Atpakaļ uz nra.lv

Melno stārķu pētnieki lūdz atsaukties zivju dīķu īpašniekus

Portāls nra.lv 14.decembris 2017, 20:41
 
pixabay.com
Projekts "Melnais stārķis. Dzīvības lidojums" aicina palīdzēt melno stārķus sugas saglabāšanā Latvijā.

"Mīļie atbalstītāji! Vēršamies pie Jums ar lūgumu pēc palīdzības saistībā ar melno stārķu piebarošanas projektu nākamajā sezonā.

Meklējam Latvijas zivjaudzētavu / zivju dīķu īpašniekus, kuri var un vēlas sadarboties ar mazu, nekomerciālu zivju piegādi (nepieciešamas dzīvas zivis laika periodā no maija sākuma līdz jūlija beigām/augusta vidum. Piebarošanai der tā sauktās zivjaudzētavu „nezāles” jeb zivis, kas nav mērķaudzēšanas objekti, vai arī karūsas, jo tās ir izturīgākas).

Mērķis ir atrast pie ligzdām piemērotu vietu uz strauta vai upītes, vai grāvja, kur regulāri ielaist dzīvas zivis un ar automātiskās fotokameras palīdzību sekot līdzi, kuri putni konkrētā vietā nāk baroties, vienlaikus konkrolējot, vai un kā tas atsaucas uz tuvumā esošās ligzdas jauno putnu svaru (un skaitu). Tādējādi būs iespēja uzzināt, vai tiešām barības daudzums ietekmē ligzdošanas sekmes - ja tas būtiski atšķirsies no nepiebarotajām ligzdām, tad tas skaidri parādīs, ka nepiebarotajiem trūkst barības. Šogad vietā, kur grāvī tika laistas zivis, tuvumā esošo divu ligzdu mazuļi bija vislabākajā kondīcijā no visām sekmīgajām ligzdām šogad!

Piebarojamās ligzdas vietas ir atkarīgas no zivju pieejamības un citiem faktoriem, tai skaitā finanšu.Maksimālais piebarojamo vietu skaits ir 4-5, bet būtu labi, ja mēs varētu vismaz 2-3 vietas šādā veidā apzināt. Viena no vēlamajām vietām ir Cīrava-Vērgale, cita ir Līvbērzes apkārtne, vēl ir Ezere, Dobele, Bukaiši, Valle, Limbaži, jo tur ir gredzenoti ligzdojošie melnie stārķi, kas būtu viegli atšķirami. Taču izskatīs tiks jebkurš variants Latvijā.

Vislielākā laime būtu, ja pieteiktos zivjaudzētāji, kas ar nepieciešamajās zivis ir gatavi piešķirt bezmaksas/ ar atlaidi. Taču jebkurā gadījumā mūsu lūgums ir, lai zivjsaimnieki (vismaz kāds) sazinātos ar mums, jo tādējādi mēs varēsim iegūt priekšstatu par potenciālajām izmaksām uz šo projektu. Lūdzam Jūs atsaukties vai nu tepat šīs lapas vēstuļu / komentāru sadaļā, vai arī sazināties ar ornitologu Māri Strazdu: mstrazds@latnet.lv.

Viens no argumentiem par to, ka melnajiem stārķiem trūkst, ko ēst ir putnu pulcēšanās vietās, kur barība ir pieejama. Barotavā, kas tika ierīkota Aivo ķeršanai pavisam novēroti vismaz 5 dažādi melnie stārķi, bet trīs putni vienlaikus tur reģistrāti vairākkārt. No tiem tikai viens ir putns no tuvējās ligzdas (Aivo)," raksta projekta autori.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:48

Jaunākās diskusijas