Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

ZINĀTNE: Dalī pīšļus izraks paternitātes testa veikšanai

FOBIJU APSĒSTS. Salvadora Dalī biogrāfi, atgādinot par viņa fobijām attiecībā uz seksu, netic, ka mākslinieks varētu būt bijis neuzticīgs sievai © Scanpix

Ļoti iespējams, ka jau šomēnes no kapenēm, kas atrodas zem Salvadora Dalī teātra – muzeja Figeresas pilsētā, tiks ekshumēti leģendārā mākslinieka pīšļi. Madrides tiesa uzskata, ka tas ir vienīgais veids, kā iegūt nepieciešamos DNS paraugus, lai veiktu paternitātes testu un pārbaudītu 61 gadu vecās Marijas Pilāras Ābelas Martinesas apgalvojumu, ka viņa ir 1989. gadā mirušā sirreālista meita. Tiesa, valsts pārvaldībā esošais Galas – Dalī fonds joprojām cer, ka ekshumāciju izdosies novērst.

Ziņu aģentūra AFP atgādina, ka šī nav pirmā reize, kad kādas slavenības pīšļus nākas atrakt, lai veiktu paternitātes pārbaudi, un tehniskā ziņā šī procedūra ir diezgan vienkārša. S. Dalī gadījums gan ir īpašs, jo viņa biogrāfi, visi kā viens, uzsver - mākslinieks dažādu bērnībā iegūtu fobiju dēļ bijis seksuāli neaktīvs, savas dziņas apmierinot netradicionālos veidos. Ilgajā kopdzīvē ar sievu Galu viņam bērnu nav bijis, un ir grūti iedomāties, ka S. Dalī varētu būt ļāvies ārlaulības sakaru vilinājumam.

PRASĪTĀJA. Marija Pilāra Ābela Martinesa apgalvo, ka esot Salvadora Dalī meita / Scanpix

Dalī bez ūsām

Taču tieši to apgalvo M. Martinesa, kura jau vairāk nekā desmit gadu garumā cenšas pierādīt, ka ir S. Dalī meita, raksta El Pais. Tiesā iesniegtajos materiālos sieviete norādījusi, ka 1955. gadā viņas māte Antonija strādājusi par kalponi kādā ģimenē, kas vasaras pavadījusi nelielajā zvejnieku ciematiņā Portligatā - pavisam netālu no Kadakesas, kur bija S. Dalī ģimenes māja. Mākslinieks, kurš nereti Portligatā smēlies iedvesmu saviem darbiem, pazinis Antonijas darba devējus, un kādā no daudzajām viesošanās reizēm viņam esot izveidojies kaislīgs, taču īslaicīgs romāns ar kalponi. Jau tā paša gada rudenī M. Martinesas māte darba meklējumos pārcēlusies uz Figeresu, kur pasaulē nākusi meitene - viņas māte tobrīd jau bija paspējusi apprecēties.

M. Martinesa intervijā AFP apgalvojusi, ka bijusi kādus septiņus vai astoņus gadus veca, kad vecmāmiņa pirmo reizi pastāstījusi, kas ir viņas īstais tēvs. S. Dalī tolaik jau bijis slavens, turklāt bieži apmeklējis Figeresu, un abi diezgan bieži sastapušies uz ielas. «Mēs neko neteicām, tikai lūkojāmies viens uz otru. Bet skatiens reizēm ir tūkstoš vārdu vērts,» sacījusi M. Martinesa, piebilstot, ka jau kopš bērnības bijusi tik ļoti līdzīga māksliniekam, ka iesaukta par Dalī bez ūsām. Spānijas mediji noskaidrojuši, ka viņas māte, kura ir jau gandrīz 90 gadu veca, ir smagi slima (cita starpā ar Alcheimera slimību) un liecināt nespēj, taču advokāts Enrike Blankess sarunā ar AFP apgalvojis, ka viņa rīcībā esot vairāku Portligatas iedzīvotāju notariāli apstiprinātas liecības, no kurām izriet, ka viņi zinājuši par Salvadora un Antonijas īso romānu.

Ar lūgumu oficiāli atzīt viņu par S. Dalī meitu M. Martinesa Spānijas tiesu instancēs pirmo reizi vērsusies vēl 2005. gadā. Pēc dažiem gadiem esot veikti divi paternitātes testi, mākslinieka bioloģisko materiālu iegūstot no pēc nāves veiktā sejas atlējuma ģipsī. Pirmajā no šīm pārbaudēm neko tā arī nav izdevies noskaidrot, jo bioloģiskā materiāla daudzums izrādījies nepietiekams, savukārt otrā testa rezultāti kaut kur noklīduši, kas M. Martinesai un viņas nolīgtajiem juristiem liekot domāt, ka tie bijuši pozitīvi. Pagājušonedēļ M. Martinesa, kura ir reģionā samērā labi pazīstama astroloģe un Taro kāršu licēja, intervijā AFP sacījusi, ka viņas galvenais mērķis ir reizi par visām reizēm noskaidrot, kas viņa īsti ir. «Man nav vajadzīgs viņa mantojums. Ja to piešķirs, lai tā būtu, taču tā ir pēdējā lieta, kas mani interesē. Es vēlos noskaidrot savu identitāti,» viņa sacījusi.

Spānijas mediji atgādina, ka pašlaik Galas - Dalī fonda aktīvi tiek lēsti vairāk nekā 300 miljonu eiro apmērā. Ja M. Martinesu atzīs par mākslinieka meitu, viņa varēs pretendēt uz aptuveni 25% īpašuma, taču tas saskaņā ar Spānijas likumiem nenotiks automātiski. Viņai nāksies mantojuma tiesības pieteikt tiesā un izskaidrot, kādu iemeslu dēļ tas nav izdarīts agrāk.

Mākslinieka biogrāfi izbrīnīti

Ja patiešām izrādīsies, ka M. Martinesa ir S. Dalī meita, diezgan neērtā situācijā nonāks visi tie mākslinieka biogrāfi un vēsturnieki, kuri gadiem ilgi, atsaucoties gan uz paša mākslinieka, gan viņa laikabiedru stāstīto, apgalvojuši - S. Dalī nav paticis tradicionālais sekss, viņš tajā labprātāk noraudzījies, nekā piedalījies pats. Laikraksta The Daily Telegraph vēstures nodaļas redaktors Trojs Lenons savā slejā atgādinājis par kādu slavenu S. Dalī izteikumu: «Es vienreiz mēģināju seksu ar sievieti - savu sievu - un jutos vīlies. Es vienreiz mēģināju seksu ar vīrieti, slaveno blēdi Frederiko Garsiju Lorku, un tas bija ļoti sāpīgi.»

Viens no pazīstamākajiem S. Dalī biogrāfiem Īens Gibsons sarunā ar El Pais uzsvēris, ka viņam esot ļoti lielas šaubas, vai S. Dalī varējis būt sekss ar kādu citu sievieti, atskaitot Galu, lai gan pilnībā šādu varbūtību izslēgt neesot iespējams. Nav šaubu, ka S. Dalī bija savāds, ekstravagants cilvēks, un tas attiecies arī uz viņa rīkotajām slavenajām seksa orģijām, kurās pašam māksliniekam, kā atklājuši šo pasākumu dalībnieki, bijusi tikai novērotāja loma. T. Lenons raksta, ka tas bijis saistīts ar viņa audzināšanu. S. Dalī tēvs, kurš bija turīgs notārs, dēlam kopš bērnības demonstrējis fotoattēlus ar venerisko slimību sekām, iedzenot viņā diezgan paniskas bailes un riebumu pret seksu.

Droši vien viņš tikai vēlējās dēlu brīdināt par to, pie kā var novest izlaidīga seksuālā dzīve, taču S. Dalī guva bērnības traumu, sākot paniski baidīties no sieviešu ģenitālijām, raksta T. Lenons. Vēl vairāk - jau kopš pusaudža gadiem topošais slavenais mākslinieks pārdzīvojis to, ka viņa dzimumloceklis esot pārāk mazs. Šie pārdzīvojumi noveduši pie intensīvas masturbācijas un tās izraisītām paniskām bailēm, ka onanēšanas rezultātā iespējams sajukt prātā, kļūt aklam vai impotentam. Vēsturnieki uzskata, ka šīs fobijas S. Dalī vajājušas visu mūžu un grupveida sekss S. Dalī izpratnē bijis tāds - tajā piedalījušies visi mājā esošie, sievu ieskaitot, bet mākslinieks tikai noraudzījies notiekošajā, izjūtot savdabīgu baudījumu. Viņa īpatnības apstiprinājuši neskaitāmi cilvēki, kuri gadu gaitā tikušies ar sirreālistu, tādēļ ir grūti iedomāties, ka S. Dalī pēkšņi ievilcis gultā kaimiņu ģimenes kalponi, biogrāfu viedokli rezumē The Daily Telegraph.

Pārbaudīta metode

Galas - Dalī fonda izredzes novērst ekshumāciju Spānijas juristu aprindās tiek vērtētas kā diezgan niecīgas, un tā varētu notikt jau jūlijā, vēsta AFP. Interneta ziņu vietne Statnews.com, kas specializējas ar medicīnu saistītos jautājumos, aptaujājusi virkni ekspertu, kuri norādījuši, ka nekādām problēmām ar analīzēm nepieciešamā DNS materiāla iegūšanu nevajadzētu būt. Pensilvānijas štata universitātes docente Rīna Ruā, kuras specializācija ir tiesu medicīnas ekspertīze, atgādinājusi, ka mūsdienās raduraksti tiek veiksmīgi noteikti pat vairākus simtus gadus veciem cilvēku pīšļiem, bet S. Dalī aizsaulē aizgāja vien pirms nepilniem 30 gadiem. Pēc viņas domām, paternitātes noteikšanai pilnīgi pietiks ar relatīvi vienkāršāko STR analīzi.

Līdzīgās domās ir arī kanādiešu speciālists Hendriks Poinars, kurš strādā Ontārio provinces pētnieciskajā institūtā McMaster Ancient DNA Center. Viņš gan atgādinājis, ka cilvēka DNS fragmentācija sākas līdz ar šīs personas nāves brīdi, bet tās ātrums lielā mērā atkarīgs no apstākļiem, kādos atrodas mirstīgās atliekas. «Sava loma ir gan materiālam, no kā izgatavots zārks, gan videi, kādā tas atrodas,» viņš atzinis, vienlaikus uzsverot, ka gadījumā, ja STR analīzes nedos skaidru rezultātu, iespējams izmantot arī krietni sarežģītāko SNP metodi. Svarīgākais esot ekshumācijas laikā iegūt pietiekami daudz bioloģiskā materiāla, lai kapu nenāktos atrakt vēlreiz, viņš piebildis.

AFP atgādina, ka beidzamo gadu laikā šī metode jau ir pārbaudīta, turklāt arī attiecībā uz aizsaulē aizgājušām slavenībām, kurām pēkšņi uzradušies mantinieki. Ekshumētas gan bijušā Argentīnas līdera Huana Perona, gan pasaules čempiona šahā Bobija Fišera, gan franču estrādes mākslinieka Īva Montāna mirstīgās atliekas, un šajos gadījumos izrādījies, ka ļaudīm, kuri iedomājušies, ka ir viņu pēcteči, nav taisnība. Toties diviem vīriešiem šādā veidā izdevies pierādīt, ka viņi patiešām ir leģendārā Pirmās formulas autobraucēja Huana Manuela Fanhio ārlaulības dēli.