Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Kalifornijā, saucot "Allahu Akbar", nošauti trīs policisti

© FRESNO POLICE/Scanpix

39 gadus vecs afroamerikānis otrdien atklāja uguni Kalifornijas štata Fresno pilsētā, nošaujot trīs baltos vīriešus un ievainojot vēl vienu, līdz viņu aizturēja policija, ziņo varasiestādes.

Fresno policijas priekšnieks Džerijs Daiers paziņoja reportieriem, ka šāvējs Kori Ali Muhammads saucis "Allahu Akbar", kad policija viņu nogādāja apcietinājumā.

Daiers paziņoja, ka šīs slepkavības nav uzskatāma par teroraktu, bet ir uzsākta izmeklēšana, lai noskaidrotu, vai tās kvalificējamas kā naida noziegums. Nozieguma pamatā ir rasisms, norādīja Daiers.

Muhammads ar segvārdu "Melnais Jēzus", kurš tika meklēts par neapbruņota apsarga nogalināšanu pagājušajā nedēļā pie moteļa Fresno pilsētā, savā "Facebook" lapā bija paziņojis, ka viņš ienīst baltos cilvēkus un valdību.

Viņš aicināja "melnos karotājus" sasparoties un paziņoja, ka "slepkavību skaits otrā pusē palielināsies ievērojami".

Muhammads, kurš slepkavībās atzinies, upurus otrdien izraudzījās nejauši, vēloties nogalināt pēc iespējas vairāk balto cilvēku.

Viņa pirmais upuris bija uzņēmuma "Pacific Gas & Electric Co" darbinieks, kurš uzbrukuma brīdī sēdēja uzņēmuma automašīnā. Automašīnas šoferi, kurš bija latīņamerikāņu izcelsmes, slepkava nenogalināja.

Pēc tam Muhammads mērķēja uz vēl vienu cilvēku, bet netrāpīja. Vēlāk viņš nošāva kādu 37 gadus vecu vīrieti, kas gāja pa ielu ar iepirkumu maisiņu rokās.

Muhammada pēdējais upuris bija kāds 58 gadus vecs vīrietis autostāvvietā pie labdarības organizācijas ēkas.

Starp šīm slepkavībām Muhammads piegāja arī pie kādas automašīnas, kurā atradās divas latīņamerikāņu sievietes ar bērnu. Viņu dzīvības Muhammads pasaudzēja.

Daiers norādīja, ka tās visas bijušas neizprovocētas slepkavības, ko pastrādājis cilvēks, kurš bija nodomājis nogalināt.

Pāris stunda pirms šaušanas policija bija izplatījusi brīdinājumu, norādot, ka Muhammads ir bruņots un bīstams un tiek meklēts par neapbruņota apsarga nogalināšanu pagājušajā nedēļā. Arī apsargs bija baltais vīrietis.

Muhammads aizturēšanas laikā sacījis policistiem, ka ir meklētais cilvēks, atklāja Daiers.

Viņam draud apsūdzības par četru cilvēku slepkavību un vismaz divos punktos par uzbrukumu ar nāvējošu ieroci.

Viņš iepriekš ticis aizturēts saistībā ar narkotikām un nelegālu ieroču glabāšanu un terorisma draudiem. Policija uzskata, ka viņš bijis saistīts ar noziedznieku bandām, taču nav bijis to loceklis.

2005.gadā Muhammads tika apsūdzēts par kokaīna glabāšanu nolūkā to pārdot, liecina tiesu dokumenti. Prokuratūra toreiz atklāja, ka pie viņa tika atrasti arī vairāki ieroči. Viņš tika notiesāts.

Muhammads apgalvoja, ka ir garīgi slims, un viņa advokāts pieprasīja psihiatrisko pārbaudi, kurā tika secināts, ka Muhammadam ir psihoze un dzirdes halucinācijas. Viņš jau iepriekš bija divas reizes ievietots slimnīcā ar mentālām problēmām.

Muhammada advokāts apgalvoja, ka viņa klientam ir paranoja.

Policijas reģistros Muhammads parādās arī ar vairākiem citiem vārdiem.