Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Pasaules līderi sveic Makronu ar uzvaru

© scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps un citi pasaules līderi apsveikuši centristu Emanuelu Makronu ar uzvaru Francijas prezidenta vēlēšanās.

"Sveicieni Emanuelam Makronam ar viņa lielo uzvaru šodien kā nākamajam Francijas prezidentam," tviterī rakstīja Tramps.

"Es ļoti gaidu iespēju strādāt kopā ar viņu," piebilda ASV prezidents.

Makrons svētdien notikušajā Francijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā izcīnījis 66% balsu, bet viņa sāncense, galēji labējā Marina Lepēna ieguvusi 33,9% balsu, liecina oficiālie rezultāti, kurus paziņojusi Francijas Iekšlietu ministrija.

scanpix

Makronu ar uzvaru vēlēšanās apsveikuši arī daudzi citi politiķi.

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo svētdien telefonsarunā apsveica Makronu ar uzvaru un pauda vēlmi strādāt kopā ar jauno Francijas prezidentu, sekmējot starptautisko drošību, pastiprinot sadarbību zinātnē un tehnoloģiju jomā un ekonomikā.

Trudo publiskotajā paziņojumā norādīts, ka abas valstis saista siltas attiecības, kas balstās kopīgā vēsturē, tās vieno kultūras saites un spēcīga sadarbība ekonomikas jomā.

Arī Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja telefonsarunā apsveica Makronu un pauda cerību uz labu turpmāko sadarbību. Abi līderi arī apsprieda "Breksita" jautājumu, paziņojis Mejas birojs Dauningstrītā.

"Esmu priecīgs, ka francūži izvēlējās nākotni Eiropā," tviterī paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

scanpix

Arī Eiropadomes prezidents Donalds Tusks apsveica Makronu, uzsverot, ka vēlētāju Francijā ir izvēlējušies "brīvību, vienlīdzību un brālību" un "teikuši "nē" viltus ziņām".

Vācijas kancleres Angelas Merkeles preses pārstāvis norādīja, ka Makrona uzvara ir "spēcīgas un vienotas Eiropas uzvara" un Francijas un Vācijas draudzības uzvara.

Japānas premjerministrs Sindzo Abe paziņoja, ka Makrona uzvara ir simboliska uzvara cīņā pret tuvredzīgiem protekcionisma soļiem un apliecina ticību Eiropas Savienībai (ES).

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs norādīja, ka Makrona uzvara ir "iedvesma Francijai un Eiropai" un pauda pārliecību par ciešu turpmāko sadarbību.

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins, apsveicot Makronu, norādīja, ka Ķīna un Francija abas dala atbildību par miera un attīstības sekmēšanu pasaulē.

Makronu ar uzvaru vēlēšanās apsveica arī Austrālijas premjerministrs Malkolms Tērnbuls, Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs, Īrijas premjerministrs Enda Kenijs un citu valstu līderi un politiski nozīmīgas personas.