Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Ļauties dabas pulkstenim

© F64

Raksturojot pavasara plaukuma ieviestās izmaiņas ēšanas paradumos, diētas ārste Lolita Neimane atgādina, ka veselīgs dzīvesveids nereti nemaksā nenieka – vien ļauties dabas pulkstenim un uzlikt uz šķīvja pirmos izdīgušos asniņus, kas pilni ar spēcinošām vielām. Viņa pati iedvesmo ar mājās ceptu maizi, nātru salātiem un uzmundrinošām pastaigām.

«Ideāli būtu, ja cilvēki visu gadu domātu par to, ko ēst, nevis ļautos tikai pavasara tīrīšanai. Man bieži vaicā par gavēni, bet nesaprotu, kādēļ visu laiku ir jāēd neveselīgi un tikai īsu gada periodu sevi jāierobežo. Neredzu iemeslu, kādēļ pēkšņi ēst veselīgi,» domā dietoloģe. Viņa uzskata, ka ir pašsaprotami, ka pavasarī ēdienkarte mainās – kaut vai tikai tāpēc, ka dienas kļūst garākas. Ziemā mēs labprāt ēdam cūkgaļu un štovētus kāpostus, bet, sākoties sulu laikam, atmostas arī organisms.

Veltes, kas neko nemaksā

Kļavu un bērzu sulas ir pirmie pavasara vēstneši, kas stāsta, ka daba beidzot mostas. Šīm veltēm seko nātres, gaiļpiesīši, liepu un upeņu pumpuri, dažādi diedzējumi un nezālītes. «Par pavasara atnākšanu liecina ne vien Mārupes gurķi un tomāti, bet arī pirmās virzas, ceļmallapas un balandas. Iesaku iziet dabā un paskatīties, kas ir izdīdzis, un to arī lietot. Man pašai pavasaris iesākas ar loku diedzēšanu. Jau janvārī sabāžu zemē ap simt sīpolu un katru dienu sagriežu vismaz sauju svaigu loku,» Lolita dalās pieredzē. Viņa uzsver, ka tas neko nemaksā, turklāt pavasara veltes kalpo arī kā interjera

elements, ar ko atdzīvināt mājokli. «Uz palodzes aug podiņš rozmarīna, podiņš timiāna – man šķiet, ka tās ir lietas, ko pats var izaudzēt, pat ja nav dārza,» viņa teic.

Lai uzlabotu garšas nianses, nātres pirms lietošanas uzturā Lolita iesaka plaucēt. «Rīkles gļotāda ir pārāk maiga, lai izturētu nātru dzēlīgumu. Pieneņu lapiņām savukārt raksturīgs rūgtums, tāpēc tās ieteicams pirms lietošanas nomērcēt,» iesaka diētas ārste. Viņa uzsver, ka būtiski nekraut pilnu bļodu pieneņu, bet papildināt ar tām kultivētās salātu šķirnes, piemēram, pievienot saujiņu pie lapu salātu un gurķu maisījuma. Par visvērtīgākajām Lolita atzīst nātru lapas – tās ir bagātas ar C vitamīnu, hlorofilu, karotīnu un dzelzi. Veselīgi un svaigi brokastu salāti sanāks, sajaucot vārītu olu, lociņus, dilles un šķipsniņu noplaucētu nātru.

Diētām bumeranga efekts

Ārste uzskata, ka diētas nāk un iet, mainās vien to aktualitāte. «Viena no populārākajām ir Dikāna diēta, arī Atkinsa diēta ir nemainīga vērtība, bet, manuprāt, tā ir cīņa ar vējdzirnavām, jo pazīstu tik daudz cilvēku, kuri savas dzīves laikā tā arī nav kļuvuši slaidi.» Lolita pati nav nevienas diētas piekritēja, jo uzskata, ka katrai ir savi ierobežojumi, kas var rezultēties gluži pretējā efektā: «Aizliedzot sev kādu konkrētu produktu grupu, cilvēks bieži vien saskaras ar bumeranga efektu. Manuprāt, nevajag ļauties aizliegumiem, bet gan pamazām manīt garšas izjūtas. Ja cilvēkam ir liekais svars, viņš var neēst krējumu, bet atrast alternatīvu – bio lakto, paniņas vai citus produktus. Eļļā ceptus produktus var aizstāt ar cepeškrāsnī grilētiem. Svarīgi aizstāt kādu produktu ar pavisam ko pretēju, un ar laiku tas iepatīkas.»

Pieredzes bagātā ārste pauž, ka dažas diētas ir līdz izmisumam briesmīgas, kā vienu no trakākajām minot citronu diētu. «Neņemos spriest, kas notiek ar kuņģi un zobiem, nedēļu no vietas ēdot kilogramu citronu,» viņa uzsver. Bieži pēc striktu diētu ieturēšanas novērots, ka organismā trūkst kāda vitamīna vai uzturvielas. «Mūsu dzīves apstākļos nevajadzētu sirgt ar uzturvielu deficītu, taču redzams, ka, arī dzīvojot pārticībā, cilvēks iemanās izveidot sev tādu ēdienkarti, kas rada sekas.»

Pamatoties uz pētījumiem

«Es neuzskatu, ka mums katru dienu jāapēd katrs produkts no uztura piramīdas sākuma līdz virsotnei – viss ir atkarīgs no mūsu dzīvesveida, vecuma un fiziskajām aktivitātēm. Nav tiesa, ka cilvēkam, kļūstot vecākam, vielmaiņa paliek nepareiza – tā vienkārši palēninās, tāpēc saprotams, ka 50 gados nevar atļauties ēst to, ko 15. Risinājums ir vienkāršs – mazāk jāēd un vairāk jākustas,» saka Lolita. Svars samazinās, saņemot mazāk uztura, taču sportiskās aktivitātes palīdz saglabāt muskuļu masu, jo pirmais, ko organisms sāk tērēt badojoties, ir muskuļu masa – ar to izskaidrojams, kādēļ, beidzot badošanos, nereti svars ar uzviju atgriežas.

Diētas var iedalīt divās lielās grupās: tās, kas pauž, ka pie visa vainīgi tauki, un tās, kas uzskata, ka ļaunuma sakne ir ogļhidrāti. «Lasot informāciju par atsevišķām diētām, cilvēks notic un iespaidojas, bet, ja izlasa desmit dažādu grāmatu, rodas simtiem jautājumu par to, kādēļ informācija atšķiras. Šobrīd uzturzinātnē un medicīnā pieņemts, kaut ko apgalvojot, pamatoties uz pierādījumiem un pētījumiem. Apskatot teorētiskās datu bāzes, var secināt, ka priekšroka netiek dota nevienai diētu grupai, jo katra no tām ir vienkārši atsevišķu autoru izdomātas.» Tāpat Lolita noliedz par normu pieņemto apgalvojumu, ka nedrīkst uz viena šķīvja likt kartupeļus un gaļu (olbaltumvielas un ogļhidrātus) – arī šim viedoklim nav pētījumu, kas to pierādītu par patiesu. «Neziņas rezultātā cilvēki iedzīvojas sadomazohistiskā režīmā, jo atsakās no tā, kam nav zinātniska pamata. Jo vairāk sevi moka, jo grūtāk ir ilgtermiņā noturēt svaru līdzsvarā,» viņa uzskata.

Ieklausīties organismā

Lai kontrolētu savu veselību un laikus pamanītu kādu slimību aizmetņus, dietoloģe iesaka regulāri doties pie ārsta un veikt ikgadējās pārbaudes. «Nevajadzētu aizmirst, ka ir zobārsts, ginekologs, ģimenes ārsts. Nav noslēpums, ka daudz slimību tiek ielaistas, jo cilvēki vienkārši neiet pie ārsta un domā, ka simptomi pāries. Ideālais variants ir laba sadarbība ar ģimenes ārstu,» uzskata Lolita. Uzmanība pašsajūtai būtu jāpievērš gadījumos, kad māc hronisks nogurums, kas nav saistīts ar milzīgu fizisku piepūli – šādi simptomi var liecināt par mazasinību un virkni citu problēmu, tāpēc ir būtiski ieklausīties savā organismā.

Neļaut ķermenim ierūsēt

Lolita nav sulu un augļu kokteiļu piekritēja, lai gan nenoliedz to lietošanu uzturā. «Es vairāk esmu par to, ka augļi un dārzeņi jāēd veseli, jo organismam nepieciešamas arī balastvielas, kas atrodas augļu mīkstumā. Sulas iesaku cilvēkiem, kuriem ir samazināts ķermeņa svars, jo tas ir veids, kā koncentrētā daudzumā uzņemt kalorijas,» viņa stāsta. Runājot par lietām, kuras būtu vērts izskaust no ēdienkartes, Lolita viennozīmīgi norāda, ka tās ir tauki, sāls un cukurs. Ārste atgādina, ka, ja dienā apēd ieteicamo puskilogramu dārzeņu un augļu, nelieto rūpnieciski ražotus treknus produktus, labsajūtu un figūru iespējams saglabāt ilgtermiņā.

Pati diētas ārste jau vairākus gadus aizraujas ar maizes cepšanu. «Veikalā ir pilngraudu kviešu, miežu, auzu milti. Vēl pievienoju ķimenes, klijas, sezamu un linsēklas – sanāk brīnišķīga maize. Man nekad nav viena recepte, bet nekad arī nav nesanācis. Cepot pašai, ir pilnīgi skaidrs, ka produktā nav garšas pastiprinātāju un irdinātāju – tikai milti, ūdens un ieraugs,» viņa ar sajūsmu stāsta. Tāpat par labsajūtu gādā garas pastaigas vai nūjošana, klausoties putnu dziesmās, bet drēgnākā laikā veldzi dāvā sporta zāles apmeklējums. «Tās ir lietas, kas neļauj ierūsēt. Cilvēks var domāt, ka nav laika šādām aktivitātēm un arī vēlēšanās, bet vienā brīdī organisms liek just, ka ķermenis kļuvis stīvs, neveikls un apaļš. Ne vienmēr būs nauda, lai aizbrauktu ceļojumā uz Ēģipti, bet pietiek uzvilkt ērtus apavus un iziet garāku apli pa kvartālu,» Lolita neslēpj savas labsajūtas un enerģijas atslēgas.

***

LOLITA NEIMANE IESAKA

Pavasara zupa

SASTĀVDAĻAS:

1 liels puravs, 1 sīpols, 3 kartupeļi,

3 burkāni, buntīte sparģeļu, 100 g spinātu, piens vai kafijas krējums

PAGATAVOŠANA: sasmalcina visas sastāvdaļas un liek vārīties nelielā ūdens daudzumā. Sparģeļus un spinātus liek pašās beigās, tad pievieno arī pienu. Tiem, kas neskaita kalorijas, piena vietā var būt kafijas piens vai saldais krējums.

Pavasara salāti

SASTĀVDAĻAS:

dažādi lapu salāti, 1 avokado,

200 g zemeņu, 50 g pekanriekstu

PAGATAVOŠANA: visu sajauc, mērcei izmanto medus, olīveļļas un balzamiko sajaukumu