Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Vecpilsētas esence Kuldīgā

© F64

Atjaunoto Kuldīgas pilsētas dārzu neapšaubāmi var saukt par pilsētas vasaras vizītkarti – te krāsainām straumēm plūst ziedu upe, zaļo lapu pavēnī atpūšas Līvijas Rezevskas vērienīgās skulptūras, bet strūklakas bezrūpīgajās šļakatās noslīkst steigas un rūpju tveice.

«Agrāk šeit bija vecs aizaudzis parks, kas bija tumšs kā mežs un kurā bija nepatīkami atrasties. Pašvaldība 2009. gadā sāka rakstīt projektu, bet no 2010. līdz 2011. gadam ilga atjaunošanas darbi. Projekta mērķis bija saglabāt dārza vēsturisko izskatu,» stāsta Dzintra Strazda, SIA Kuldīgas komunālie pakalpojumi Zaļumsaimniecības daļas vadītāja, kurai uzticēta parka apsaimniekošana.

Parks atrodas Kuldīgas Livonijas ordeņa pils teritorijā, diezgan mitrā vietā, tāpēc sākotnēji veikta meliorācija, lai augsne būtu piemērota augu lološanai. Plašajā teritorijā iezīmēta Konventa sēta jeb kādreizējās pils daļa. Saglabāta arī pils velve. «Velves daļa ir iztīrīta, un no tās iziet divas pazemes ejas. Pagrabā svētkos un brīvdienās notiek vietējo ražotāju vīna degustācijas,» par iespējām ne vien nobaudīt Latvijas vīnus, bet arī paraudzīties uz pilsētu caur gadsimtu prizmu teic Dz. Strazda.

Unikalitāti parkam piešķir arī brīvdabas kino, ko var skatīties no vecās pils paugura. Atjaunotais dārzs ir ne vien pastaigu un atpūtas vieta vietējiem iedzīvotājiem un tūristiem – tas tiek plaši apdzīvots pasākumos un pilsētas svētkos. Kad norisinās ikgadējie Lido zivis Kuldīgā un Kuldīgas pilsētas svētki, tad šeit čum un mudž no pašdarbnieku kolektīviem un zemi ierībina dancotāji, savukārt, pietuvojoties rudens pusei, pilsēta posīsies aristokrātiskajiem Hercoga Jēkaba svētkiem. «Tajās reizēs šeit ir pilns ar cilvēkiem,» ar lepnumu apliecina Dz. Strazda.

BRĪVDIENU GALAMĒRĶI. Atjaunotais parks un vēsturiskie objekti ap to ietver sevī īstu Kuldīgas vecpilsētas esenci – vecišķā šarma un romantikas caurvītā Kalna iela, Kuldīgas novada muzejs, Ventas rumba un Vecais tilts pār upi var izrādīties ideālo brīvdienu labākie galamērķi.

RŪPĒS PAR PILSĒTAS ROTU. Dzintra Strazda, SIA Kuldīgas komunālie pakalpojumi Zaļumsaimniecības daļas vadītāja, kurai uzticēta parka apsaimniekošanas darbu organizēšana, smaidot atklāj, ka ikdienā rūpes par dārzu uztur trīs strādīgu roku pāri. Viņa neslēpj prieku par atdzimušo parku, kas priecē gan vietējos, gan pilsētas viesus.

STRŪKLAKAS VIETA. Dārza zonā līdzās Dīķa ielai ierīkots dīķītis, kuru krāšņo iespaidīga strūklaka – Mājas viesošanās reizē tā gan bija nodota apkopes darbiem, lai pēcāk atkal priecētu katru atnācēju ar dzidrām un atsvaidzinošām šļakatām. Dīķa krasti klāti ar oļiem.

DAŽĀDI SEGUMI. Parka segumi ir ļoti draudzīgi gan bērnu ratiņu stumšanai, gan invalīdiem – tie veidoti gan no grantiem, gan bruģa.

SKULPTŪRAS. Dzīvīgumu dārzam piešķir Kuldīgas goda pilsones, tēlnieces Līvijas Rezevskas skulptūras. Vienā no tām iedzīvinātas slavenās suitu sievas. «Suitu sievas ir kā mūris! Tādēļ gribēju viņas kalt akmenī,» par skulptūru teikusi pati māksliniece.

TIKŠANĀS. Viena no tuvākajām tēlnieces Līvijas Rezevskas tēmām bijusi mīlestība, ko viņa centās atspoguļot arī savās skulptūrās. Šie granītā veidotie tēli iemieso mākslinieces ilgas un cerības pēc skaistām un harmoniskām sievietes un vīrieša attiecībām. Tie simbolizē tikšanās un pieskāriena mulsumu.

PUĶU UPE. Puķu stādījumi veidoti tā, lai cauru vasaru dobēs plauku ziedi. Tā kā parkam ir vairākas ieejas, ziedi, kas koncentrējas ap tām, vēlāk satiekas puķu upē, kas ir 100 metru gara un trīs metru plata un apkopo sevī teju visus parkā atrodamos krāšņumaugus. «Dobe zied no agra pavasara līdz vēlam rudenim. Viskrāšņākā ziedu upe ir jūlija vidū, kad zied astilbes – tad tā izskatās fantastiski,» apliecina apsaimniekotāja.

LAIPAS. Tā kā parka teritorija ir diezgan mitra un avotaina un pavasaros mēdz applūst, daudzviet izvietotas vienota stila koka laipas, lai pārvietošanās būtu droša un ērta. Laipu krāsojums speciāli vecināts, lai pietuvinātos senatnīgumam.

PILNVEIDOTA AINAVA. Realizējot pilsētas parka atjaunošanas projektu, arhitektes Diānas Zalānes un ainavu arhitektes Martas Tabakas uzraudzībā tika pilnveidota ainavas arhitektūra.

AUGSTSKOLAS PAGALMĀ. Viena no parka malām atduras Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolas pagalmā, radot iespaidu, ka esam nonākuši lepnas savrupmājas dārzā.