Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Mīlestība uz skatuves

© F64

«Pēc kāzām nekas nemainās – ne uz labo, ne slikto pusi. Kāzas apliecina vien to, ka attiecības attīstās un pāraug nākamajā līmenī,» ir pārliecināti Dagnija Millere Balandīna (27) un Raitis Balandīns (33), kurus iepazinām televīzijas šovā Dziedošās ģimenes 5.

Pāris mija gredzenus 2013. gada 24. augustā, bet abu sirdis ar katru dienu arvien turpina atplaukt viena otrai, dzīvojot sirds siltuma, sapratnes, mūzikas un mīlestības nebeidzamajā virpulī.

Abu mīlas stāsts aizsācies 2011. gada oktobrī. Raitis nākamo sievu pamanījis ikgadējā mūzikas festivālā Bildes. «Ievēroju šo jauko būtni uz skatuves. Piesaistīja viņas interesantais balss tembrs un elegantās kustības. Es tolaik dzīvoju Skrundā, kur esmu dzimis un audzis. Pēc koncerta aizbraucu mājās un sameklēju viņu sociālajos tīklos. Drīz vien sākām sarakstīties,» viņš atceras.

Tūkstošiem īsziņu

Dagnija puiša pirmos mājienus uztvērusi nenopietni: «Domāju, ka viņš ir tikai kārtējais pielūdzējs ar nenopietniem nolūkiem. Mums abiem pirms tam bija ilgas un nopietnas attiecības, bet tajā laikā abi jau bijām vieni. Es centos izbaudīt brīvību un tāpēc īpaši nopietni Raita uzmanības apliecinājumus neuztvēru. Viņš bija neatlaidīgs, taču ne uzstājīgs, tādēļ ļoti atšķīrās no pārējiem pielūdzējiem.»

Pirmais randiņš bijis neoficiāls un neplānots. «Mums abiem vienā dienā Vecrīgā bija koncerti – man klubā Ļeņingrada, viņai Space Dog. Pēc sava koncerta devos viņu uzmeklēt, un tur arī bija pirmais acu skats,» Raitis gremdējas atmiņās. Raita neatlaidīgā interese, patiesums, rūpes un mīļums ieviesa Dagnijā uzticēšanos, paļaušanos un vēlmi iepazīt vienam otru tuvāk.

Sākumā attiecības nācies uzturēt no attāluma, jo Raitim bijis darbs un dzīve dzimtajā Skrundā, bet brīvdienās viņš devies uz galvaspilsētu pie mīļotās. «Tam komplektā, protams, bija tūkstošiem īsziņu un stundām garas telefonsarunas,» abi tagad smej. «Beigās es salauzu šo vadzi un devos meklēt darbu Rīgā,» Raitis bijis apņēmības pilns.

Pretpoli pievelkas

Dagnija vērtē, ka pirmais gads bijis vairāk iepazīšanās un pieslīpēšanās posms. «Nebija tā, ka uzreiz zinājām – precēsimies,» viņa saka. Taujāti par to, kas iepaticies vienam otrā, jaunā sieva stāsta: «Es esmu straujas dabas, savukārt Raitis ir mierīgs. Manuprāt, sevi pierāda teiciens, ka pretpoli pievelkas. Neskatoties uz to, ka mums ir dažādi raksturi, ir līdzīgas intereses un sakrīt uzskati par ģimenes dzīvi,» Dagnija domā un atzīst, ka viņas vētrainums piešķiļ Raita dzīvei uguni, bet viņš apdzēš mīļotās liesmas. «Man sievā patīk jutekliskums un noslēpumainība, nopietnums un gudrība. Viņā ir kaut kas mistisks. Tāpēc sapratu, ka sanāks kas nopietns.»

Par izšķirīgo bildinājuma soli Raitis saka: «Brīnišķīgi!» Līdz kāzām abi nonākuši daudzās sarunās, un tas neesot baidījis, tieši otrādi – šķitis pavisam dabiski. «Bildināju Dagniju pērnā gada pavasarī. Klusā svētdienas pēcpusdienā devāmies pastaigāties pa vecpilsētu. Staigājām pa šaurajām ielām un nonācām pie Space Dog, kur pirmoreiz bijām ieskatījušies viens otram acīs. Tur bija paslēpts gredzentiņš.» Dagnija teic, ka, izrietot no daudzajām sarunām, bijis skaidrs, ka drīzumā attiecībās jābūt pavērsienam, taču par dienu un stundu viņa neko nenojauta.

Mīlestībā atrod sevi

Kāzas pāris vēlējies svinēt īpašā vietā, tam izraudzīta Ungurmuiža ar savu vecišķo šarmu. «Mums nebija vēlme rīkot grandiozas kāzas, bet gan tādas, kas asociējas tieši ar mums. Gribējām, lai tie ir mūsu svētki,» saka jaunais vīrs, atzīstot, ka lielākais nopelns kāzu rīkošanā ir bijis pašai līgavai. Vedēju lomai tika izraudzīta Dagnijas kursabiedrene Dace ar vīru Uldi. «Mūsu otrā randiņa dienā es tikos ar Daci. Viņai vienai no pirmajām radās par Raiti labs iespaids. Arī mans brālis, kurš parasti bijis skeptisks pret maniem pielūdzējiem,

pats mudināja tikties ar Raiti. Daudzi apstākļi veicināja mūsu attiecību veidošanos, tāpēc arī drīz vien zuda bailes un es ļāvos procesam,» ir atklāta Dagnija.

Raitis par pagātni atzīst, ka agrāk piederējis tusētājiem, bet pieaugot sapratis, ka dzīvei ir citas vērtības. «Agrāk biju cilvēks bez mērķa, mētājos apkārt, var teikt, ka biju pazaudējies. Dagnija man palīdzēja sevi atrast. Esmu ieguvis mieru, sapratis daudzas lietas. Ir mainījusies vērtību skala – prioritāte ir cilvēcīgums, savstarpējā sapratne un ģimeniskums. To izpaužu arī pret pārējiem tuviniekiem.»

Apprecas šova dēļ

Īpašs ir pāra stāsts par dziedošo ģimeņu šovu. «Nebijām cerējuši, ka mums tik labi ies. Sākumā domājām, ka tajā piedalīsies tikai Dagnija ar savu brāli, taču vēlāk nospriedām, ka arī es varu piedalīties. Atlase notika dienu pirms kāzām, tāpēc smējāmies, ka tad, kad sāksies šovs, jau oficiāli būsim ģimene. Tagad daudzi ironizē, ka mēs apprecējāmies, lai varētu piedalīties šovā,» stāsta Raitis. Atskatoties uz piedzīvoto, Balandīnu pāris atzīst, ka tas bijis spontāns lēmums, jo viņos neesot vēlme izrādīties – šis vienkārši bijis optimālākais variants, kur parādīt sevi. «Pērnais gads mums bija ģimenisks, jo apprecējās arī Dagnijas brālis. Tādēļ šovs bija kā garnējums visai gada kūkai,» Raitis piebilst.

Arī tagad, kad šovs ir aiz muguras, abi turpina aktīvi muzicēt – Raitis dzied un spēlē ģitāru grupā Simbolic, savukārt Dagnija muzicē grupā CanZone. «Mūzika ir liela mūsu dzīves daļa. Esam tajā iekšā ar visu sirdi un dvēseli, cenšamies izprast un saklausīt,» viņi vienprātīgi nosaka. «Neesam no tiem, kas daudz ballējas. Var rasties maldīgs priekšstats, jo uz skatuves baigi ārdāmies, bet tas arī ir mūsu tusiņš,» viņi smej.

Nākotnes vīzija

Abiem ir sapnis pavadīt mūžu kopā. Raitis iztēlojies, ka reiz ģimenei būs māja, kur Dagnija skaisti iekārtotā verandā rakstīs grāmatas, apkārt rosīsies kaķi un suņi, no loga skatam pavērsies dārzs. Tāpat abi kopā vēlētos doties koncerttūrēs. Runājot par to, kas abus vieno, viņi stāsta, ka «tās ir filozofiskas sarunas, interese par ezoteriku, kopīga mandalu zīmēšana, pastaigas brīvā dabā». Kad uzrodas brīvs brīdis no darba, tas visbiežāk tiek pavadīts muzicējot: «Dodamies līdzi uz otra koncertiem, komponējam dziesmas – visa mūsu dzīve paiet mūzikā. Turklāt plānojam arī ko radīt divatā – duetu, kādu īpašu dziesmu. Visticamāk, muzicēsim kopā arī nākotnē, kad jau būs bērni.»

Dagnija teic, ka viņai nekad nav patikuši šabloniskie teicieni, kas raksturo attiecības, bet, veidojot kopdzīvi ar Raiti, sieviete sapratusi to nozīmi. Viņa atzīst, ka attiecību veiksmes atslēga ir izrunāšanās. «Ir vajadzīga pilnīga uzticēšanās un atklātība. Mēs esam gatavi attīstīt sevī šīs īpašības. Ir jārunā par visu, pat, ja tās ir nepatīkamas tēmas. Īslaicīgās attiecībās to var nedarīt, bet, ja vēlamies ģimeni, jābūt atklātiem,» viņa neslēpj savus uzskatus.