Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Parlamenta vēlēšanas Lielbritānijas latviešus nesatrauc

© scanpix

Lielbritānijā šodien notiek parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, no kuru rezultāta varētu būt atkarīgs, kā norisināsies valsts izstāšanās no Eiropas Savienības, kas varētu ietekmēt daudzus imigrantus, tostarp arī iebraucējus no Latvijas. Taču Neatkarīgās aptaujātie Lielbritānijā dzīvojošie latvieši par vēlēšanu rezultātu nemaz nesatraucas.

«Esmu tik tāls no politikas! Nesekoju vispār līdzi nedz valstu prezidentiem, nedz deputātiem, jo, kā vēsture liecina, šajā frontē nekas nemainās,» savu nostāju skaidro Londonā dzīvojošais Dzintars. Viņam arī grūti komentēt, vai vēlēšanas un to rezultātus gaida citi Londonas latvieši, jo tautiešu megapolē nemaz neesot tik daudz kā industriālajās pilsētās. «Tas viss daudz manāmāks un sajūtams fabriku pilsētās, kur 70 procentu iedzīvotāju ir iebraucēju un daudz ir arī latviešu,» uzsver Dzintars.

Anglijā, Pīterboro, dzīvojošais Sandis Alksnis ir novērojis, ka pēdējā laikā bija manītas daudzas politiskās reklāmas, taču pašu šīs politiskās kaislības nav skārušas. «Lai piedalītos vēlēšanās, nepieciešama Lielbritānijas pase,» savu izvēli argumentē Sandis, kuram nav pat plānos mēģināt tikt pie Lielbritānijas pilsonības vai iegūt dubultpilsonību.

S. Alksni nesatrauc arī iespējamā varas maiņa un lēmumi, kas varētu būt vērsti pret iebraucējiem. Viņaprāt, šādas pārmaiņas vairāk varētu skart tos latviešus, kuri Lielbritānijā ieradušies nesen, lāgā nezina angļu valodu un nav vēl oficiāli nokārtojuši savas darba saistības. «Mūs, kas ilgāku laiku jau dzīvojam, tas nesatrauc,» uzsver Sandis. Tajā pašā laikā vismaz pagaidām viņš nevēlas pārraut savas saites ar Lielbritāniju, kurā dzīvo jau astoņus gadus. Kā pats smej - vēl divi gadi, un šajā valstī nodrošināta minimālā pensija, kas salīdzinājumā ar Latvijā saņemamo nav maza. Drīzāk vairāk S. Alksni satrauc vēlēšanu rezultāti dzimtajā pilsētā Latvijā.