Atpakaļ uz nra.lv

104 gadus vecs vīrs apņēmies piepildīt savu kvēlāko vēlēšanos - nomirt

tautaruna.lv, Elvijs Lazdiņš 3.maijs 2018, 9:35
 
Deivids Gūdāls lidostā atvadās no sava mazdēla. / CNN
CNN ziņo par 104 gadus vecu zinātnieku no Austrālijas, kurš devies ceļā uz Šveici, lai savai dzīvei pieliktu punktu, neslēpjot ''milzīgu nožēlu'', ka tik ilgi nodzīvojis.

Botāniķis un ekoloģists Deivids Gūdāls pašlaik esot ceļā uz ''Life Circle'' klīniku Bāzelē, kur viņu pavada medmāsa no proeitanāzijas organizācijas ''Exit Life''.

Tiekot sveikts savā 104.dzimšanas dienā, Gūdāls intervijā kanālam ABC neslēpis savu vienīgo vēlēšanos: ''Nē, es neesmu laimīgs. Es vēlos nomirt... Tas nav skumji. Skumji ir tas, ka cilvēkam ir liegts nomirt, kad viņš to vēlas.''

Kā zināms, visā pasaulē asas diskusijas jau sen izraisa jautājums, vai cilvēkiem vajadzētu ļaut likumīgā un legālā ceļā pielikt punktu savām dzīvēm.

Eitanāzija ir legāla septiņos ASV štatos, kā arī dažās valstīs, tostarp Šveicē, Japānā un Beļģijā. Latvijā, piemēram, eksistējot pasīvā eitanāzija, tomēr ''šo jomu pašlaik neregulē nekādi normatīvie akti''.

Gūdāls, kurš dzīves laikā ir bijis atzīts zinātnieks Lielbritānijā, ASV un Austrālijā, pirms izlidošanas atklājis, ka lai arī teorētiski viņam nekas nekait, viņa fiziskais stāvoklis un dzīves kvalitāte nepārtraukti pasliktinoties: ''Tas mani padara aizvien nelaimīgāku.''

Viņš pats ir bijis minētās ''Exit Life'' organizācijas biedrs jau 20 gadus un uzskata, ka katram jābūt tiesībām pašam izlemt, kad nomirt. Sirmgalvis apziņu, ka visam drīz pieliks punktu, dēvē par ''gaismu tuneļa galā''.

Pirms tam, Gūdāls centās izdarīt pašnāvību pats, tomēr pamodās slimnīcā un mediķi viņu iekļāva patstāvīgā uzraudzībā. Tomēr pārbaudēs atklājās, ka viņa psihiskajai veselībai nekas nekait un viņš nav drauds ne sev, ne citiem. Tad viņš, ar tuvinieku palīdzību, sāka internetā vākt ziedojumus braucienam uz Šveici, kur no labdariem tika gūti apmēram 20 000 dolāru.

Atvadījies no saviem tuviniekiem, Gudāls lidostā neslēpa, ka izjutīs milzīgu atvieglojumu, kad pacelsies viņa lidmašīna.

Tikmēr viņa dzimtajā Austrālijā šis gadījums izraisījis karstas debates par eitanāziju. Mediķu asociācija kategoriski pret to iebilst, tomēr ''ar interesi'' sekojot līdzi šim gadījumam.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:21

Jaunākās diskusijas