Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Vieglais launags

Launags ir neliela ēdienreize starp pusdienām un vakariņām. Šāda maltīte ir nepieciešama, ja ievēro pareizas ēšanas principus un ir svarīgi rūpēties par svaru.

Ja ēd arī launagu, tad tas nozīmē, ka tiek uzturēts nepieciešamais cukura līmenis asinīs, kas ļauj nepārēsties vakariņās pirms došanās gulēt. Ko ēst launagā? Obligāts priekšnoteikums, lai šajā ēdienreizē būtu olbaltumvielas, taukvielas un ogļhidrāti. Lai īstenotu šādu mērķi, var pagatavot omleti, apēst jogurtu, dārzeņu salātus vai izvēlēties augļus no daudzveidīgā klāsta. Launagā, protams, nevajadzētu aizrauties ar saldumiem, piemēram, šokolādi, ar pankūkām, kā arī produktu lietošanu, kas prasa termisku apstrādi, jo tādus labāk izvēlēties brokastīs vai pusdienās.

Jāatceras, ka launagam jābūt vieglam! Kad dienas gaitā enerģija izzūd, bet vakariņas vēl tālu, tad launags palīdz atgūt spēku un uzlabo noskaņojumu. Ja nu launags tomēr vairāk līdzinās cita veida ēdienreizei, tad vajadzētu ievērot mērenību vakariņās – atteikties no trekniem, ceptiem ēdieniem un arī no gaļas.

Padoms

• Launagam var izmēģināt labas receptes, kuru sastāvā ir olas, jo no tām var pagatavot visdažādākos ēdienus.

• Launagā var apēst nelielu daudzumu riekstu.

• Nevajag aizmirst par piena produktiem, sieriem un maizi no rupja maluma miltiem.

RECEPTES

Biezpiena sacepums

Sastāvdaļas: 400 g biezpiena, 2 olas, 50 g sviesta, 80 g cukura, 80 g mannas, tējkarote vaniļas cukura, šķipsniņa sāls.

Pagatavošana:biezpienu vislabāk izberzt caur sietu. Bļodā liek biezpienu, mīkstu sviestu, olas, cukuru un sāli. Ja biezpiens ir pārāk sauss, tad tam var pievienot dažas karotes piena. Visas sastāvdaļas sajauc ar mikseri. Pieber mannu un atkal sajauc, lai neveidotos kunkuļi. Atstāj uz 30 līdz 40 minūtēm, kamēr mannas putraimi uzbriest. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Kārto sacepumu ietaukotā formā un liek uz 30 līdz 40 minūtēm gatavoties. Pēdējās 10 minūtes cepeškrāsnī temperatūru pagarina līdz 200 grādiem.

Salāti ar redīsiem

Sastāvdaļas: 50 g kukurūzas, 50 g redičio salātu, 4 redīsi, 5 ķirštomāti, olīveļļa, sezama sēklas, sāls, 50 g granātābola sēklu.

Pagatavošana: salātus nomazgā un ļauj, lai nožūst. Redīsus sagriež riņķīšos. Tomātus sagriež uz pusēm. Pievieno kukurūzu, sāli, sezama sēklas, granātābolu un olīveļļu, visu samaisa.

Salāti ar banāniem un valriekstiem

Sastāvdaļas: 200 g banānu, 100 g valriekstu, 10 g majonēzes, 2 ēd. k. citrona sulas, gurķis.

Pagatavošana: riekstus sasmalcina. Izspiež no citrona sulu. Sajauc majonēzi, citrona sulu un riekstus. Banānus sagriež riņķīšos un sajauc ar majonēzes mērci. Gurķi sagriež plānās šķēlītēs. Liek majonēzes mērci traukā un rotā ar gurķi. Citrona sula majonēzē maina banāna garšu kombinācijā ar riekstiem un majonēzi.

Salāti ar seleriju, burkānu un ābolu

Sastāvdaļas:100 g sakņu selerijas, 2 kāti lapu seleriju, ābols, burkāns, tējkarote medus, tējkarote citrona sulas, tējkarote olīveļļas, sezama sēklas.

Pagatavošana:  lapu seleriju sagriež. Sakņu seleriju notīra, sagriež salmiņos. Burkānu notīra un sagriež salmiņos, tāpat arī ābolu. Sastāvdaļas sajauc. Pievieno sezama sēklas un medu. Mērcei izmanto citrona sulu un olīveļļu. Var pievienot arī sāli. Salātus ieteicams apmēram 15 minūšu atstāt, lai ievelkas, un tikai tad ēst.