Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

CIP: "WikiLeaks" palīdz ASV ienaidniekiem

© scanpix

Vietne "WikiLeaks", publiskojot slepenus dokumentus, palīdz ASV ienaidniekiem un apgrūtina cīņu pret terora draudiem, trešdien brīdināja ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP).

Tiesa gan, CIP pārstāve sakariem ar presi nevēlējās apstiprināt "WikiLeaks" šonedēļ publiskotās informācijas autentiskumu. Atbilstoši "WikiLeaks" skaidrojumam, dokumenti iegūti no CIP kiberoperāciju centra.

"Amerikas sabiedrībai vajadzētu būt nopietni satrauktai par it visu "WikiLeaks" materiālu nodošanu atklātībai, kas ir iecerēta, lai kaitētu izlūkošanas kopienas spējām aizsargāt Ameriku no teroristiem un citiem ienaidniekiem," sacīja Hetere Frica Hornjaka.

"Šāda informācijas atklāšana ne tik vien apdraud ASV personālu un operācijas, bet arī nodrošina mūsu pretiniekus ar instrumentiem un informāciju, lai mums kaitētu."

Hornjaka aizstāvēja CIP kiberoperācijas, kas atbilstoši "WikiLeaks" materiāliem lielā mērā balstās uz privāto elektroierīču uzlaušanu, izmantojot plašu ļaunatūru spektru.

"Tas ir CIP darbs - būt inovatīviem, tehnoloģiju ziņā atrasties avangardā, kā arī būt pirmajiem aizsardzības līnijā, aizstāvot šo valsti no ienaidniekiem ārzemēs," viņa sacīja.

Atbilstoši nopludinātajiem dokumentiem CIP izstrādājusi teju 1000 ļaunatūru - vīrusus, "Trojas zirgus" un citas programmas -, kas spēj iefiltrēties elektroiekārtās un pārņemt to vadību.

Vietne "WikiLeaks" otrdien publicēja tūkstošiem dokumentu, kas esot iegūti no CIP Kiberizlūkošanas centra.

Dokumenti liecina, ka CIP hakeri ielauzušies "iPhone" telefonos, operētājsistēmā "Microsoft Windows" un pat "Samsung" firmas televizoros, un ka ASV konsulāts Frankfurtē ir CIP hakeru bāze.

Kopumā publicēti gandrīz 9000 dokumentu.

CIP atteikusies sniegt komentārus, un dokumentu autentiskums nav apstiprināts, bet "WikiLeaks" arī agrāk ir publicējis slepenus valdības materiālus.

Eksperti, kas sākuši caurskatīt dokumentus, paziņoja, ka tie izskatās īsti.