Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Maskavā stājas spēkā mājokļu plāns; tiks nojauktas tūkstošiem "hruščovku"

© Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins sestdien parakstīja pretrunīgi vērtētu likumu, kas atļauj Maskavā nojaukt vairākus tūkstošus padomju laika dzīvokļu blokmāju un pārvietot to iemītniekus uz citām dzīvesvietām.

Šī pilsētas attīstības programma maijā izprovocēja protestus. Saskaņā ar policijas datiem ielās izgāja vismaz 5000 sašutušu demonstrantu, bet protestu organizētāji lēsa dalībnieku skaitu ap 30 000.

Parlamenta apakšpalāta Valsts dome pieņēma šo likumu 14.jūnijā, bet augšpalāta Federācijas padome to izdarīja trešdien. Tā teksts tika oficiāli publicēts sestdien.

Scanpix

Maskavā un citās Krievijas lielpilsētās ir tūkstošiem piecstāvu lielpanelu māju, kas uzceltas sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados.

Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins februārī nāca klajā ar plānu, kas paredz no septembra nojaukt vairāk nekā 4000 šo ēku. Tas nozīmē, ka būs jāizmitina citur simtiem tūkstoši iedzīvotāju.

Plāna atbalstītāji uzsver, ka 56 miljardu eiro vērtais projekts ļaus nomainīt nelielās nolietotās "hruščovkas" ar dzīvokļu augstceltnēm šajā 12 miljonu iedzīvotāju pilsētā, kas strauji attīstās un kur trūkst dzīvokļu.

Daudzi maskavieši tomēr baidās zaudēt savus mājokļus un uzstāj, ka šis plāns pārkāpj viņu tiesības uz nekustamo īpašumu.

Varas iestādes sākotnēji plānoja nojaukt 8000 ēkas, bet plašas neapmierinātības dēļ samazināja nojaucamo ēku skaitu.

Valsts ir apsolījusi izmitināt šo ēku iedzīvotājus "ekvivalenta" lieluma, bet ne tādas pašas vērtības, dzīvokļos tajā pašā rajonā.

Nojaukšanai paredzēto namu iemītnieki nevarēs juridiski apstrīdēt viņu pārcelšanu citur, un viņiem tiks dotas tikai 60 dienas, lai izvāktos.