Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja \ Mīlulis

Kollimpiāde 2011 Uguņciemā

© F64

9. jūlijā Talsu novada Vandzenes pagasta Uguņciemā notika trešās sporta sacensības kollijiem un to īpašniekiem – Kollimpiāde 2011, kuras tradicionāli pulcē vienkopus sportot un atpūsties gribošus kolliju saimniekus no visas Latvijas.

«Kolliju Latvijā nav daudz – mazliet vairāk par 100 suņiem, tādēļ esam priecīgi, ka mūsu pasākumu katru gadu apmeklē apmēram trešdaļa šīs šķirnes pārstāvju. Diemžēl krīze ietekmējusi arī kolliju īpašniekus, seši no pagājušā gada dalībniekiem šogad dažādu sadzīvisku un materiālu apsvērumu dēļ nevarēja mērot ceļu uz Uguņciemu. Šogad sacensībās piedalījās 31 kollijs,» stāsta Kollimpiādes idejas autors un galvenais rīkotājs Agris Straujups.

Skrien, pārvar un gana

Dalībnieki sacentās trijās pamatdisciplīnās – šķēršļu joslas pārvarēšanā, piesaukšanā uz laiku un īpašās pitch & go aportēšanas sacensībās, kā arī izmēģināja aitu ganīšanu. Pēc pasākumu rīkotāju novērojumiem, šā gada sacensībās kolliji startējuši vislabāk.

«Mani ļoti pārsteidza un iepriecināja dalībnieku sagatavotības līmenis šogad. Progress bija acīm redzams, to uzreiz pamanīja arī sacensību tiesneši. Suņi ātrāk un precīzāk veica šķēršļu joslas pārvarēšanu, bija veiklāki piesaukšanā uz laiku. Dažbrīd dalībniekus šķīra vien sekundes desmitdaļas. Savukārt aportēšanā labus rezultātus uzrādīja pat tie suņi, kuriem iepriekš ar priekšmetu pienešanu bija problēmas. Bija redzams, ka dalībnieki ir gatavojuši suņus šim pasākumam,» atceras Straujups un piebilst, ka pasākumā var piedalīties ikviens kollija īpašnieks ar savu suni vai suņiem neatkarīgi no piederības kinoloģiskajiem klubiem un ciltsrakstu esamībai. Vienīgais noteikums – jāuzrāda suņa vakcinācijas apliecība ar derīgām atzīmēm par vakcinēšanu.

Jautāts par to, kurš no šķēršļiem dalībniekiem paticis vislabāk, Agris Straujups viennozīmīgi atbild: «Tiltiņš! Dalībnieki par to bija sajūsmā, daudzi pēc sacensībām īpaši pat fotografējās pie tā.» Jāatzīmē, ka visi kolliju pasākumos izmantotie šķēršļi un cits suņu sporta ekipējums top paša Straujupa saimniecībā Straumēni, kura atrodas Vānes pagastā. «Katru gadu daļēji nomainām šķēršļu joslu, lai dalībniekiem būtu interesantāk. Visu sacensību aprīkojumu konstruēju un izgatavoju pats. Pamazām veidojas liels suņu sporta šķēršļu parks.» Arī patlaban jau esot uzzīmētas dažas jaunas idejas, un Agris Straujups sola, ka nākamā gada Kollimpiādē sporta aprīkojuma jomā būs lieli pārsteigumi.

Absolūta līdere

Kollimpiādē 2011 zelta medaļu izcīnīja Reda no Pūres (īpašniece Ance Bērziņa), kas pērn palika aiz svītras – kopvērtējumā ierindojās ceturtajā vietā. Otro vietu un sudraba medaļu ieguva Tefija no Babītes pagasta (īpašnieks Mārtiņš Vērdiņš), bet uz trešo vietu tika nobīdīta nu jau trīskārtējā kollimpiskā čempione Mega no Rīgas (īpašniece Dace Gžibovska).

Šā gada kollimpiskie rezultāti pasākuma galvenos rīkotājus nepārsteidza. «Redai jau pērn līdz uzvarai pietrūka tikai dažas sekundes, tāpēc bija skaidrs, ka šogad, ja suns būs labi sagatavots, vieta pirmajā trijniekā ir garantēta. Šogad Reda, kurai, starp citu, nav izcilu ciltsrakstu, kļuva par absolūtu līderi. Turklāt vērā ņemams ir fakts, ka Redas saimniecei Ancei Bērziņai ir tikai 17 gadu. Arī Tefijas atrašanās uz goda pjedestāla nepārsteidz. Mārtiņš Vērdiņš kopā ar Tefiju ir godam pastrādājis, lai no pagājušā gada septītās vietas kopvērtējumā veiktu lēcienu uz otro un saņemtu kollimpisko sudrabu. Savukārt Mega no goda pjedestāla nenokāpj jau trešo gadu. Pateicoties saimnieces Daces Gžibovskas meistarībai, viņas īpašumā ir pilns kollimpisko medaļu komplekts – zelts, sudrabs un bronza,» dalībniekus vērtē A.Straujups. Turklāt Tefija pērn un Mega šogad tika atzītas par labākajiem aitu ganiem Latvijā starp kollijiem.

Balvā īpašais kolliju viskijs

Kollimpiāde neapšaubāmi jau ir kļuvusi par ļoti prestižu pasākumu mūsu valstī, tādēļ, pateicoties 26 šā gada sacensību sponsoriem, Redas saimniece Ance Bērziņa balvas veda no laukuma ar minitraktoru, kuru pati meitene arī vadīja. Pēc apbalvošanas ceremonijas sākās tradicionālā saviesīgā Kollimpiādes daļa ar milzīgu ugunskuru, iešanu pirtī un peldēšanos, tika klāti galdi, uz kuriem netrūka arī oficiālā Kollimpiādes sponsora Latalko dāvātā īpašā kolliju viskija – Scottish Collie.

«Šīs bija labākās kollimpiskās spēles!» secina A.Straujups.