Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Zviedrija plāno pastiprināt pretterorisma likumus

© scanpix

Pēc pagājušajā nedēļā notikušā uzbrukuma Stokholmā, Zviedrijas valdība gatavojas pastiprināt pretterorisma likumus, tostarp aizliedzot dalību teroristiskās organizācijās.

Tieslietu ministrs Morgans Johansons norādīja, ka Zviedrijai nepieciešams "aizdarīt plaisas" esošajos pretterorisma likumos.

Tomēr mēģinājums aizliegt ar likumu dalību teroristiskās organizācijās Zviedrijā var izpelnīties pretrunīgus vērtējumus, jo daļa tieslietu ekspertu uzskata, ka tas pārkāptu konstitūcijā ierakstītās tiesības uz pulcēšanās brīvību.

Valdības "vērtējums ir, ka mēs varam pieņemt šādu likumu", žurnālistiem pavēstīja Johansons.

Zviedrijā jau ir aizliegts cīnīties teroristisko organizāciju labā un vākt līdzekļus šādiem grupējumiem.

Zviedrijas telekanāla SVT publiskotā aptauja liecina, ka septiņas no deviņām parlamentā pārstāvētajām partijām atbalsta ieceri ar likumu aizliegt dalību teroristiskā organizācijā.

Policija tikmēr paziņojusi, ka plāno pastiprināt savu klātbūtni Stokholmā un citās pilsētās Lieldienu brīvdienu laikā.

Jau ziņots, ka 7.aprīlī Stokholmā kādā lielveikalā, kas atrodas parasti ļaužu pilnā gājēju ielā, ietriecās kravas automašīna, nogalinot četrus un ievainojot 15 cilvēkus, tostarp divus bērnus.

Scanpix

Zviedrijas Drošības policija "Säpo" atzinusi, ka tas bijis apzināti sarīkots uzbrukums. Aizturēts uzbrucējs - 39 gadus vecs Uzbekistānas pilsonis Rahmats Akilovs. Viņš atzinies, ka pastrādājis "teroristisku noziegumu".