Atpakaļ uz nra.lv

NOSKAIDRO: Vai veikalā pirktajos salātos atrodamas bīstamas baktērijas?

Portāls nra.lv 10.oktobris 2017, 6:59
 
Lauris Vīksne/ F64 Photo Agency
Kamēr daudzi spriež par to, cik bieži jāmazgā rokas, un kas jādara lai izvairītos no dažādām baktērijām un mikroorganismiem, tikmēr raidījums "Bez tabu" skaidro, cik daudz baktēriju, piemēram, ir lielveikalos nopērkamajos salātos.

Žurnāla "Ievas virtuve" veidotāji ir pārbaudījuši, vai baktēriju daudzums, kas atrodams lielveikalos pirktajos salātos atbilst normām. Laboratorijā tika nodoti četros lielveikalos gatavoti salāti- rasols ar desu. Tīrības ziņā droši izrādījās tikai vieni. Pārējos mikroorganismu daudzums bijis paaugstināts, vēsta raidījums "Bez tabu". Turklāt divos no tiem konstatēta stafilokoka klātbūtne.

Vieni no salātiem pirkti arī lielveikalā "Sky". Tā pārstāvji raidījumam "Bez Tabu" norādījuši, ka uzņēmums aktīvi sadarbojas ar PVD. Turklāt salāti tiek gatavoti uz vietas, tie netiek pārvadāti. Tiek rūpīgi sekots līdzi higiēnas normām. Arī paši veikala pārstāvji laboratorijā iesnieguši salātu paraugus, lai vēlreiz to pārbaudīto.

Kopējo baktēriju skaitu ikvienā produktā ietekmē vairāki faktori. Turklāt ne vienmēr tie liecinās par netīrību. Mikorbioloģe Olga Valciņa sarunā ar "Bez Tabu" uzsvērusi, ka kaut vai posmā, kad produkts sācis ieskābt tajā var būt dažādi mikroorganismi.

Arī stafilokoks ne vienmēr būs bīstams. Toksīnus tas producīs tikai tad, ja būs pietiekamā daudzumā. Šajā gadījumā vislielākie riska produkti ir piens un piena produkti un sieri.

Savukārt PVD pārstāve Tatjana Marčenkova norāda, ka katra ražotāja pārziņā ir izstrādāt savus higiēnas kritērijus. Konkrētās analīzes, viņasprāt, ir nepilnīgas un vajadzētu pārbaudīt daudz vairāk produktu. "Ir ļoti svarīgi, kādos apstākļos mēs glabājam konkrēto produktu. Ne tikai veikalā, bet arī mājās."

Avots: raidījums "Bez tabu"

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:36

Jaunākās diskusijas