Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Krokainie kale kāposti

© Scanpix/AFP

Ja kādam šķiet, ka par kāpostiem zina daudz, ja ne visu, domājot galvenokārt galviņkāpostus, tad diez vai viņam būs taisnība. Nesen stāstījām par Āzijas kāpostu pak čoi, taču nesen Latvijā parādījies vēl kāds jaunums – kale kāposti jeb lapu kāposti.

Ir šķirnes, kurām lapas ir pilnībā sačokurotas, nevis tikai maliņas. Speciālisti uzskata, ka kale ir tuvi savvaļas kāpostiem, tāpēc tiem godam var piedēvēt kāpostu dzimtas senča īpašības. Interesanti, ka neviena valsts sevi nesauc par šā neparastā kāposta dzimteni.

Angliski šo dārzeni sauc par kale, un, tā kā angliski runājošās valstīs tas ir diezgan populārs, daudzi to arī pazīst tikai pēc šī angliskā nosaukuma, īsti nezinot, kā to tulkot latviski. Tas ir kāposts, kas neveido galviņu, bet tikai lapas. Vācijā kale uzskata par franču, Anglijā – par skotu, bet Holandē – par vācu kāpostiem. Tajos ir olbaltumvielas, neaizstājamās omega 3, vitamīni A un C, kalcijs, liels daudzums magnija un citas vērtīgas vielas. Salāti no svaigiem kale ir veselīgākais un ātrākais ēdiens, ko no tiem var pagatavot, tikai jāatceras, ka izmantojamas ir tikai lapas. Kale var ideāli kombinēt ar tomātiem, lociņiem, ķiplokiem, riekstiem, baziliku, seleriju, pētersīļiem un svaigo sieru. Aizdaram piemērota olīveļļa kopā ar balzamiko vai ābolu etiķi. Ja kale nolemts sautēt, tad tas jādara ilgāk nekā ar spinātiem, jo to lapas ir biezākas un sīkstākas. Tos var sautēt ar gaļu vai bekonu, izmantot zupās un cept. Ideāla sastāvdaļa, ko var likt lietā zaļo kokteiļu cienītāji.

 Padomi

• Kale kāpostus ieteicams smalki sagriezt, lai veidotos sulforafāns – spēcīga viela, kas palielina organisma aizsargspējas pret vēzi.

 RECEPTES

Krāsainie salāti ar kale

Sastāvdaļas:saišķis kale kāpostu, glāze rīvētu sarkano kāpostu, 2 sasmalcināti burkāni, marinādei – glāze ūdens, 3 ēd. k. cukura, 1 ēd. k. sāls, ceturtā daļa glāzes baltā vīnogu etiķa, 3 ēd. k. augu eļļas.

Pagatavošana:nomazgā un sasmalcina kale kāpostus. Sarīvē kāpostus un burkānus, samaisa ar kāpostiem. Gatavo marinādi – uzkarsē ūdeni, pievieno cukuru, etiķi un sāli. Marinādi un eļļu uzlej salātiem.

Kale pesto

Sastāvdaļas:3 glāzes svaigu kale kāpostu, pusglāze olīveļļas vai linsēklu eļļas, pusglāze apceptu saulespuķu sēklu, puse vai trīs ceturtdaļas citrona sulas, ķiploka daiviņa vai 3 daiviņas sautētu vai marinētu ķiploku, ceturtā daļa glāzes ar svaigu oregano, baziliku vai majorānu, sāls.

Pagatavošana:liek kāpostus virtuves kombainā kopā ar citrona sulu, zaļumiem, ķiploku, sēkliņām un samaisa. Var pievienot nedaudz ūdens. Pakāpeniski pievieno eļļu. Liek slēgtā burciņā.

Dārzeņu zupa

Sastāvdaļas:2 burkāni, 3 selerijas kāti, fenhelis, sīpols, 3 ēd. k. olīveļļas, 2 ķiploki, neliels ķirbis, saišķis kale kāpostu, 2 litri dārzeņu buljona, tējkarote kaltēta oregano, sāls, melnie pipari. Olu masai: 3 olas, trešdaļa krūzītes sarīvēta Parmezāna siera, ceturtdaļa sarīvētu svaigu pētersīļu.

Pagatavošana: uzkarsē olīveļļu un apcep tajā sīpolu. Pievieno sasmalcinātu ķiploku un turpina cept. Pievieno sagrieztu burkānu, seleriju, fenheli, kubikos sagrieztu ķirbi, oregano, smalki sagrieztus kale kāpostus un samaisa. Pievieno buljonu, lai tas būtu 2,5 cm virs dārzeņiem. Ļauj, lai sāk vārīties, tad samazina uguni un gatavo, kamēr dārzeņi kļūst mīksti. Uzkaisa sāli un piparus. Nelielā traukā samaisa olas ar rīvēto sieru, sasmalcinātiem pētersīļiem un pielej katlā ar zupu. Labi samaisa. Dekorē ar sieru.