Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Evakuētajiem Sīrijas iedzīvotājiem draud iekļūšana jaunā karadarbībā

© SCANPIX

ANO izmeklēšanas komisijas par Sīriju vadītājs piektdien brīdināja, ka tūkstošiem evakuēto iedzīvotāju, kas nosūtīti uz nemiernieku ieņemto Idlibas provinci un valdības kontrolēto Alepo provinces rietumdaļu, draud iekļūšana karadarbības eskalācijā no radikalizējušos ekstrēmistu grupējumu puses.

Komisijas vadītājs Paulu Seržiu Piņeiru pēc ANO Drošības padomes sanāksmes aiz slēgtām durvīm paziņoja reportieriem, ka komisija ir īpaši nobažījusies par to, ka Idlibas provincē notiks "katastrofa". Tur koncentrētajiem sīriešiem tagad ir "nopietns risks viņu dzīvībai", teica Piņeiru.

Piņeiru, kurš vada Neatkarīgo starptautisko izmeklēšanas komisiju par Sīriju, radīja drūmu ainu par Sīrijas bruņotajā konfliktā iekļuvušo civiliedzīvotāju ciešanām.

SCANPIX

"Sīrijas karojošās puses turpina stādīt savas intereses augstāk par Sīrijas iedzīvotāju interesēm. Tās faktiski bieži izmanto militāro taktiku, kas tieši vērsta pret civiliedzīvotājiem, ka paņēmienu militāru priekšrocību iegūšanai," teica Piņeiru.

Komisija konstatējusi, ka visas karojošās puses izdarīja cilvēktiesību parkāpumus Alepo pilsētas aplenkuma un krišanas laikā. Aplenkums beidzās decembrī, kad nemiernieki atstāja šo pilsētu un evakuēja savu bastionu austrumu virzienā, galvenokārt uz Idlibas provinci.

Saskaņā ar nesen panāktu vienošanos starp Sīrijas valdību un nemierniekiem līdz 30 000 cilvēku ir atļauts divu mēnešu laikā atstāt četrus aplenktus rajonus. Piektdien tika pabeigts šīs iedzīvotāju pārvietošanas pirmais posms.

Piņeiru sacīja, ka "Alepo [aplenkuma] rezultātā ir arī notikusi dažu bruņoto grupējumu tālāka radikalizācija".

Viņš īpaši pieminēja kaujinieku grupējumu "Hay'at Tahrir al Sham" (Levantes atbrīvošanas organizācija, HTS), kas izveidojās 28.janvārī, apvienojoties grupējumam "Jabhat Fatah al Sham" (Levantes iekarošanas fronte), kas vairāk pazīstams kā bijusī "Al Qaeda" filiāle "Nusras fronte", un četriem citiem grupējumiem.