Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Izraēla atbalsta Ungārijas tiesības kritizēt Sorosu

KAMPAŅA. Ungārijas valdības kampaņā Džordžs Soross attēlots kā nelegālās migrācijas aizstāvis © AFP

«Neļausim Sorosam smaidīt pēdējam» – plakāti ar šādu tekstu un Ungārijā dzimušā starptautiskā finanšu spekulanta Džordža Sorosa attēlu pagājušonedēļ parādījušies Budapeštas un citu valsts pilsētu ielās. Valdības organizētā kampaņā pret nelegālo migrāciju uzsvars tiek likts uz to, ka Dž. Soross atbalsta robežu atvēršanu un nekontrolētu migrantu plūsmu. Lai gan Eiropas liberālā sabiedrība jau sacēlusi troksni par Viktora Orbana valdības antisemītismu, Izraēlas Ārlietu ministrija oficiāli pavēstījusi, ka Dž. Soross ir «pilnīgi leģitīms mērķis kritikai».

Lai gan Ungārijas premjers Viktors Orbans pats ir Sorosa fonda stipendiāts, gadu gaitā viņš savus uzskatus pārskatījis, secinot, ka Dž. Sorosa un viņa ietekmē esošo nevalstisko organizāciju darbība var nodarīt lielu kaitējumu Ungārijas kā nacionālas valsts pastāvēšanai. Iepriekš Ungārijas valdība jau ir vērsusies pret ārvalstu finansētu nevalstisko organizāciju darbību valsts teritorijā, cita starpā lemjot par Dž. Sorosa finansētas augstskolas slēgšanu - šāda rīcība, protams, izraisījusi lielu neapmierinātību Briselē, kas regulāri kritizē Ungārijas valdību. Ungārija kategoriski atteikusies piedalīties ES nelegālo migrantu pārdales programmā, uzsverot, ka atšķirībā no dažām citām valstīm rūpējas par savienības ārējo robežu apsargāšanu un nejūtas atbildīga par to, ka simtiem tūkstoši nelegāļu ieradušies Eiropā, jo Vācijas kanclere Angela Merkele savulaik deva viņiem veltas cerības, paziņojot par gatavību uzņemt visus.

«Persona, kas izmanto savu bagātību, varu, ietekmi un nevalstisko organizāciju tīklu, lai Ungārijā un Eiropas Savienībā izmitinātu miljoniem migrantu, apdraud mūsu nākotni. Miljardieris un spekulants Soross vairākkārt skaidri un gaiši apstiprinājis, ka tieši to viņš vēlas panākt,» ziņu aģentūra MTI citē V. Orbana skaidrojumu, kādēļ uz kampaņas plakātiem redzams tieši 86 gadus vecā Dž. Sorosa attēls. Nav gan īsti saprotams, kādēļ šāda kampaņa (pēc BBC ziņām, tā izmaksājusi 19 miljonu eiro) vispār nepieciešama, jo aptaujas liecina, ka pārliecinošs Ungārijas pilsoņu vairākums nelegālās migrācijas jautājumā pilnībā atbalsta premjeru.

Ungārijas līdera niknākie oponenti gan paša valstī, gan aiz tās robežām kampaņu kritizējuši nevis pēc būtības, bet gan apsūdzējuši V. Orbana valdību antisemītismā, uzsverot, ka daļa plakātu jau apķēpāta ar uzrakstiem «Smirdīgais žīds». Ungārijas ebreju organizāciju federācija (Mazsihisz) mudinājusi V. Orbanu pārtraukt kampaņu, atzīstot, ka tā nav atklāti antisemītiska, taču «var uzjundīt nekontrolētas emocijas, ieskaitot antisemītismu». Sākotnēji kampaņu nosodījis arī Izraēlas vēstnieks Budapeštā Josi Amrani, taču jau pēc pāris stundām Izraēlas Ārlietu ministrija precizējusi viņa izteikumus, uzsverot, ka Ungārijai ir visas tiesības kritizēt Dž. Sorosu, jo viņa finansētās nevalstiskās organizācijas regulāri destabilizējot situāciju arī Izraēlā. Acīmredzot tas ir mājiens Human Rights Watch virzienā, jo šī organizācija bieži nāk klajā ar palestīniešus atbalstošiem un Izraēlu nosodošiem paziņojumiem. Pēc ebreju valsts oficiālā paziņojuma apsūdzēt V. Orbanu antisemītismā jau būs grūti, un kritiku neiztur arī apgalvojumi, ka Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu vienkārši nevēlas lieki nokaitēt situāciju pirms nākamnedēļ paredzētās vizītes Budapeštā. Dž. Sorosa pārstāvis Mišels Vašons vakar gan turpinājis ierasto retoriku, paziņojot, ka kampaņas plakāti «atsauc atmiņā Eiropas tumšākās stundas» (mājiens uz nacistu veikto ebreju genocīdu), un apsūdzot V. Orbana valdību pret Eiropu vērstā rīcībā.