Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Pārtikas piedevu eksperte

© Leonīds Gusevs

Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārtikas zinību studentei Unai Ozoliņai patīk virtuvē eksperimentēt, gatavojot gan otros, gan saldos ēdienus. «Man tas ir izaicinājums – izmēģināt jaunas receptes. Ēst gatavot patīk jau apmēram kopš 16 gadu vecuma,» atzīst Una Ozoliņa.

Viņa apkopojot iegūto izlasīto informāciju par ēdienu receptēm un tad cenšas uzburt kaut ko garšīgu pēc savējās. Ar smaidu Una atminas pirmos pavārmākslas mēģinājumus, kā cepusi pankūkas. «Izlasīju receptē, ka mīklai jāpievieno cukurs un sāls. Piebēru gan ēdamkaroti cukura, gan ēdamkaroti sāls. Protams, pankūkas nebija ēdamas. Domāju, ka neko vairs nekad necepšu, bet pēc kāda laika neveiksmes aizmirstas.» Una atklāj, ka ir liela makaronu cienītāja, vismīļākie ir ēdieni no pastas un olu nūdelēm. Tos visbiežāk viņa papildina ar sieru, vistu un dārzeņiem vai pesto mērci. Sastāvdaļas saliek vok pannā, un maltīte ir gatava.

Mazas porcijas

Una nepieder pie cilvēkiem, kuri vakarā strikti skatās pulkstenī – pēc 18.00 ēst vairs nedrīkst. Viņa uzskata, ka svarīgākais – maltīte jāietur ne vēlāk kā divas stundas pirms došanās gulēt.

Una piekrīt, ka labāk ēst mazākas porcijas un biežāk, nevis pāris lielas un vakarā cīnīties ar badu. «Nedomāju, ka jāizmanto diēta ar mērķi, lai nomestu svaru. Lietderīgi būtu ievērot diētu, lai organisms uzņemtu pietiekami daudz vitamīnu,» spriež topošā speciāliste, kura nevienu diētu nekad neesot izmēģinājusi. Viņas dzīvesveids ir aktīvs, jo iemīļota aizraušanās ir basketbols.

Pēta produktu sastāvu

Una, būdama cieši saistīta ar pārtikas zinātni, rūpīgi pēta pārtikas produktu sastāvu. «Skatos, kādas pārtikas piedevas ir pievienotas. Citus tas varbūt kaitinātu, jo tad neko nevarētu nopirkt. Mācoties 11. klasē, izstrādāju zinātnisko darbu par pārtikas piedevām, tāpēc daudz zinu par tām un nevēlos lietot uzturā,» stāsta Una. Kaitīgākais esot garšas pastiprinātājs – nātrija glutamāts jeb E 621. «Paskatos veikalā uz cepumiem, uz kuru iepakojuma minētas dažādas vielas, un uzreiz iedomājos ķīmiskas formulas. Tad saprotu, ka cepumus labāk cept pašai, jo zinu, ko pievienoju mīklai.» Gaļu pārtikas eksperte izvēlas tirgū, pārējos produktus pērk veikalā. Pievērš uzmanību arī cenām, jo tās dažādās tirdzniecības vietās ir atšķirīgas. Gatavojot ēdienu, patīk izmantot sviestu – cept tajā dārzeņus, gaļu, arī makaronus. No gaļas biežāk izvēlas vistu.

Negaršīgo ēdienu sarakstā ir aknas. Tās esot mēģinājusi gatavot vairākas reizes, taču tā arī nav iepatikušās. Dārzeņus lieto dažādi un praktiski visus, nepatīk burkāni vārītā veidā. Bieži tos apcep uz pannas un pasniedz kā piedevu. Bietes arī spējot baudīt tikai salātos Siļķe kažokā.

No garšvielām favorīti ir timiāns, baziliks un rozmarīns. Dilles vasarā sasaldē, lai būtu pa rokai arī ziemā. Brokastīs pirms došanās uz lekciju izvēlas jogurtu, biezpienu vai biezpiena sieriņus. Patīk asi ēdieni. «Garšo kūkas, taču vairāk tomēr esmu gaļas un stipru ēdienu mīļotāja.» Una vāra zupas, galvenokārt biezzupas. Nesen vārījusi burkānu un apelsīnu biezzupu. Izvāra burkānus un kartupeļus, pievieno tiem garšvielas. «Man patīk garšvielu maisījums Annele, kuram nav pievienota sāls un E vielas. Sablenderēju dārzeņus un pievienoju uzsildītu svaigi spiestu apelsīnu sulu, kas ēdienam piešķir skābumu. Ēdot zupai pievienoju skābo krējumu, bet var arī blenderējot pievienot saldo krējumu.» Svaigi spiestas sulas vietā var ņemt arī gatavu sulu no pakas. Gaļu Una arī mēdzot marinēt apelsīnu sulā, kam pievienota sojas mērce un etiķis.

Saldējums un macaroni

Unas iegūtā pieredze pavārmākslā ir daudzveidīga, jo gatavoto ēdienu klāsts esot ļoti dažāds. Vasarā gatavojusi saldējumu, cepusi arī šobrīd populāros krāsainos macaronus. Izcepto kūku klāstā ir Napoleona kūka, ko papildinājusi ar vārīto krēmu. Vēlētos iemācīties uzcept garšīgu picu, labu torti un pamēģināt pati pagatavot majonēzi. Un vēl ir arī kulināres sapnis par sklandraušiem! Patīk cept mafinus, kuri katrreiz iznākot atšķirīgi. Viņa ielāgojusi, ka, tos cepot, cepeškrāsnī lietderīgi ielikt arī bļodu ar ūdeni, tad mazie kēksiņi neiznāk sausi. Mafiniem ņem 2 lielās olas, 250 g miltu, puskrūzi jogurta, 150 g sviesta (vai olīveļļas) un tikpat daudz cukura. Saputo olas, cukuru un sviestu, pievieno miltus un jogurtu. Var pievienot mīklai svaigas vai saldētas ogas vai arī šokolādi. Pilda formiņās un liek cepties cepeškrāsnī apmēram uz 15 minūtēm. «Gatavojot mīklu vai ēdienus, kur jāizmanto olas, vienmēr izvēlos tikai lielās. Cilvēki bieži vien paņem mazās olas un tad brīnās, kāpēc ēdiens neizdodas.» Gatavojot mīklu, sodu sajauc ar cepamo pulveri, lai nav jūtama tik izteikta specifiskā sodas garša.

Viņa iesaka ātras maltītes pagatavošanai ikdienā pagatavot siltos salātus no vistas filejas, burkāna, Ķīnas kāposta un mandeļu skaidiņām. Fileju sagriež gabaliņos, apcep, pievieno sarīvētus burkānus un kāpostus. Mērci pagatavo no krējuma, balzamiko etiķa un medus, virsū uzkaisa mandeļu skaidiņas. «Man patīk dažādu tautu virtuve, bet īpaši garšīgi šķiet Āzijas tautu ēdieni un to asās mērces. No latviskās patīk tradicionālie zirņi ar speķi Ziemassvētkos.» Biezputras vāra reti, bet veselīgās auzu pārslas vasarā mēdz apcept cepeškrāsnī ar āboliem un medu. Tad sanākot gluži kā muslis, ko var baudīt kopā ar jogurtu. No augļiem našķojas ar pomelo, ēdienu gatavošanā izmanto banānus un dažādas ogas.

«Esmu gatavojusi gaļu kopā ar zemenēm. To sagriež gabaliņos vai šķēlēs, uzkaisa garšvielas, sagriež zemenes, virsū uzlej balzamiko etiķi. Atstāj uz kādu laiku marinādē un pēc tam liek cepties.» Lai palutinātu savas garšas kārpiņas, pietiekot ar tumšo šokolādi, kas papildināta ar riekstiem, vai mafiniem.

***

Unas Ozoliņas iemīļota recepte

Čili meksikāņu gaumē

Sastāvdaļas: 0,5 kg maltās gaļas, sīpols, kārba tomātu savā sulā, kārba konservētu sarkano pupiņu, ēdamkarote čili mērces (mērce pēc izvēles), mazā kārba konservētas kukurūzas, paciņa kukurūzas tortilju, 200 līdz 250 g siera, garšvielas pēc izvēles.

Pagatavošana: sagriež un apcep sīpolu, pievieno malto gaļu un turpina cept. Pievieno tomātus, garšvielas un sautē zem vāka. Pievieno pupiņas, tortiljas, čili mērci, samaisa un vēl pasautē. Pārliek citā traukā visas sastāvdaļas. Pievieno kukurūzu, bet to nesautē ar pārējām sastāvdaļām. Uzkaisa sarīvētu sieru un liek cepeškrāsnī uz neilgu laiku, lai izveidotos siera garoziņa.

SĪPOLI. Sagriež sīpolus un liek cepties uz pannas

SAUTĒ. Pievieno malto gaļu, tomātus un sautē

PUPIŅAS. Pēc tam pievieno pupiņas, tortiljas un čili mērci. Kukurūzu pievieno beigās, jo to nesautē. Virsū uzkaisa rīvētu sieru, un trauku var likt cepeškrāsnī.