Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Valtera Frīdenberga dzīves nejaušību garša

© F64

Dziedātājs un grupas Tumsa solists Valters Frīdenbergs atzīst, ka vislabākās pārmaiņas dzīvē notiekot, neko nenosoloties – nejauši un īstajā brīdī. Pēkšņs bijis arī piedāvājums vadīt erudīcijas spēli "Gudrs, vēl gudrāks" tandēmā ar fitnesa treneri Kasparu Ozoliņu.

No 10. janvāra katru piektdienas vakaru kanālā LTV1 ikviens var sekot līdzi aizraujošam raidījumam, kura laikā tiks noskaidroti Latvijas gudrākie un erudītākie jaunieši.

Valters atzīst, ka gads iesācies darbīgi. «Iepriekš domāju, ka gada sākums būs diezgan prātīgs un būs laiks atgūties pēc decembra intensīvās skriešanas, bet tā nemaz nav. Protams, tūlīt pēc gadu mijas es paņēmu divas brīvas dienas, kad darīju tieši neko, vien iebāzu kājas televizorā,» viņš raksturo 2014. gada sākumu.

Vislabākās pārmaiņas

Dziedātājs atzīst, ka pēdējos divus gadus vienīgais, ko viņš apņemas, šķirot jaunu kalendāra lapu, ir neko neapņemties. Viņš secinājis: «Daudzos dzīvesstāstos jau sen pierādījies, ka, kaut ko apņemoties, 80 procentos gadījumu tāpat nekas netiek piepildīts. Tādēļ arī es gadu miju uztveru mierīgi. Kāda starpība, kurā brīdī apņemamies kaut ko savā dzīvē mainīt. 1. janvāris, manuprāt, ir tikai tāds šķietams datums, kurā mums liekas, ka mēs beidzot kaut ko labu izdarīsim. Bet ne jau datumā ir nozīme, viss slēpjas pašā cilvēkā. Tāpēc man jau divus gadus pēc kārtas gadu mija neasociējas ar solījumiem.» Viņš uzsver, ka vislabākās pārmaiņas dzīvē notiekot, nevis kaut ko nosoloties, bet gan pašas no sevis – nejauši un īstajā brīdī.

Neskatoties uz to, ar radošo darbību saistītu mērķu Valteram netrūkst. Tomēr, par tiem runājot, viņš neizplūst garā stāstījumā. «Vienkārši pagaidām vēl neko konkrētu nevaru pastāstīt. Ne jau tāpēc, ka nedrīkstētu, bet tāpēc, ka nekas vēl nav īsti skaidrs. Janvāris būs laiks, kad jaunie mērķi tikai pamazām sāks izkristalizēties un taps skaidrs, vai un kas no tā sanāks,» mūziķis sola un neslēpj cerību par izdošanos. Viņš vienīgi atklāj, ka jaunie projekti saistīti ar mūziku un salīdzina tos ar vēl neieņemtu bērnu. «Es nedomāju pārāk tālu uz priekšu, tāpēc šobrīd man nav nekas konkrēts, ko solīt, bet es ticu, ka šis vai nākamais gads ienesīs manā dzīvē kaut ko jaunu vai apgriezīs visu otrādi – tas ir veids, kā man patīk dzīvot. Ar interesanto piegaršu – es nezinu, kas notiks rīt,» Valters atklāj savu redzējumu.

Vairāk jāsaņem pa degunu

Stāstot par citiem savas ikdienas pienākumiem un statusiem, mūziķis teic, ka iesaistīšanās politikā gan uz kādu laiku esot atlikta. «Es to pamēģināju un sapratu, kas tas ir no iekšienes, bet uz kādu laiku šo jomu esmu nolicis malā,» viņš komentē politiskās gaitas. Par iemesliem, kādēļ ceļš politikā bijis tik īss, Valters norāda, ka, pēc viņa domām, vēl neesot sasniegts īstais vecums, kurā tur būtu jābūt. «Šķiet, ka man ir vairāk jāsaņem pa degunu, lai varu tajā mesties iekšā,» viņš teic.

Turpretī televīzija un mūzika ir divi lauciņi, kas Valtera dzīvē allaž bijuši saistīti, tāpēc tos atšķirt vienu no otra nemaz neesot iespējams. «Viss sākās jau ar Dzeguzīti, kad man bija tikai divi gadi, un tā līdz šodienai tas viss ir virzījies. Pašlaik tas vienkārši būs jauns posms televīzijā. Jaunais raidījums ir kas līdz šim nebijis manā pieredzē, lai gan dažādas spēles ir sanācis vadīt arī pirms tam,» viņš stāsta. Raksturojot jauno televīzijas spēli, Valters pauž: «Tā būs erudīcijas spēle 6. līdz 11. klases jauniešiem. Spēles mērķis ir katrā klašu grupā noskaidrot zinošāko un erudītāko skolēnu. Vērā ņemtas ne tikai tās zināšanas, ko jaunieši iemācās skolas solā, bet arī tās, kas apgūtas, liekot lietā paša erudīciju – būs jautājumi par eiro ieviešanu, aktualitātēm citās valstīs un tamlīdzīgi.»

Patrons – valsts pirmā persona

Kā atzīst raidījuma vadītājs, visinteresantākais šova konceptā esot tas, ka līdzīgi kā kaimiņvalstī Lietuvā notiekošā šovā arī pie mums raidījuma patrons ir valsts prezidents – Andris Bērziņš. «Raidījuma ierakstā valsts pirmā persona nepiedalās, taču viņš uzdod skolēniem viņu interesējošus jautājumus, uz kuriem spēles dalībniekiem jāatbild,» stāsta Valters, noslēpumā paturot, kādi tieši jautājumi interesē valsts pirmo personu. «To pavisam drīz varēs redzēt televizoru ekrānos,» sola raidījuma vadītājs.

Valters apstiprina, ka raidījuma vadīšana sekmējot arī viņa zināšanu atsvaidzināšanu un personības pilnveidošanos. «Tās visas ir it kā zināmas lietas, kuras arī es, mācoties skolā, esmu apguvis, tomēr nākas secināt, ka laika gaitā, šīs zināšanas neizmantojot ikdienā, daudz kas ir aizmirsies. Ir daudz tādu lietu, piemēram, latviešu valodas deklinācijas, kas ikdienā netiek lietotas, tomēr zināt nav kaitīgi,» viņš atzīst.

Ļoti daudz raidījuma vadītājs gūstot arī no jauniešu

zinātkāres un spējas atplaukt kameru priekšā. «Man raidījuma ierakstā ir jābūt draudzīgam pret visiem, līdz ar to es redzu, kā jaunieši pamazām kļūst atvērti – pirmie skatieni ir kautrīgi un kustības biklas, bet, kad aiz muguras ir pirmie trīs četri jautājumi, arī viņu sejās parādās smaids.» Filmēšanas laikā spēles mirkļiem sekojot arī pauzes, kad jaunieši iepazīstas cits ar citu, komunicē ar raidījuma vadītājiem. «Mums jau ir diezgan liels draugu bariņš, ar kuriem jāfotografējas, jāspēlē spēles,» viņš dalās aizkulisēs piedzīvotajā un secina, ka atgriešanās skolas laikā ir ļoti patīkama. «Es ar prieku gaidu nākamās filmēšanas un iespēju satikt ar entuziasmu apveltītos jauniešus!»

Grams mīlestības

Valters neslēpj arī prieku par lielisko sadarbību ar raidījuma otru vadītāju Kasparu Ozoliņu. «Jau pašā sākuma bija liels gandarījums, ka mēs saprotamies tik labi, it kā jau kādu laiku būtu bijuši pazīstami. Lai gan mūsu dzīves ceļi ik pa laikam ir mijušies, tas nav noticis vienā laikā, tāpēc esam iepazinušies, sākot strādāt pie šova veidošanas.»

Atskatoties uz intensīvo dienu ritmu, Valters teic, ka mirklis sev paliekot tikai vakaros, pirms gulētiešanas. «Protams, ir hobiji, kurus es cenšos neatlikt, pat ja darbu grafiks ir saspringts. Viens no tiem ir šautriņu mešana, kurā mani, Kažu un Elvi (grupas Putnu balle dalībnieki Kārlis Būmeisters un Elvijs Bušs – aut.) ievilināja Mārtiņš Freimanis. Katru pirmdienas vakaru, cenšoties neizlaist, mēs savācamies krodziņā Pieci vilki un rīkojam iknedēļas turnīrus. Tam vienmēr tiek atlicināts laiks. Vēl bez tā pagājušajā gadā esmu ievilināts amatieru kartinga čempionātos – tas savukārt notiek otrdienās,» viņš smejot atstāsta nedēļas plānus. Tā kā mūziķis un raidījumu vadītājs atzīstas, ka viņam ne tuvu neesot tas veselīgākais dzīvesveids, laiks tiek atlicināts arī sporta zāles apmeklējumam. «Vismaz tādā veidā mēģinu nenolaist sevi pagrīdē, bet noturēt ierindā. Šai nodarbei atvēlētas rīta stundas.» Vēl Valtera aizraušanās ir ēst gatavošana, kas, lai gan sanākot diezgan reti, tomēr priecē. Vislielākais esot gandarījums, ka cilvēki, kuri nav zinājuši par garšīgo hobiju, nobaudot Valtera gatavoto maltīti, izsaka atzinīgus vārdus. «Tā noteikti nav lieta, ar kuru mani asociē, un varbūt arī nevajag,» viņš teic un raksturo ēdiena ideālo recepti – galvenais pielikt gramu mīlestības. «Ja ēdiens tiek taisīts ar smaidu un labām domām par cilvēkiem, kuri to ēdīs, tas nemaz nevar izdoties negaršīgs.»