Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Tramps brīdina par iespējamām ekonomiskām sankcijām Venecuēlā

© Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien brīdināja Venecuēlas kreiso prezidentu Nikolasu Maduro par iespējamām ekonomiskām sankcijām, ja viņš mēģinās pārrakstīt valsts konstitūciju.

"Savienotās Valstis nestāvēs malā, kamēr Venecuēla sabrūk," paziņoja Tramps.

"Ja Maduro režīms 30.jūlijā ieviesīs Konstitucionālo asambleju, Savienotās Valstis veiks spēcīgus un ātrus ekonomiskus pasākumus," viņš uzsvēra, plašāk neko nepaskaidrojot.

Tramps arī slavēja Venecuēlas opozīcijas svētdien rīkoto neoficiālo referendumu par Maduro plānu konstitūcijas pārstrādāšanai.

"Vakardien Venecuēlas tauta vēlreiz nepārprotami paziņoja, ka iestājas par demokrātiju, brīvību un likuma varu," paziņoja ASV prezidents.

"Tomēr tās spēcīgo un drosmīgo rīcību turpina ignorēt slikts līderis, kurš sapņo kļūt par diktatoru," piebilda Tramps, norādot uz Maduro.

Jau vēstīts, ka Venecuēlas opozīcija svētdien rīkoja neoficiālu referendumu, kurā pilsoņi tika aicināti paust atbalstu vai noraidīt Maduro plānu ievēlēt asambleju, kas pārstrādātu valsts konstitūciju.

Referenduma organizatori paziņojuši, ka tajā piedalījušies gandrīz 7,2 miljoni cilvēku. Balsstiesīgo Venecuēlas pilsoņu skaits ir apmēram 19,5 miljoni. Gaidāms, ka absolūtais vairākums dalībnieku būs nobalsojuši pret Maduro plānu.

Tā kā šis balsojums notika bez varasiestāžu atbalsta, tam ir tikai simboliska nozīme.

Visā valstī bija atvērti 14 300 balsošanas iecirkņi, no kuriem daudzi bija vienkārši uz ietves izvietoti galdi vai arī atradās teltīs.

Galvaspilsētā Karakasā pie viena no iecirkņiem uzbrucēji uz motocikliem atklāja uguni uz cilvēkiem, kas stāvēja rindā pēc biļeteniem, nogalinot 61 gadu vecu sievieti un trīs cilvēkus ievainojot. Opozīcija paziņoja, ka uzbrucēji bijuši Maduro atbalstītāji.

Prezidenta Maduro atbalstītāji svētdien notikušo balsojumu boikotēja, savukārt opozīcija ir aicinājusi boikotēt 30.jūlijā paredzētās Konstitucionālās asamblejas vēlēšanas, kurās paredzēts ievēlēt asamblejas 545 locekļus.

Valdība ir paziņojusi, ka lūgs Augstākajai tiesai anulēt opozīcijas rīkotā referenduma rezultātus. Maduro svētdienas balsojumu nodēvējis par "opozīcijas partiju iekšēju konsultatīvu pasākumu".

Opozīcijas spēki aicina gāzt no amata Maduro, viņu vainojot ekonomikas krīzē, kuras dēļ valstī ir pārtikas produktu, medikamentu un citu pamatpreču deficīts. Valsti regulāri notiek vardarbīgi pret valdību vērsti protesti, kurus apspiežot, nogalināti desmitiem protestētāju.