Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Olas – uzkodās, salātos un cepumos

© F64

Lieldienās katra saimniece cenšas nokrāsot vairāk olu, lai pietiktu gan tradicionālām kaujām, gan svētku galdam. Taču bieži vien tās paliek pāri, bet, kā zināms, vārītas olas ilgi uzglabāt nevar un ar majonēzi visas apēst arī nav iespējams.

Kā tās izmantot? Var pievienot salātiem, noderēs ēdiena garnēšanai, sviestmaizēm vai picai. Uzkodām lieliski piemērotas pildītas olas – tik plašs ir izmantojums. No olām var pagatavot visdažādākos salātus – ar ananasiem, rīsu un zivi, ar cūkgaļu, šampinjoniem un vīnogām, kalmāriem un sīpoliem. Piemēram, 3 kalmārus notīra un sagriež salmiņos. 4 olu baltumus arī sagriež salmiņos, pirms tam izņem dzeltenumu. Sīpolu sagriež pusgredzenos un liek vārošā ūdenī uz 20 līdz 30 minūtēm. Visas sastāvdaļas sajauc ar majonēzi. Garšīgi būs kārtainie salāti no vistas gaļas, kuru liek pirmajā kārtā. Otru kārtu veido apcepti burkāni un sīpoli, trešo – smalki sagrieztas pāris olas, bet ceturto – apcepti šampinjoni. Salātus pārlej ar majonēzes un krējuma mērci. Vārītas olas lieliski iederas kopā ar baltmaizi – bageti vai brokastu bulciņu. To var pārgriezt uz pusēm, izņemt mīkstumu, iekšā likt salātlapu, krāsaino papriku, salmiņos sagrieztu vārītu olu un tomātu. Virsū uzkaisa garšvielas, var papildināt ar kausēto vai svaigo sieru. Ja gribas kaut ko pikantāku, tad var pievienot gaļu vai zivi.

Salāti ar anšoviem un olīvām

Sastāvdaļas: ledus salāti, Mildas majonēze, anšovi, melnās olīvas bez kauliņiem, sīpoli, baltmaizes grauzdiņi, sarkanais sīpols

Pagatavošana: ledus salātus nomazgā un sagriež. Salātiem pārlej Mildas majonēzi. Pa virsu kārto anšovus, melnās olīvas, sarkano sīpolu gredzenus un baltmaizes grauzdiņus.

Neparastā aukstā zupa

Sastāvdaļas (1 porcija): 100 g kefīra, pusburciņa Mildas aukstās zupas, 75 g svaiga gurķa, 25 g vārītu kartupeļu, 2 vārītas olas, Krievu sinepes (uz naža gala), mārrutki (uz naža gala), sāls, pipari, tējkarote ābolu etiķa, 50 g grilētas cūkas filejas, 20 g svaiga purava, dilles, lociņi

Pagatavošana: lielākā traukā ielej kefīru. Pievieno pusburciņu Mildas aukstās zupas, strēmelītēs sagrieztu svaigo gurķi, vārītu kartupeli un vārītas olas. Pievieno sāli, piparus pēc garšas, sinepes, mārrutkus un ābolu etiķi. Pievieno sakapātas dilles un lociņus. Zupu pasniedzot, dekorē ar svaigu puravu, vārītu paipalu olu pusītēm, sakapātām dillēm un grilētu cūkas fileju.

Salāti ar čipsiem un olīvām

Sastāvdaļas: 400 g vistu aknu, 200 g cietā siera, kukurūzas kārbiņa, 4 vārītas olas, 50 g sviesta, kārbiņa Pringles čipsu, majonēze, kārbiņa olīvu.

Pagatavošana: izvāra aknas un olas. Aknas, sieru, olas un sviestu sarīvē uz rupjas rīves. Salātus liek kārtām, katru kārtu apsmērē ar majonēzi. Pirmā – aknas, otrā – sviests, trešā – siers, ceturtā – olas, piektā – kukurūza. Pirms pasniegšanas rotā ar čipsiem un olīvām. Kārtām var izmantot arī šādus variantus – vārīti kartupeļi, sīpols, mencu aknas, olas baltums, dzeltenums, olīvas un čipsi. Vēl viens variants – vistas fileja, marinēti šampinjoni, olas baltums, rīvēts siers, olas dzeltenums, olīvas un čipsi. Starp kārtām vienmēr jāiesmērē majonēze.

Velnišķīgā siļķe kažokā

Sastāvdaļas (1 porcija): 70 g vārītu kartupeļu,  20 g sīpolu, 25 g marinētu gurķu,  30 g svaigu burkānu, 30 g vārītu biešu, 2 vārītas olas, 100 g sālītas siļķes, 40 g Mildas majonēzes, čili pipars, 4 šķēles rudzu maizes

Pagatavošana: vārītu kartupeli, siļķi, sīpolu un marinētu gurķi sagriež kubiciņos. Uz smalkas rīves sarīvē burkānu, sarkano bieti un olas. Svaigu čili smalki sakapā. Visas sastāvdaļas kārto pa kārtām: vārīts kartupelis, siļķe, puse Mildas majonēzes iepakojuma, marinēts gurķis, kas sajaukts kopā ar sakapātu čili, smalki rīvēts burkāns, vārīta biete, majonēze, rīvētas olas. Dekorē ar čili šķēlītēm. Pasniedz ar grauzdētu rudzu maizi.

Franču smilšu cepumi

Sastāvdaļas: 2 vārītu olu dzeltenumi, 0,5 glāzes pūdercukura, 200 g augu eļļas, ceturtā daļa tējkarotes sodas, 1,5 glāzes miltu.

Pagatavošana: olu dzeltenumus samaisa ar pūdercukuru. Pievieno eļļu, sodu, ko dzēš ar etiķi, un miltus. Visu samaisa, izveido desu. Sadala to 7 daļās un izveido mazus cepumus, ko iespiež ar dakšiņu. Liek uz pannas cepeškrāsnī un cep 190 grādu Celsija temperatūrā 10 līdz 15 minūtes.

Receptes ar Mildas produktiem piedāvā restorāna Rīgas atslēgas šefpavāre Gunita Rolova

Restorāna Rīgas atslēga

• adrese: Doma laukums 8a, Rīga

• darba laiks: No 11:00 līdz pēdējam viesim

Promo raksts tapis sadarbībā ar Milda