Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānijā mazinās atbalsts Skotijas neatkarībai

© SCANPIX

Tuvojoties Lielbritānijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām, atbalsts Skotijas neatkarībai sācis mazināties, liecina otrdien publicētie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma "Kantar" veikto aptauju, ja atkārtotais neatkarības referendums notiktu "rītdien", par atdalīšanos no Apvienotās Karalistes balsotu tikai 37% skotu, kamēr par valsts vienotības saglabāšanu balsotu tikpat daudz vēlētāju kā 2014.gada referendumā - 55%.

Kā ziņots, Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja izlēmusi izsludināt 8.maijā pirmstermiņa vēlēšanas, lai iegūtu spēcīgāku mandātu sarunās ar Eiropas Savienību (ES) par valsts izstāšanos no bloka un mazinātu opozīcijas, tostarp Skotu Nacionālās partijas (SNP), ietekmi.

scanpix

Pēc britu balsojuma par izstāšanos no ES SNP pieprasījusi otra neatkarības referenduma sarīkošanu, jo Skotijā pērnā gada referendumā par palikšanu bloka sastāvā nobalsoja 62% vēlētāju, kamēr vairākums angļu un velsiešu atbalstīja "Breksitu".

Meja paziņojusi, ka šobrīd šāda referenduma rīkošanai nav īstais laiks, un šķiet, ka šajā jautājumā vairākums skotu viņai piekrīt.

SNP piedāvājumam atkārtotu neatkarības referendumu sarīkot laikā no 2018.gada rudens līdz 2019.gda pavasarim atbalsta tikai 26% aptaujāto, bet referenduma atlikšanu uz vēlāku laiku vēlētos 18% respondentu. Tajā pašā laikā 46% skotu pauduši viedokli, ka atkārtota referenduma rīkošana vispār nav vajadzīga.

SCANPIX

"Kantar" Skotijas nodaļas vadītājs Toms Kostlijs paudis viedokli, ka starp faktoriem, kas pamatā šādam respondentu noskaņojumam, ir vēlētāju nogurums un neiepriecinošās ekonomiskās prognozes.

Veicot aptauju, "Kantar" laikā no 29.mrt līdz 11.aprīlim intervējis 1060 respondentus.

Tajā pašā laikā saskaņā ar aptauju, kuru pēc laikraksta "Sunday Post" pasūtījuma laikā no 18. līdz 21.aprīlim veicis sabiedriskās domas pētniecības izņēmums "Panelbase", Skotijas neatkarību atbalsta 43% skotu, bet palikšanu Lielbritānijas sastāvā - 48%.