Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

ĀM: Sīrijai ir nepieciešama tūlītēja palīdzība

© AFP/Scanpix

Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica, piedaloties augsta līmeņa starptautiskā konferencē Sīrijas un reģiona nākotnes atbalstam Briselē, pauda stingru nosodījumu ķīmisko ieroču lietošanai Idlibas provincē Sīrijā un norādīja, ka vainīgie jāsauc pie atbildības. Z.Kalniņa-Lukaševica uzsvēra nepieciešamību ievērot pamieru, lai novērstu civiliedzīvotāju upurus, un nodrošināt humānās palīdzības sniegšanu visā Sīrijas teritorijā.

"Miljoniem cilvēku gan Sīrijā, gan tiem, kas devušies bēgļu gaitās uz tuvējām valstīm, ir akūti nepieciešama tūlītēja palīdzība. Starptautiskajai sabiedrībai ir jāspēj sniegt nepieciešamā humānā palīdzība visā Sīrijas teritorijā, lai mazinātu cilvēku ciešanas, pārtikas un medikamentu trūkumu," norāda parlamentārā sekretāre.

Z.Kalniņa-Lukaševica pauda atbalstu Sīrijas konflikta politiskam risinājumam un ANO vadītajam miera procesam. Konfliktam nav iespējams militārs risinājums. Parlamentārā sekretāre arī izteica pateicību Sīrijas kaimiņvalstīm, kas uzņēmušas miljoniem Sīrijas bēgļu. Z. Kalniņa-Lukaševica uzsver, ka Sīrijai nepieciešama ne vien tūlītēja palīdzība, bet arī skaidrs valsts atjaunošanas plāns.

"Sīrija joprojām nav droša vieta, kur atgriezties miljoniem tās iedzīvotāju, kas bija spiesti doties bēgļu gaitās. Lai atbalstītu tūlītējus stabilizācijas pasākumus atbrīvotajās teritorijās Sīrijas ziemeļos, Latvija ir apņēmusies sniegt tās finansiālo ieguldījumu starptautiskās koalīcijas cīņā pret ISIL/Da’esh, piešķirot 100 tūkstošus eiro," apliecināja parlamentārā sekretāre.

Tāpat Z.Kalniņa-Lukaševica konferences dalībniekiem teica: "Noziegumu mērogs Sīrijā ir šausminošs. Nebūs iespējams panākt ilgtermiņa stabilitāti un nacionālo samierināšanās procesu Sīrijā, nesaucot vainīgos pie pilnas atbildības. Vainīgie par šo noziegumu izdarīšanu ir jāsauc pie atbildības bez kādas kavēšanās." Tādēļ Latvija sniegs atbalstu 10 000 eiro apmērā arī jaunizveidotā ANO Ģenerālās asamblejas mehānisma darbībai. Tas palīdzēs izmeklēt un sodīt atbildīgos par Sīrijā veiktajiem starptautisko tiesību pārkāpumiem.

Konferencē tika arī izvērtēta līdz šim paustās starptautiskās sabiedrības finanšu palīdzības izpilde, kā arī diskutēts par turpmākā atbalsta sniegšanu Sīrijai un tās kaimiņvalstīm. Tāpat tika izteikts plašs atbalsts Sīrijas konflikta politiskam noregulējumam, kas nodrošinātu Sīrijas iedzīvotāju izvirzīto pārstāvju vadītu un iekļaujošu politisko pārejas procesu. Konferencē pārrunāja starptautiskā atbalsta sniegšanu stabilizācijas un valsts atjaunošanas pasākumiem pēc politiskā pārejas procesa uzsākšanas.

Konferencē uzstājās ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni (Federica Mogherini), ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs (António Guterres) un ANO īpašais sūtnis Sīrijā Stafans de Mistura (Staffan de Mistura). Dalībnieku vidū bija 70 valstu delegāciju vadītāji, kā arī starptautisko organizāciju pārstāvji. Augsta līmeņa starptautisko konferenci Sīrijas atbalstam organizēja ES, ANO un Vācijas, Kuveitas, Norvēģijas, Kataras, Lielbritānijas valdības.