumta apsekošanu atvieglos lūka vai laipa, kā arī kāpnes. Parasti šīs ir lietas, uz ko māju saimnieki cer ietaupīt, nereti neuzstādot vispār, taču visbiežāk tas tomēr neatmaksājas. Būtiski ir tas, ka jumta laipas, kāpnes un arī sniega barjeras iespējams uzstādīt jau esošam jumtam, turklāt neatkarīgi no jumta seguma materiāla. Domājot par jumta būvi vai atjaunošanu, bez noteksistēmām un teknēm rūpīgs saimnieks padomās arī par piltuvēm, korēm, vējmalām, sateknēm, ventilācijas un antenas izvadiem un jumta lūkām. Svarīgi ir ievērot minēto detaļu ieteicamos izmērus, jo, piemēram, zem šauras kores ziemā vējš sapūtīs sniegu, šaura satekne nenodrošinās pilnīgu drošību pret ūdens tecēšanu, bet īsa karnīze neaizsargās vējkasti no ūdens ietekmes. Tāpat uzmanība jāpievērš detaļu nostiprināšanai, lai stipra vēja ietekmē tās paliktu savā vietā un veiksmīgi pildītu savu funkciju, pasargājot jumta segumu.

Katram mājokļa saimniekam jāņem vērā, ka arī kvalitatīvi un dārgi materiāli var bojāties, ja netiek izmantotas atbilstošas montēšanas un kopšanas tehnoloģijas. Piemēram, uzstādot skārda jumtu, ražotāji iesaka neizmantot abrazīvos griešanas instrumentus, jo griezuma vietā tiek bojāts gan virsmas pārklājums, gan cinka slānis, tāpēc griezuma vietas var sākt rūsēt.