Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Balsotāju aptaujās Makrons apsteidz Lepēnu; nobalsojuši 65,3% vēlētāju

© Scanpix

Atbilstoši balsotāju aptaujām, kas veiktas svētdien vēl pirms balsošanas beigām, Francijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā centrists Emanuels Makrons apsteidz galējo labējo Marinu Lepēnu, pavēstīja Beļģijas raidorganizācija RTBF .

Makrons atrodas vadībā ar vairāk nekā 60% kā Francijas pamatteritorijā, tā aizjūras teritorijās, liecina RTBF dati.

RTBF neatklāja detaļas par to, kura pētījumu organizācija sniegusi šos datus, nedz to, cik daudzi cilvēki iztaujāti.

Francijā balsošanas gaitā ir aizliegts publicēt balsotāju aptauju, daļējo rezultātu vai projekciju datus.

Prezidenta vēlēšanu otrā kārta izvērtusies par asu cīņu starp pretējiem pasaules skatījumiem.

No vienas puses, uz Elizejas pils saimnieka godu pretendē centriski noskaņotais Makrons, kas iestājas par Eiropas Savienību un cenšas aizstāvēt globalizācijas priekšrocības, bet no otras - nacionālistiskā galēji labējo kandidāte Lepēna, kas sola pirmajā vietā stādīt Franciju.

Piektdien publicētie sabiedriskās domas aptauju rezultāti rāda, ka Makrons vēlēšanu otrajā kārtā uzvarēs, saņemot 62% balsu, bet viņa sāncense Lepēna iegūs 38% balsu.

Francijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā svētdien līdz plkst.17 pēc vietējā laika (plkst.18 pēc Latvijas laika) nobalsojuši 65,3% vēlētāju un tas ir mazāk nekā šajā pat laika sprīdī pirmajā kārtā un 2012.gada vēlēšanās, liecina Iekšlietu ministrijas aplēses.

Līmenis ir par 6,6 procentpunktiem zemāks nekā 2012.gada vēlēšanu otrajā kārtā un par četriem procentpunktiem zemāks nekā šā gada balsošanas pirmajā kārtā 23.aprīlī.