Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Nīla Ārmstronga savāktie Mēness putekļi tiks pārdoti izsolē Ņujorkā

© scanpix.ee

Mēness putekļi, kurus bija savācis amerikāņu astronauts Nīls Ārmstrongs, ceturtdien tika izstādīti apskatei Ņujorkas izsoļu namā pirms 20.jūlijā paredzētas izsoles.

Šie putekļi, kas tika savākti, cilvēkiem pirmoreiz izkāpjot uz Mēness virsmas, tagad ir novērtēti robežās no diviem līdz četriem miljoniem ASV dolāru.

Ārmstrongs atveda Mēness putekļus un dažus akmeņus uz Zemi necila izskata somā.

Šī relikvija ir viens no 180 objektiem, kas saistīti ar lidojumiem kosmosā un 20.jūlijā tiks piedāvāti "Sotheby's" izsolē Ņujorkā, atzīmējot 48.gadskārtu kopš cilvēku pirmās nolaišanās uz Mēness.

Mēness putekļi ir pirmais savāktais Zemes pavadoņa iežu paraugs.

Soma ar tiem vairākus gadu desmitus ceļoja apkārt un gandrīz tika izmesta atkritumos, līdz pirms diviem gadiem tika pārdota konfiscētu mantu izsolē. Pircējs, kura vārds nav publiski izpausts, nosūtīja šo somu un tās saturu uz pārbaudi Nacionālajā aeronautikas un kosmosa pārvaldē (NASA), kā arī nodrošināja sev pilnas tiesības uz šo īpašumu.

Starp izsoles objektiem ir arī Ārmstronga uzņemta fotogrāfija, kurā cits astronauts Bazs Oldrins stāv uz Mēness virsmas. Tā ir novērtēta par 3000 līdz 5000 dolāriem.

Dokumentēts lidojuma plāns, kuru astronauti izmantoja, lai atgrieztos uz Zemes, ir novērtēts par 25 000 līdz 35 000 dolāru.

Astronautu lelle "Snoopy", kas bija "Apollo 10" komandas talismans, izsolē tiks piedāvāta par sākumcenu no 2000 līdz 3000 dolāriem.

Ārmstrongs, kurš miris 2012.gadā, 1969.gadā kļuva par pirmo cilvēku, kurš izkāpis uz Mēness.