Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Elita Patmalniece pāris stundās uzada Mājai cepuri

© Elmārs RudzītisF64

"Es jau pārsvarā esmu melna, taču tad aizdomājos, ko cilvēki šodien gribētu ieraudzīt uz žurnāla vāka.

Atkal ko melnu? Skaidrs, ka ne! Tā es īpaši Mājai pāris stundu laikā uzadīju šo cepuri," smaida pazīstamā modes māksliniece Elita Patmalniece. Viņa ir spilgta, kontrastaina un daudzpusīga. Viņa darbojas ne tikai modes mākslā, bet arī glezniecībā, scenogrāfijā un citu vizuālo mākslu jomās. Un gan viņa pati, gan viņas darbi caurstrāvo sulīgu pozitīvismu.

"Es ģērbjos savā stilā," tik īsi un konkrēti Elita raksturo pati savu ģērbšanās stilu, kuru, protams, nevar sajaukt ne ar vienu citu. Nav jau tā, ka modes māksliniece visu sev šuj, ada, tamborē un veido pati – viņai patīk arī pastaigāt pa veikaliem. Tiesa, galvenokārt ārzemēs, jo tur vienmēr varot atrast daudz interesanta.

"Protams, man patīk arī pašai kaut ko uzveidot – nopērku pamatu un tad kaut ko pieveidoju un piekombinēju klāt. Ne tik daudz, lai atšķirtos no citiem, bet lai ir tā, kā man patīk, lai ir normāli," viņa smaidot nosaka.

Elita atklāj, ka viņas favorīti modes pasaulē ir Dior (Džons Galiāno), arī japāņu dizaineri, īpaši Joši Jamamoto. Taču no pasaulslavenajiem brendiem viņas garderobē ir vien brilles no Dolce & Gabbana un kurpes no Prada. "Es jau būtu laimīga, ja varētu atļauties kaut ko iegādāties, piemēram, no Dior – viņiem taču viss ir tik kolosāli izstrādāts! Bet viņi jau laikam ziloņiem neražo..." Elita sirsnīgi smej, un viņas humora izjūtu var apbrīnot.

Modes māksliniece uzskata: izejot uz ielas, sabiedrībā, cilvēks ar apģērbu parāda savu cieņu vai necieņu pret apkārtējiem cilvēkiem. "Es dzīvoju centrā un, piemēram, nevaru būt vienkārša un aiziet uz veikalu treniņtērpā vai naktskreklā. Tas būtu labi, ja tā varētu, bet es tā nevaru darīt. Tas ierobežo. Bet varbūt mēs neesam pietiekami brīvi?" Elita aizdomājas un tad saka, ka tieši pēdējo gadu laikā viņa ir sajutusi atpazīstamību un apkārtējo ieinteresētos skatienus. "Agrāk to tā nejutu," viņa atzīst un teic, ka arī šodien, nākot uz foto sesiju Mājai, viņas jaunā košā cepure acīmredzami piesaistījusi garāmgājēju uzmanību. "Varbūt kādam liekas, ka man uzkrāmēts par daudz, bet nē, tā nav – ir normāli," Elita pasmaida un piebilst, ka šī cepure aukstajām ziemas dienām ir ideāla, jo ir nenormāli silta. "Visi atskatās uz manu cepuri, pat nāk klāt un saka, ka ir smuka. Es patiešām brīnos, ka mūsdienās cilvēkus vēl ar kaut ko var pārsteigt..."

Modes māksliniece stāsta, ka viņai patīk pucēties un principā viņa pucējas gandrīz katru dienu. "Kad eju cilvēkos," viņa precizē. "Taču ir dienas, kad man nav garastāvokļa, kad es jūtos kā sabraukts suns, un tad gan es taisos ar mokām, un tas nav labi," viņa domā. Piemēram, vakar viņai bijis galēji slikts noskaņojums, licies, ka dzīve ir beigusies. Bijis baigi drūmi. "Bet šodien atkal ir labs garastāvoklis, viss sanāk un liekas, ka tomēr nav tik traki – var dzīvot tālāk!" viņa nosaka, un viņas acis tiešām izstaro prieku.

Visu rakstu lasiet 16. janvāra izdevumā Māja.