Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Londonā gaiss sakarsis līdz +34, Parīzē +37 grādi

Parīzē no svelmes glābjas Eifeļa torņa pakājes strūklaku baseinos © Scanpix

Astronomiskās vasaras pirmā diena daudzviet Eiropā kļuvusi par līdz šim karstāko dienu šajā gadā, un vairākās Rietumeiropas pilsētās pārspēts ne tikai 21.jūnija, bet arī visa mēneša karstuma rekords, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Tostarp Londonas Hītrovas lidostā termometra stabiņš trešdien pakāpies līdz +34 grādiem, un tik liels karstums vasaras pirmajā mēnesī Lielbritānijā ir pirmo reizi kopš 1976.gada, pavēstīja meteoroloģijas dienests "Met Office". Iepriekšējā tveicīgākā saulgriežu diena Lielbritānijā bija 1936.gadā, kad Londonā gaiss sakarsa līdz +31,7 grādiem.

Trešdiena Anglijā ir piektā un pēdējā diena pēc kārtas, kad gaisa temperatūra paaugstinājusies līdz +30 grādiem un vairāk. No ceturtdienas kļūs vēsāks.

Lielā daļā Francijas gaisa temperatūra pakāpusies virs +35 grādiem, tostarp līdz +37 grādiem Parīzē, turklāt augsta gaisa mitruma dēļ karstums šķiet vēl lielāks.

Francijā, Beļģijā, Luksemburgā, Austrijā, Šveicē un Spānijā spēkā oranžais brīdinājums par lielu karstumu, vēl desmit valstīs Eiropas rietumu, centrālajā un dienvidu daļā sinoptiķi izsludinājuši dzelteno brīdinājumu.

Tuvākajās dienās tveice turpināsies Eiropas dienvidu daļā.

Līdz šim augstākā gaisa temperatūra, kas šogad reģistrēta Eiropā, ir +44,5 grādi 16.jūnijā Kordovā, Spānijas dienvidos.