Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Ziņkārīgais ielu vingrotājs Zlidnis

© F64

Mainīt cilvēku domāšanu, lai tie dzīvotu funkcionāli un veselīgi – tas ir Kaspara Zlidņa mērķis. Uz to viņš iet soli pa solim. Sākot ar ielu vingrotāju organizācijas un nu jau ar CrossFit attīstīšanu Latvijā.

Pats sākums meklējams pirms desmit gadiem, kad Latvijā aktivizējās ielu vingrotāju kustība un tās viens no attīstītājiem un redzamākajām sejām bija tieši Kaspars Zlidnis. Kopā ar domubiedriem viņi nodibināja Pasaules ielu vingrotāju federāciju un līdz ar treniņiem organizēja sacensības un meistarklases gan Latvijā, gan ārpus tās.

Youtube treniņi

Pirms Kaspars uzzināja par pasaulē esošo Street Workout kustību, kuras ideja ir līdzīga ielu vingrotājiem, viņš jau bija ieviesis ielu vingrošanas pamatus Latvijā, dodoties vingrot uz stadionu tā vietā, lai trenētos fitnesa studijā, un pulcējot ap sevi citus interesentus. Gluži tāpat notika arī ar CrossFit. Kad tikai ar ielu vingrošanu nebija gana, viņš sporta zālē, kurā strādāja par treneri, sāka organizēt cikla treniņus, kur vingrinājumi tika veikti noteiktā secībā un pēc noteikta atkārtojumu skaita, saglabājot maksimālu intensitāti. Bez jebkādām zināšanām par tehniku tika taisītas plecu preses, vēzieni ar smagbumbu, gar jūru skrēja krosus. «Es sapratu, ka man nepietiek tikai uz stieņiem vingrot, man gribējās arī ar svaru stieni, svaru bumbām un hantelēm strādāt, man gribējās skriet un trenēt kardio. Līdz ar to es sapratu, ka ielu vingrošana ir labs sociāls projekts, bet CrossFit ir profesiāli organizēts sports ar profesionāliem atlētiem, metodiku un sistēmu – svarcelšanu, vingrošanu un kardio treniņu.»

Pirmā informācija par CrossFit līdz viņam nonāca tieši no sociālajiem tīkliem – Facebook un Youtube. Kaspars izdzirdēja šo mistisko vārdu – CrossFit, iedegās ieinteresētības dzirksts, un viņš sāka meklēt video un treniņu ierakstus. «Kad uzzināju par tādu lietu kā CrossFit, es sapratu, ka to ir jāsāk organizēt arī Latvijā,» viņš atceras. Izmantojot ielu vingrotāju pieredzi, kopā sanāca komanda, kura nu jau Rīgā, Andrejsalā ir atvērusi sporta zāli jeb CrossFit valodā saukto Box (The Box – angļu val.). Kopā ar kolēģi Ģirtu Skujānu tika mērots ceļš uz Somiju, kur iegūts CrossFit pirmā līmeņa trenera sertifikāts, pašlaik arī CrossFit Box gaida licences saņemšanu, lai kļūtu par vienu no pirmajiem profesionālajiem boksiem Latvijā.

CrossFit – dabisks sporta veids ar atkarību

2000. gadā ASV Gregs Glasmans dibināja CrossFit – spēka un koordinācijas sporta programmu, kuras mērķis ir uzlabot muskuļu spēku, kardio izturību un lokanību. Viņa izstrādātā CrossFit definīcija – konstanti variētas funkcionālas kustības, kas veiktas augstā intensitātes līmenī noteiktā laika posmā – tiek citēta ikvienā boksā. Nu jau arī Andrejsalā, kur Kasparam CrossFit ir kļuvis par dzīvesveidu.

«Es vienkārši iemīlējos šajā sporta veidā, tā intensitātē, daudzveidībā, sakārtotībā un metodikā un sistēmā,» atklāj Kaspars. Tāpēc arī viņam radās ideja CrossFit atvest uz Latviju. Jau šobrīd treniņi notiek Saldū, Liepājā, Siguldā, kur sportisti tiekas, lai pilnveidotu savas prasmes un attīstītu sevi, izmantojot tiem pieejamos resursus, kas bieži vien ir tikai svaru stienis, svaru bumbas un telpa. Decembrī aizvadītas arī pirmās CrossFit sacensības Andrejsalas boksā, kur piedalījās labākie CrossFit sportisti no visas Latvijas. Un tas ir tikai sākums, jo Kaspars cer izveidot vienu lielu kopienu, kur tiekas sportisti, kur viņi brauc uz Rīgu vai rīdziniekus aicina uz citām pilsētām.

Tagad Andrejsalā jau ir 90 cilvēki, kuri grib mācīties vingrot uz riņķiem un trenēties ar svaru stieni. «Viņi grib kļūt veselīgi un funkcionāli, viņi negrib vairs ņemt vērā novecojušas fitnesa metodes – izolēts bicepss, izolēts tricepss, kāju ekstensijas. Šī ir pilnīgi cita pasaule,» ar prieku acīs saka Kaspars. Vinš arī to sauc par dabisku sporta veidu. «Te mēs runājam par droši funkcionālu kustību, kas attaino jebkuru dzīves kustību. CrossFit ir pietupieni, skrējieni, palēcieni, atspiedieni un pievilcieni.»

Viens no bīstamākajiem CrossFit brīžiem ir tad, kad cilvēks nonāk azartā un atkarībā. Viņš no sākuma uzzina, ka patiesībā ļoti daudzas lietas nespēj izdarīt, un tad vēlas tās apgūt. Vēlas kļūt ātrāks, spēcīgāks, pacelt smagāku svaru stieni. Arī Kaspars ir nonācis šajā slazdā, vēl jo vairāk, jo pašam ir sava sporta zāle. «Es mēģināju sevi ar prātu kontrolēt un atvēsināt, jo ļoti bīstams ir tas moments, kad tavas spējas nav tik spēcīgas kā tavs gribasspēks un vēlēšanās. Un tad tu liec lielākus svarus un sevi lauz.» No sākuma jābūt pacietībai, pacietībai un pacietībai, tad treniņiem un vēlreiz pacietībai, tā vismaz uzskata Kaspars, tāpēc arī viņš pagaidām nemēģina iet uz personīgajiem rekordiem.

«CrossFit nozīmē tavas spējas. Tas nav par izskatu,» saka Kaspars. Pēc standarta sporta zālē nav spoguļu, jo sporta pamatā ir klausīšanās savā ķermenī un sajūtās, nav arī svaru, jo svarīgi nav, cik tu sver, bet gan tas, ko tu šodien paveici, cik reizes pievilkies vai atspiedies, cilvēks arī netiek vērtēts pēc tā, cik dārgas drēbes viņam ir mugurā. Runa ir par funkcionalitāti, un to arī Andrejsalā grib iemācīt cilvēkiem. «Tev nav jānāk spoguļoties, bet gan strādāt un gūt rezultātus, pārspējot pašam sevi. Tas ir mūsu uzstādījums,» skaidro Kaspars.

No sākuma tehnika, tad rekordi ASV ir vairāk kā 5000 oficiālo boksu, Eiropā – apmēram 500 un Skandināvijā apmēram 200, tomēr realitātē vietas, kurās cilvēki trenējas, izmantojot CrossFit principus un treniņu metodes, ir krietni vairāk. Piemēram, Berlīnē ir tikai septiņi oficiālie boksi, bet vēl vismaz divus atvērs, un pieci boksi, kuri nav licencēti, kā arī lielās fitnesa studijas, kuras piedāvā savus mazos Cross kursus. To pamatā ir 10–12 minūšu treniņš, par pamatu ņemot maksimālu intensitāti un funktionālas kustības, līdzīgi kā CrossFit WOD (Workout of the Day – treniņa diena – angļu val.). Latvijā, pareizāk sakot, Rīgā, ir divi boksi, kas iet afiliācijas ceļu jeb saņems licenci, tomēr CrossFit trenējas arī Saldū, Liepājā, Ventspilī un Siguldā. Šā sporta veida popularitāte pasaulē un arī Latvijā turpina pieaugt. «Var teikt, ka CrossFit Latvijā ir tikai pusgadu, bet aktīvs treniņš, apzinoties tehniku un jau zinot, ko īsti CrossFit nozīmē – tikai pāris mēnešus,» atzīst Kaspars.

Treniņi Andrejsalā atšķiras no Berlīnē notiekošajiem. Berlīnē CrossFit jau ir vairākus gadus, un cilvēki savos treniņos plāno darbu ar svaru stieni un spēka vingrinājumiem, attīstot savas prasmes un tehniku, tam seko mobilizācija jeb ķermeņa lokanības vingrinājumi un augstas intensitātes WOD. Andrejsalā treniņi šobrīd ir veidoti visiem sagatavotības līmeņiem un vairāk domāti funkcionālām kustībām un kardio – palēcieniem, pietupieniem, vēdera presi, mazāk svaru cilāšanai.

Gan Kaspars, gan Ģirts šīs atšķirības apzinās. «Mēs sākam ar kardio treniņiem, nostiprinām sirdi, gūstam sajūtu par intensitāti, turpinām ar vingrošanas elementiem un, kad esam jau nostiprinājuši vidukli, kājas, iegurni un muguru, sākam ķerties klāt stienim. Tas ir mūsu ceļš,» skaidro Kaspars. Viņš arī neslēpj, ka ir daļa cilvēku, kuri atnāk un uzreiz vēlas cilāt stieni. «Mēs viņus piebremzējam, jo no sākuma ir tehnika, tad intensitāte, pēc tam rekordi.»

Just give them a time!

«Mēs bijām pieredzes apmaiņas seminārā vienā no Polijas labākajiem boksiem un prasījām, kā viņiem ir ar meitenēm, cik daudzas nāk uz treniņiem. Viņi sacīja, ka maz, trīs pret 20 džekiem. Tad jautājām, kā viņi to domā risināt, kā domā iesaistīt CrossFit vairāk sieviešu, un mums atteica: «Just give them a time!» (Dodiet laiku – angļu val.) Tā uz jautājumu, kā Andrejsalas boksā ir ar meitenēm, atbild Kaspars. Un tieši šobrīd Andrejsalas treneri to arī dara, viņi dod laiku. Pagaidām boksā no 90 dalībniekiem ir deviņas meitenes.

Kaspars min, ka viens no izaicinājumiem būs tieši daiļā dzimuma pārstāves un stereotipu laušana par to, ka CrossFit nozīmē lielus muskuļus. «Mēs neuzspiežam CrossFit, mēs rādām, kā trenējamies, labākos sieviešu piemērus, un sievietēm pašām ir jāizdomā, ko viņas īsti grib.» Bailes no muskuļiem Kaspars ir novērojis arī treniņu laikā, tāpēc dod vieglākus vingrinājumus, arī svaru stieņa tehnika tiek apgūta lēnām. «CrossFit ir ļoti plašs, jo svaru cilāšanas vietā cilvēks var izmantot WOD ar savu ķermeņa svaru,» saka Kaspars.

Tikai tiem, kuri domā

Atrast Rīgā, Andrejsalā esošo CrossFit boksu ir īsts izaicinājums. Trūkst norāžu teritorijā, uz ēku sienām nav nevienas izkārtnes, arī garāmgājēji neko nav dzirdējuši. Izjūta ir it kā sākumā rīkotā testā – vai tu patiešām vēlies būt tur un vai spēj to pierādīt, atrodot telpas. Kad pēc ilga laika meklēšanas šķiet, ka ir piedzīvota sakāve, uzraksts uz durvīm, kas vēstī par 100% darbu un atdevi, pārkāpjot durvju slieksni, liek saprast, ka pārbaudījums tomēr ir nokārtots. «Mēs slēpjamies tikai fiziskās vietas novietošanas ziņā, bet neslēpjam CrossFit publiskajā telpā,» teic Kaspars. Piemērs tam ir rīkotās sacensības, kur tikās dalībnieki un viņu draugi, bet paši organizatori vēlāk publicēja foto un video atskatus. «Tici man, cilvēki būs vairāk ieintriģēti, jo viņi šeit nebūs bijuši un gribēs šeit būt, gribēs vairāk uzzināt par CrossFit, sacensībām un treniņiem.»

Tomēr interesentiem būs jārēķinās par diezgan pamatīgu atlasi, jo Andrejsalā neviens pamēģinātājus negrib redzēt. Uzskats – atnākšu un pamēģināšu, tad izdomāšu palikt vai ne – šeit nedarbojas. «Pirmkārt, tu nevari nākt un skatīties, kā citi trenējas, un tad domāt, vai tu to vari, otrkārt, tu atnāc, mēs tev uzticamies, mēs tevi esam ielaiduši zālē un savā kopienā, treškārt, ir gana daudz cilvēku, kas gribētu būt un trenēties šeit,» saka Kaspars. «Mēs gribam motivētus, mērķtiecīgus cilvēkus, tādus, kuri nāk šeit nevis žāvāties, runāt pa telefonu vai spoguļoties, bet gan tādus, kuri nāk un šo stundu strādā.»

Līdz šim tas ir veiksmīgi izdevies, tāpēc Kaspars ir pārliecināts, ka tiem, kuri dodas uz Andrejsalu, ir jābūt pārliecinātiem par to, ka viņi grib nodarboties ar CrossFit.

Kaspara un Andrejsalas boksa treneru nākotnes vīzija ir skaidra. Viņi vēlas stāvēt pie CrossFit attīstības šūpuļa Latvijā, attīstot un saglabājot kvalitātes latiņu, organizējot sacensības un attīstoties paši. Viens no galvenajiem uzdevumiem ir tieši CrossFit popularizēšana un cilvēku informēšana par to, kas ir veselīgs dzīvesveids, funkcionāla un droša kustība.

Andrejsalas boksam ir savs dalībnieku limits – 250 cilvēki. Kad šis skaitlis tiks sasniegts, zāles durvis aizvērsies un iekšā varēs tikt tikai tad, ja kāds atteiksies.

***

NODERĪGI

Vingrinājuma izpildes atkārtojumi (bez pauzes) skaitļos

• Strickt Pullup – 27 reizes

• Kipping Pullup – 35–40 reizes

• Pushup – 80 reizes

• Doubleunders – 50

• Ring MusscleUs – 8–9 reizes

• Wallballs (10 kg) – 2 min 53 metieni

Maksimālais svaru stieņa svars, veicot konkrētos vingrinājumus:

• Deadlift – 5x110 kg, maks. – 120 kg

• Back squat – 110 kg

• Owerhead Squat – 50 kg

• Snatch – 55–60 kg

• Airēšanas laiks ar Concept2 roveri – 1000 m 3:13, 10 000 m 38:45