Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Pēc četru gadu ilgām sarunām, ES un Japāna panāk vienošanos par tirdzniecības līgumu

© Scanpix

Eiropas Savienība (ES) un Japāna pēc četrus gadus ilgušajām sarunām trešdien panākušas vispārēju politisko vienošanos par brīvās tirdzniecības līgumu, paziņojusi ES tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrema.

"Mēs esam panākuši politisko vienošanos ministru līmenī par ES-Japānas tirdzniecības līgumu," tviterī pavēstījusi Malmstrema pēc sarunām ar Japānas ārlietu ministru Fumio Kisidu.

Abas puses "atrisināja dažas atlikušās domstarpības" un tagad "ieteiks līderiem apstiprināt to samitā," kas paredzēts ceturtdien, kad Japānas premjerministra Sindzo Abe tiksies ar Eiropadomes prezidentu Donaldu Tusku un Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Žanu Klodu Junkeru, piebildusi komisāre.

ES un Japānas ekonomikas veido 28% no pasaules kopīgā iekšzemes kopprodukta (IKP), un tādējādi paredzamā vienošanās būs viens no lielākajiem tirdzniecības līgumiem, kāds līdz šim panākts.

"Politiskā vienošanās" aptver dažus no sarunu sarežģītākajiem aspektiem, taču apiet detalizētu to risinājumu, kura saskaņošana var joprojām būt grūta.

Visbūtiskākie līguma jautājumi attiecas uz ES tirgus atvēršanu japāņu autorūpniecībai un attiecīgi Japānas tirgus - eiropiešu lauksaimniecības ražojumiem, īpaši piena produktiem.

Līdz šim malā atstātas pretrunīgi vērtētās investīciju tiesas, kas iepriekš izsaukušas asu pretestību brīvās tirdzniecības līgumiem daudzās ES dalībvalstīs, tostarp Vācijā un Francijā.