Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja \ Mīlulis

Suns – ģimenes loceklis

© publicitātes foto

«Dzīvnieki man ir patikuši vienmēr, bet, kad pirms vairākiem gadiem acu priekšā nobrauca manu taksīti, biju sev nozvērējusies, ka man nekad vairs nebūs suņa.

Neraugoties uz to, bērniem suns bija sapnis, un meita Anete par suni sapņoja pat 17 gadu, tāpēc bija beidzot lietas labā kaut kas jādara,» stāsta Daira Šalma no Liepājas rajona, kuras mājās nu jau divus gadus par ģimenes locekli tiek uzskatīts zelta retrīvers Braitons.

Kad Šalmu ģimene vasarā pirms diviem gadiem nolēma iegādāties mājas mīluli, šaubu par kucēna šķirni nebija ne mirkli. «Meita vienmēr bija vēlējusies zelta retrīveru, taču es pati nemaz īsti nezināju, kādi tie izskatās, bet, kad internetā aplūkoju bildes, sapratu, ka man arī patīk un es arī tādu gribu,» teic Daira, piebilstot, ka izvēle par labu zeltainajam kritusi ne vien to skaistās ārienes, bet arī intelekta un rakstura dēļ.

«Kad bijām vienojušies, kādas šķirnes sunīti pirkt, sākām meklēt, kur zelta retrīverus var iegādāties Latvijā, taču bezcerīgi, jo visi bija vai nu pārdoti, vai vēl nedzimuši, bet mums bija svarīgi tikt pie mīluļa tieši vasarā, lai līdz brīdim, kad beidzas atvaļinājumi un brīvlaiki, mēs būtu apraduši ar jauno situāciju un iemācījušies savu ikdienas ritmu pakārtot četrkājainajam draugam.»

Angļu puisis no Lietuvas

Tā kā Latvijā zeltaino retrīveru iegāde tolaik neesot bijusi iespējama, Šalmu ģimene sāka interesēties kaimiņvalstī Lietuvā. «Audzētāja no Rīgas rajona man ieteica kādu suņu klubu Lietuvā, ar kura palīdzību atradām saimniekus, kuri tajā laikā tieši meklēja pircējus kucēniem. Sazinājāmies ar šiem cilvēkiem, viņi bija ļoti atsaucīgi, atsūtīja visu septiņu kucēnu fotogrāfijas, lai varam izvēlēties savējo. Todien visi sasēdāmies pie datora un pētījām mazos suņukus, līdz izvēlējāmies visbaltāko no visa metiena, jo tieši baltas nokrāsas zeltainīšu Latvijā ir ļoti maz.»

Kad kucēns beidzot izraudzīts, pienācis laiks doties tam pakaļ uz Lietuvas pilsētu Kauņu – tas bijis nervus kutinošs un aizraujošs ceļojums visai ģimenei. «Braucām visi kopā – es, vīrs Guntis un bērni Anete un Dāvis. Izjūtas tajā dienā bija jocīgas, jo galvā šaudījās visādas neziņas pilnas domas, bet, par spīti tam, visi bijām priecīgi un nevarējām sagaidīt, kad beidzot ieraudzīsim mūsu mīluli,» Daira atceras.

Saimniece arī pastāsta, kā Braitons ticis pie sava skanīgā un angliskā (Anglijā ir pilsēta ar nosaukumu Braitona) vārda. «Lietuvas saimnieki bija viņam devuši lietuviešu vārdu Braitess, un man acumirklī galvā iešāvās vārds Braitons. Tikai, atbraucot mājās, sapratu, ka tā sauc arī pilsētu Anglijas dienvidos, tāpēc, ja kādreiz turp dosimies, Braitonu noteiksi ņemsim līdzi.»

Krodziņā ar suni

Jau pašās pirmajās dienās Braitons Šalmu mājās tika uzņemts kā ģimenes loceklis. Lai kucēns pirmajā naktī justos drošāk un nesmilkstētu, Anete visu nakti turējusi pie viņa pār gultas malu pārliktu roku, savukārt nākamajā naktī līdzās jaunajam draugam guļammaisā gulējis Dāvis. Saņemot tik lielu iejūtību, Braitons drīz vien pieradis pie jaunajām mājām un tagad, jau pieaudzis suns esot, atdara saimniekiem ar tikpat lielu labestību un mīlestību. «Cilvēki, kuriem nav suņa, noteikti ir ļoti daudz zaudējuši, jo to uzticību, ko dāvā suns, nav iespējams aizstāt ne ar ko. Kad Braitons sagaida mūs mājās no darba vai skolas, ir sajūta, ka viņš no laimes varētu mūs apēst, un šis neviltotais prieks aizkustina līdz asarām,» spriež Šalmi.

Viņi arī norāda, ka suns viņu ģimenē ir gluži kā ģimenes loceklis. «Mēs visur dodamies kopā ar suni. Ja braucam ciemos pie draugiem, viņi jau zina, ka mēs ieradīsimies ar suni, ļoti retās reizēs atstājam viņu mājās vienu. Reiz pat bija kuriozs. Devāmies nelielā izbraukumā uz Lietuvu un nolēmām nosvinēt dzimšanas dienu krodziņā Pie Joža, kur arī Braitonam tika pasūtīta viņa iemīļotā kartupeļu biezputra ar krējumu, – tā mēs visa ģimene draudzīgi papusdienojām,» caur smiekliem stāsta Daira.

Šalmi lepojas, ka, pateicoties izcilajiem ciltsrakstiem, suns ir apveltīts ar augstu intelektu un asu prātu, ko novērtē ne tikai viņi paši, bet arī ģimenes draugi un suņu skolas personāls. «Braitons ir ļoti gudrs un saprotošs, reiz kāda paziņa pat sacīja, ka pirmoreiz redz tik inteliģentu suni,» viņi neslēpj.

Tiek pie divām sievām

«Kad Braitonam bija astoņi mēneši, es pirmoreiz aizvedu viņu uz suņu skoliņu. Pirmajā nodarbībā vairāk notika iepazīšanās ar treneri, un viņa teica, ka viņam ir pārāk labi ciltsraksti, lai viņš sēdētu tikai uz dīvāna. Tā mēs sākām gatavoties izstādēm,» atklāj Daira. Nu jau Braitonam ir divi gadi un trīs mēneši, un viņš paguvis sevi pierādīt izstādēs Grobiņā, Jūrmalā, Rīgā, Pērnavā un Panevēžā, kur ieguvis vairākus čempiona titulus. Saimniece arī uzsver, ka līdz ar labiem rezultātiem izstādēs krietni augusi suņa pašapziņa, jo ar katru reizi viņš sevi parāda arvien labāk. Pateicoties izstādēm, Braitonam izdevies iepazīties arī ar divām draudzenēm, kuras nu jau kļuvušas par viņa, kopskaitā 17, bērnu mātēm – Eiru un Diodentu. «Kad pirkām suni, bijām iecerējuši, ka viņš būs tikai mājas mīlulis, izstādes un bērni mums pat prātā nenāca, bet, re, kā sanāca,» noteic Daira.

Braitons regulāri tiek vests ciemos pie savām sievām un ticis iepazīstināts arī ar kuplo bērnu pulku. Šajās tikšanās reizēs lieliski atklājas zeltaino retrīveru draudzīgais un maigais raksturs, jo pret savām suņu ģimenēm Šalmu mīlulis izturas ar milzīgu pietāti un labsirdību. «Pie viņa pirmās draudzenes Eiras viesojāmies pat divas dienas pirms kucēnu nākšanas pasaulē. Nedaudz baidījāmies, kā uzvedīsies Braitons, taču bažām nebija pamata, jo viņš izturējās kā īsts džentlmenis.

Kopš Šalmi ir iepazinuši zeltaino retrīveru labvēlīgo dabu un labās prāta spējas, viņi ir pārliecināti, ka citas šķirnes mīluli nemaz nevēlētos. Tieši šīs šķirnes pārstāvis ir viņu labākais kompanjons gan steidzīgās darba dienās, gan laiskos brīvdienu rītos, jo iecietīgi ļauj saimniekiem ilgāk palikt siltajos pēļos. Tāpat Braitons ir lielisks sabiedrotais ūdens atrakcijās un sniega kaujās, kurās, mainoties vien gadalaikiem, piedalās visa ģimene. Daira ir pārliecināta, ka tad, kad būs gatava ģimenes māja, viņiem būs vēl viens zeltainītis, kurš ne tikai priecēs viņus pašus, bet būs arī labs draugs Braitonam.