Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Parīzes uzbrucējs iepriekš aizturēts aizdomās par plāniem nogalināt policistus

© SCANPIX

Bruņots uzbrucējs ceturtdienas vakarā atklāja uguni uz policistiem Parīzē Elizejas laukos, nogalinot vienu policistu un ievainojot vēl trīs cilvēkus, līdz uzbrucēju nošāva policija, paziņoja Francijas Iekšlietu ministrija.

Atbildību par uzbrukumu, kas noticis trīs dienas pirms Francijas prezidenta vēlēšanām, dažu stundu laikā uzņēmās džihādistu grupējums "Islāma valsts".

Uzbrucējs novietoja savu automobili iepretim policijas automašīnai, atklāja uguni un mēģināja kājām aizbēgt no notikuma vietas, turpinot šaušanu, telekanālam BFM-TV paziņoja Iekšlietu ministrijas preses sekretārs Pjērs Anrī Brandē.

Uzbrukumā tika nopietni ievainoti divi policisti, un ievainojumus guvusi arī viena ārvalstu tūriste, paziņoja pretterorisma prokurors Fransuā Molēns.

Izmeklētāji piektdienas rītā Parīzes austrumu piepilsētā Šelā veica kratīšanu mājoklī, kur dzīvojis 39 gadus vecais uzbrucējs Karims Šeurfi, kuram ir krimināla pagātne.

Viņš tika aizturēts februārī aizdomās par plāniem nogalināt policistus, taču pierādījumu trūkuma dēļ tika atbrīvots. 2005.gadā viņš tika notiesāts par trim slepkavības mēģinājumiem, no kuriem divi bija vērsti pret policistiem.

Varas iestādes mēģina noskaidrot, vai šāvējam varētu būt palīdzējuši "viens vai vairāki cilvēki", reportieriem notikuma vietā sacīja Iekšlietu ministrijas preses sekretārs.

"Islāma valsts" paziņojumu par atbildības uzņemšanos publicēja šī grupējuma mediju atzars "Amaq". Paziņojumā par uzbrukumu "Parīzes sirdī" minētais šāvēja segvārds Abu Jusufs al Beldžiki norāda, ka viņš bijis no Beļģijas un viņam ir kāda saistība ar "Islāma valsts" ekstrēmistiem.

SCANPIX

Divi policijas ierēdņi paziņoja BFM-TV, ka uzbrucējs bijis Francijas specdienestiem zināms ekstrēmists. Pretterorisma prokurori ir sākuši šī uzbrukuma izmeklēšanu.

Policija un armija norobežoja notikuma vietu. Elizejas laukus, kas ir tūristu iecienīta iela Parīzes centrā, bloķēja ārkārtas dienestu automašīnas, un tās tuvumā tika slēgtas trīs metro stacijas.

Apšaudes laikā desmitiem vai pat simtiem tūristu glābās, bēgot uz šķērsielām.

ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka šī apšaude Parīzē "izskatās pēc vēl viena terorakta", un izteica līdzjūtību Francijas tautai ASV vārdā.

Francijas prezidents Fransuā Olands paziņoja, ka notikusī apšaude ir "teroristiska pēc dabas". Prezidents arī sasauca Nacionālās aizsardzības un drošības padomes sanāksmi piektdienas rītā. Šīs padomes sastāvā ir augstākās drošības spēku, policijas un armijas amatpersonas un vairāki valdības locekļi.

Divi no Francijas prezidenta vēlēšanu kandidātiem - konservatīvais Fransuā Fijons un galēji labējā Marina Lepēna - pēc Parīzē notikušās apšaudes atcēla piektdien plānotus vēlēšanu kampaņas pasākumus, paziņoja viņu palīgi. Francijas prezidenta vēlēšanu pirmā kārta notiks svētdien.