Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas hakeris plāno lūgt patvērumu Igaunijā

© F64

Krievijas hakeru grupas "Šaltai-Boltai" pārstāvis, kurš pašlaik uzturas Igaunijā, paziņojis, ka šonedēļ lūgs Tallinai patvērumu.

"Man ir Igaunijas vīza, un es plānoju lūgt politisko patvērumu Igaunijā. Domāju, ka oficiāli tādu lūgumu Igaunijas valdībai izteikšu šodien vai rīt," Aleksandrs Glazastikovs ceturtdien sacīja Krievijas neatkarīgajam televīzijas kanālam "Doždj".

Glazastikovs stāstīja, ka atteicies no anonimitātes ievērošanas pēc tam, kad uzzināja, ka citus hakeru grupējuma dalībniekus aizturējušas Krievijas varasiestādes.

"Plašsaziņas līdzekļos janvāra beigās izskanēja, ka vēl divus mūsu projekta dalībniekus notvēruši Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieki un ka viņi tiek turēti Lefortovas cietumā [Maskavā]. Pēc tam es biju pārliecināts, ka FDD ir informācija arī par mani un nav jēgas mēģināt slēpties. Labāk ir paziņot par sevi un darīt to ātrāk, nevis gaidīt, kamēr to izdara plašsaziņas līdzekļi, kuriem iespējams kaitējām ar savu darbību," klāstīja hakeris.

Viņš piebilda, ka, lai gan "Šaltai-Boltai" tiek uzskatīts par hakeru grupējumu, sākotnēji tas bija sabiedrisko attiecību projekts.

"Organizācijas izveidei bija politisks mērķis. Sākotnējais projekta uzdevums bija atklāt dažus noslēpumus, par kuriem sabiedrība nezina un pat nenojauš," teica Glazastikovs.

"Šaltai-Boltai" hakeri ir zaguši un publicējuši Krievijas augstāko amatpersonu, kompāniju un mediju pārstāvju elektroniskās sarakstes. Saistībā ar šo lietu ir aizturētas vairākas augsta ranga FDD amatpersonas.

Pēc tam, kad otrdien kļuva zināms, ka Krievijas hakeris uzturas Igaunijā, tās ārlietu ministrs Svens Miksers paziņoja, ka Igaunija nav saņēmusi lūgumu piešķirt politisko patvērumu no hakera. "Patvēruma piešķiršanas politika Igaunijā ir tāda, ka mēs katru konkrēto gadījumu izskatām individuāli un ņemam vērā divus kritērijus - vai pieprasītāja dzīvībai un veselībai ir reāli draudi un vai viņš atbilst patvēruma piešķiršanas nosacījumiem. No otras puses, ir jāizvērtē, vai viņš nerada potenciālus draudus Igaunijai," sacīja ministrs.

Igaunijas Policijas un robežsardzes departamentā aģentūru BNS otrdien informēja, ka patvēruma lūgums nav publiski pieejama informācija, tādēļ departaments nevar to komentēt. Vienlaikus departamentā uzsvēra, ka patvērums tiek piešķirts ar departamenta, nevis valdības lēmumu.