Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Kristīnes Gailītes klasiskais tēls ar romantiskiem akcentiem

© F64

Latvijas Nacionālās operas soliste un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docente Kristīne Gailīte atzīst – jo mazāk laika līdz Ziemassvētkiem, jo vairāk darbu.

Lai spētu dzīvot līdzi steidzīgajam gada izskaņas ritmam, dziedātājai svarīgs labs miegs, muskuļus tonizējoši vingrinājumi un pārdomāts tēls veiksmīgām ikdienas gaitām.

Svētku laikā Kristīne uzstāsies vairākos Ziemassvētku koncertos. Pirmais no tiem notiks 20. decembrī Doma baznīcā, kur viņa muzicēs kopā ar ērģelnieci Ilzi Reini un flautisti Ievu Pudāni. Drīz pēc tam, 25. un 26. decembrī, klausītāju ausis un sirdis priecēs Ziemassvētku mūzikas programma Ķīpsalas hallē, kur varēs izbaudīt gaišu un sirsnīgu noskaņu kopā ar daudziem tautā iemīļotiem solistiem, kā arī Rīgas Doma zēnu kori, profesionālo pūtēju orķestri Rīga, Mazo Operas un Teātra orķestri un daudziem citiem māksliniekiem. Gandarījumu skatuves māksliniecei sagādā arī studentu sasniegumi. Viens no pēdējiem – Mihaila Čuļpajeva debija uz operas skatuves izrādē Mīla uz trim apelsīniem, kurā viņš atveido Trufaldīno lomu.

Akcents ikdienas tēlā

Lai spētu mirdzēt uz skatuves un justies ērti ikdienas gaitās, Kristīnei laika gaitā radušies savi stila un skaistumkopšanas paradumi, ar kuriem viņa mīļuprāt padalās. Savu ģērbšanās stilu operas soliste raksturo kā ērti klasisku ar romantisku akcentu. «Man ikdienā akcentam svarīgas rotas – tām jābūt gandrīz vienmēr. Piemēram, bez auskariem gandrīz nekad neizeju no mājām – tā noteikti ir mani raksturojoša iezīme,» saka dziedātāja un piebilst, ka aksesuārus, ar ko atdzīvināt tērpus, viņa labprāt maina, ņemot vērā noskaņojumu un krāsu gammas koptēlu.

Ikdienas tērpus Kristīne nemēdzot šūt, tā vietā viņa labprāt tos iegādājas jau pārbaudītu zīmolu veikalos. «Tagad, ziemā, visērtāk jūtos žaketē un biksēs, jo tā ir siltāk, taču vasarīgākos laikapstākļos bieži nēsāju arī kleitas. Iecienītākais man ir igauņu zīmols Ivo Nikkolo, kā arī veikali Monton un Mosaic. Esmu mēģinājusi savos paradumos šo to mainīt, taču vienmēr nākas secināt, ka manā garderobē pietrūkst kaut kā tieši no šiem veikaliem,» viņa secina.

Modes tendences skatuves tērpos

Iepirkties skaistās balss īpašniece visbiežāk dodoties tad, kad aktuāls konkrēts mērķis. «Parasti man ir kāda vajadzība, bet padomā noteikti veikali, uz kuriem doties. Reizēm mērķa sasniegšanai nepieciešams ielūkoties arī citos veikalos, bet, galvenais, lai paliek mērķis. Ja tā nav, tad, pēc manām domām, ir tikai lieka laika tērēšana, bet to mūziķi nevar atļauties. Ir jāzina, ko grib, un mērķtiecīgi jātiecas, lai sasniegtu,» Kristīne pragmatiski spriež. Brīži, ko viņa atvēl iepirkšanās priekam, esot lavīnveidīgi, bet ne bieži. Neiztrūkstoša ikdienas tēla nianse dziedātājai esot grims – nepieciešams, lai būtu izceltas acis. «Krāsojos labprāt, taču bez liekiem pārspīlējumiem. Zinu, ka man piestāv vēso toņu gamma, turklāt akcentēts skatiens piederas pie profesijas,» viņa stāsta.

Skatuves tērpus, kas paredzēti izrādēm, dziedātājai veido operas tērpu mākslinieki, tāpēc soliste pati cenšas šajā procesā lieki nejaukties. «Tur es neko daudz nevaru ietekmēt, ir jāļaujas kopējai koncepcijai, taču koncertu tērpu izveide ir manā ziņā. Skatuves tērpu atrast veikalā nav vienkārši, kaut ko sakombinēt izdodas vien mazāka mēroga pasākumiem. Vizuālais tēls ir jāpieskaņo mūzikas stilam, bet vakartērpi, kas atrodami apģērbu veikalos, tomēr ir ar mazliet citu piesitienu. Protams, modes tendences zināmā mērā parādās arī šūtajos koncertu tērpos,» viņa teic un atklāj, ka labprāt sadarbojas ar tādām Latvijā pazīstamām modes māksliniecēm kā Šeila un Natālija Jansone.

Svētkiem gatavojas laikus

Atpūtas nolūkos Kristīne labprāt relaksējas kosmetologa kabinetā. Jau vairākus gadus viņa regulāri apmeklē hidrodermijas

procedūras, kuru laikā sejas āda tiek palutināta gan ar maskām, gan speciālām masāžām. «Par sevi ir jārūpējas,» viņa kautri nosmaida. Veids, kā par labsajūtu un veselību parūpēties mājās, Kristīnei ir pilates, ko viņa praktizē jau vismaz septiņus gadus – agrāk apmeklējusi grupu nodarbības, bet nu brīvākos vakaros pavingro mājās. «Dziedātājiem, tāpat kā visiem citiem cilvēkiem, ir jārūpējas par muguras veselību – tas ir ļoti svarīgi dziedāšanas procesam. Tieši pirms iziešanas uz skatuvi praktizēju arī kādu jogas elementu, kas palīdz sevi mobilizēt un nomierināt elpošanu,» savus šarma noslēpumus atklāj Kristīne.

Ziemassvētki skatuves māksliniecei saistās ar Kristus piedzimšanu un ģimenes kopā būšanu. «Tā ir tradicionālā šo svētku nozīme. Parasti cenšos svētkos nekur nebraukt un neieplānot pasākumus, lai varu būt mājās kopā ar saviem mīļajiem. Turpretim jaunais gads sagaidīts pat ceļojumos,» viņa teic. Kristīne nedēvē sevi par čaklu namamāti, kas rosīties rosās pa virtuvi un augu dienu cep pīrādziņus, bet, neraugoties uz to, svētku smaržas un noskaņa mājās tiek radītas. «Labprāt cepu piparkūkas, domāju, ka sanāks arī šogad. Gadiem ilgi ir tā, ka ziemas saulgriežu laiks ir viens no saspringtākajiem gada posmiem, tāpēc bieži vien sanāk attapties vien 23. decembra vakarā. Šogad jau laikus noskaņojos svētku sagaidīšanai un labprāt sāku gādāt dāvanas tuviniekiem, lai tas nebūtu jāatliek uz pēdējo brīdi,» viņa raksturo svētku gaidīšanas laiku, piebilstot, ka atpūtas nolūkos esot arī čakla tamborētāja, tāpēc kādam no tuvinieku loka noteikti tikšot iedāvināts kāds pašas rokām radīts meistardarbs.

Maksa par pakalpojumu: 0.00 LVL