Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Mediji: Vācijas izlūkdienests izspiegojis Balto namu

© Scanpix

Vācijas Federālais izlūkdienests (BND) ilgstoši izspiegojis amatpersonas un institūcijas Savienotajās Valstīs, tostarp Balto namu, ceturtdien ziņo žurnāls "Spiegel".

"Spiegel" apgalvo, ka žurnālisti redzējuši dokumentus, kas liecina, ka BND no 1998.gada līdz 2006.gadam bijis saraksts ar aptuveni 4000 atslēgas vārdu spiegošanai, tostarp telefona numuri vai faksa numuri, e-pasta adreses Baltajā namā, ASV Finanšu ministrijā un Valsts departamentā.

Scanpix

Izspiegotas arī ASV militārās iestādēs, tostarp gaisa spēki un jūras kājnieki, ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA), kā arī cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Human Rights Watch" (HRW).

"Spiegel" ziņo, ka Vācija izspiegojusi arī simtiem ārvalstu vēstniecību un starptautisko organizāciju, piemēram, Starptautisko Valūtas fondu (SVF).

BND atteicās komentē "Spiegel" ziņoto.

Vācija 2013.gadā ļoti asi reaģēja uz bijušā ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) līgumdarbinieka Edvarda Snoudena atklāto informāciju par ASV izlūkdienestu spiegošanas apmēru un faktu, ka noklausītas arī Vācijas kancleres Angelas Merkeles telefonsarunas.

Taču vēlāk atklātībā nonāca informācija, ka BND palīdzējis NSA izspiegot citas Eiropas valstis.