Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija netic apgalvojumiem par 100 geju nolaupīšanu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Tomas Urbelionis/ f64 photo agency

Maskava vēlas aizsargāt cilvēktiesības, tomēr tai nav iemesla ticēt medijos paustajiem apgalvojumiem par Čečenijā izvērstajām geju vajāšanām, pirmdien apliecināja Krievijas amatpersonas.

Čečenijas varasiestādes aizturējušas vairāk nekā 100 vīriešus, kas tiek turēti aizdomās par homoseksuāliem sakariem, un vismaz trīs no viņiem nogalināti, šomēnes vēstīja Krievijas laikraksts "Novaja gazeta".

Krievijas prezidents Vladimirs Putins aizvadītajā nedēļā tikās ar Čečenijas prokremlisko līderi Ramzanu Kadirovu, kurš noraidīja "provokatīvās" apsūdzības.

Tiesa gan, ANO cilvēktiesību komisārs un prominentas starptautiskās organizācijas apsūdzības uztvērušas nopietni un mudina Krievijas varasiestādes tās izmeklēt.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirmdien žurnālistiem sacīja, ka Krievijas amatpersonas nav redzējušas informāciju, kas apstiprinātu šīs apsūdzības, tomēr piebilda, ka Maskava ir satraukta par "it visiem cilvēktiesību pārkāpumiem".

Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs pirmdien sacīja, ka Kremlim neesot iemeslu neticēt Kadirovam, jo līdz šim neviens upuris publiski par vajāšanām nav izteicies.

"Mums nav nekādu iemeslu neticēt republikas vadītājam, līdz šajā lietā nebūs konkrētu sūdzību - nevis tikai abstraktu, anonīmu, bet gan konkrētu sūdzību," piebilda Peskovs.

Kā skaidro tiesību aktīvisti un Čečenijas eksperti, ir teju vai neiespējami, ka kāds gejs jelkad publiski atzīsies, ka būtu kļuvis par vajāšanu vai spīdzināšanu upuri, ņemot vērā Ziemeļkaukāzā izplatīto homofobiju un baidoties no atriebības ģimenēm.

Kā ziņoja "Novaja gazeta", atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem Čečenijas tiesībsargāšanas iestādēs, aizturētajiem, kas tiek turēti aizdomās par homoseksuāliem sakariem, ir ļoti maz izredžu palikt dzīviem.

"Aizturēto vidū ir Čečenijas muftiāta pārstāvji, arī pazīstami, ietekmīgi un republikas vadītājam tuvi reliģiskie darbinieki, kā arī divi pazīstami čečenu televīzijas raidījumu vadītāji," teikts "Novaja gazeta" publikācijā.

Sociālajos tīklos mēdz parādīties ieraksti, kuru mērķis ir "atmaskot gejus" Čečenijā.

Reģiona varasiestādes "Novaja gazeta" publikāciju nosaukušas par "absolūtiem meliem", bet Čečenijas muftijs Salahs-hadži Mežijevs draudējis žurnālistiem ar "Allāha atriebību".

Laikraksts ziņojis par draudiem un pieprasījis tos izmeklēt. Krievijas Izmeklēšanas komiteja šajā sakarībā sākusi izmeklēšanu.