Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Skābenās tomātu pārslas

© Scanpix/AFP

Gada aukstākajos mēnešos, kad tomāti nevar lepoties ar īstu un izcilu garšu, var izmantot blanšētus tomātus, eļļā kaltētus tomātus vai interesantu garšvielu – tomātu pārslas, kam raksturīga skābena garša.

Tās palīdz piešķirt sacepumiem, mērcēm, zupām, makaroniem brīnišķīgu, šim populārajam dārzenim raksturīgo garšu. Šī garšviela – tomātu pārslas – ir labs risinājums, kā saglabāt vasarā nogatavojušos svaigos tomātus. Tomātus novāc, sagriež un rūpīgi žāvē saulē. Pārslas nezaudē vērtīgās tomātu īpašības, satur minerālvielas un vitamīnus, darbojas kā antioksidants. Tās mēdz izmantot arī gatavos garšvielu maisījumos kopā ar baziliku, papriku, oregano, ķiploku un čili. Tomātu pārslas var izmantot pie visdažādākajiem ēdieniem. Netrūkst recepšu, kā pašu ceptai maizei piešķirt savdabīgu akcentu ar tomātu pārslām un tās izmantot kombinācijā ar olīvām. Nav jāuztraucas, ka pārslas sabojāsies. Brokastīs būs izcila maltīte no biezpiena, kam pievienotas pārslas un zaļumi – dilles, baziliks un citi. Šīs sastāvdaļas var arī sablenderēt. Kāpēc gan nepapildināt ar tām brokastu maizi – uz svaigā siera zaļumu vietā uzkaisa tomātu pārslas. Var izmēģināt uzcept siera karstmaizes vai padarīt krāsaināku izskatu ceptiem kartupeļiem ar tomātu pārslām. Pie sviesta var pievienot ķiploku, zaļumus un tomātu pārslas. Tāpat kā ar grauzdiņiem var dažādot salātu garšas buķeti, tikai pirms lietošanas ieteicams uzgaidīt, lai tās mazliet izmirkst. Bulgura cienītājiem noteikti patiks, ja to papildinās akcents ar sarkanīgajām pārslām.

Padoms

• Pirms lietošanas tomātu pārslas var izmērcēt, vai arī tās lietderīgi pievienot pie ēdieniem, kas prasa ilgāku gatavošanas laiku, – zupām, mērcēm vai sautētas gaļas.

RECEPTES

Avokado uzkoda

Sastāvdaļas:   2 avokado, 3 ķiploka daiviņas, saišķis diļļu, pāris pilieni Tobasco mērces, sāls.

Pagatavošana: avokado saspaida nevis putriņā, bet gabaliņos. To sajauc ar pārējām sastāvdaļām, un uzkaisa tomātu pārslas. Pasniedz ar grauzdētu Borodinas maizi.

Pupiņu salāti

Sastāvdaļas: baltās pupiņas, gurķis, tomātu pārslas, olīveļļa.

Pagatavošana: izvāra pupiņas, sagriež gurķi, pievieno tomātu pārslas, olīveļļu un visu samaisa.

Salāti ar Fetas sieru

Sastāvdaļas: 150 g rukolas, 100 g Fetas siera, tomātu pārslas, olīveļļa, balzamiko etiķis, svaigi malti pipari.

Pagatavošana: rukolai izņem rupjākos stiebrus, nomazgā un nosusina. Fetas sieru sadrupina. Visas sastāvdaļas sajauc, pievieno tomātu pārslas. Uzlej olīveļļu, balzamiko etiķi, uzkaisa piparus un samaisa.

Salāti

Sastāvdaļas: 75 g salātu mikšļa (izņemot rūgtos), 2 gurķi, 40 g Kamambēras vai Brī siera, tomātu pārslas, 2 ēdamkarotes ciedru riekstu, tējkarote Parmezāna dekoram, 30 ml olīveļļas, 20 ml ķiploku marinādes (var izmantot arī olīvu), ķiploka daiviņa, cukurs, sāls – pēc garšas.

Pagatavošana: uz pannas apgrauzdē riekstus. Salātu traukā kārto salātlapas, gurķus sagriež salmiņos. Aizdaru gatavo no olīveļļas, kurai pievieno ķiploku marinādi, sasmalcina ķiploku, pievieno sāli, piparus un sarīvē Parmezānu. Visu samaisa un ļauj, lai ievelkas. Uz salātlapām kārto gurķus, uzkaisa tomātu pārslas, virsū liek Brī sieru, uzkaisa riekstus un pārlej ar marinādi.