Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Pasaules mediji piedzīvo nebijušus draudus

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Mārtiņš Zilgalvis/ f64 photo agency

Preses brīvība pasaulē nekad nav bijusi tik apdraudēta kā tagad, trešdien savā ikgadējā ziņojumā "Pasaules preses brīvības indekss" brīdina starptautiskā preses un vārda brīvības organizācija "Reportieri bez robežām" (RSF).

Latvija organizācijas ziņojumā par 180 valstīm ierindota 28.vietā, Lietuva 36.vietā, bet Igaunija - 12.vietā.

Salīdzinājumā ar pagājušo gadu situācija Latvijā pasliktinājusies un tā noslīdējusi par četrām pozīcijām, kamēr Lietuva noslīdējusi par vienu pozīciju, bet Igaunija par divām pakāpusies.

Aigars Jukna, F64 Photo Agency

RSF ikgadējā ziņojumā norāda uz "ārkārtīgi toksisko" mediju pelšanu Donalda Trampa vēlēšanu kampaņā un kampaņā pirms Lielbritānijas referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES). Situācija ir "lūzuma punktā", atklāti brīdina RSF.

ASV un Lielbritānija indeksā abas zaudējušas divas pozīcijas, atkāpjoties uz attiecīgi 43. un 40.vietu.

"Šķiet, ka nekas netraucē" mediju brīvības brukšanai vadošajās demokrātijās, pavēstīja RSF. "Mediju brīvība nekad nav bijusi tik apdraudēta," norādīts ziņojumā.

RSF uzsver, ka preses brīvība ir briesmās vai ļoti nopietnā situācijā 72 valstīs, ieskaitot Krieviju, Ķīnu un Indiju.

Tiek norādīts, ka mediju brīvību grauj pieaugošā novērošana un autoritāru līderu nākšana pie varas visā pasaulē.

"Uzbrukumi medijiem kļuvuši par vispārizplatītu parādību un pie varas nāk autoritāri līderi. Mēs esam sasnieguši pēcpatiesības, propagandas un brīvības apspiešanas ēru, it īpaši demokrātijās," teikts ziņojumā. "Donalda Trampa nākšanu pie varas un "Breksita" kampaņu iezīmēja augsta līmeņa mediju pelšana, ārkārtīgi toksisks pret medijiem vērsts diskurss, kas pasauli novedis pie pēcpatiesības, dezinformācijas un viltus ziņu ēras," uzsver RSF.

Pēdējās vietas starp 180 apskatītajām valstīm ieņem Ķīna (176), Sīrija (177), Turkmenistāna (178), Eritreja (179) un pēdējā, 180.vietā, atrodas Ziemeļkoreja.

Pirmajā vietā atrodas Norvēģija, tai seko Zviedrija un Somija, kura pirms tam sešus gadus bija pirmajā vietā.

RSF balstījusies uz tādiem rādītājiem kā mediju neatkarība, pašcenzūra, likuma vara, caurskatāmība un pārkāpumi.

Eiropā vislielākos RSF nopēlumus izpelnījušās Polija un Ungārija, kuru pozīcijas turpina pasliktināties un šī gada indeksā tās ieņem attiecīgi 54. un 72.vietu. Labējā valdība Varšavā tiek vainota par "sabiedriskā radio un TV staciju pārvēršanu par propagandas instrumentiem" un mēģinājumiem apklusināt neatkarīgos laikrakstus.