Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Liktenīga kļūda! ASV gaisa triecienā dzīvības zaudē 12 Afganistānas drošībnieki

© REUTERS / Scanpix

ļūmīgā ASV gaisa triecienā Afganistānā piektdien tika nogalināti 12 un ievainoti divi Afganistānas drošības spēku pārstāvji, apstiprinājis Pentagons un Helmandas provinces policijas priekšnieks.

ASV Gaisa spēki atbalstīja Afganistānas drošības spēku operāciju Helmandas provinces Gereškas apriņķī, kur pēdējos mēnešos notikušas dažas no smagākajām kaujām Afganistānā.

"Mēs trāpījām kompleksam, kurā, kā uzskatījām, atrodas ienaidnieka spēki," atzina ASV militārā kontingenta preses sekretārs Bils Salvins. "Tomēr izrādījās, ka tie bija vietējie drošības spēki, kas sadarbojās ar afgāņu valdības spēkiem."

Tikmēr vietējās policijas priekšnieks pastāstīja, ka gaisa trieciens noticis brīdī, kad policijas spēki jau bija atguvuši talibu iepriekš sagrābto objektu.

Saskaņā ar provinces gubernatora biroja sniegto informāciju policisti nav bijuši tērpti uniformās un tas varētu būt pārpratuma cēlonis.

Šī gaisa spēku operācija vēl tiks izmeklēta.

ASV gaisa triecienu skaits Afganistānā šogad ir ievērojami pieaudzis salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem. Otrdien publicēti pirmā pusgada dati liecina, ka piloti šogad līdz jūnija beigām gaisa operācijās izlietojuši vairāk munīcijas nekā visa 2016.gada laikā.

Islāmistu grupējuma "Taleban" iegūto jauno teritoriju un Afganistānas sauszemes spēku noguruma dēļ militārie līderi ir ķērušies pie gaisa triecieniem kā pēdējā līdzekļa talibu sakaušanai.

Ir arī pieaudzis gaisa triecienos bojāgājušo civiliedzīvotāju skaits. Šonedēļ publicēti ANO dati par pirmo pusgadu liecina, ka šogad gaisa triecienos nogalināto vai ievainoto civiliedzīvotāju skaits ir pieaudzis par 43% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

37% no visiem upuriem gājuši bojā ASV gaisa triecienos, bet 48% - Afganistānas gaisa spēku uzlidojumos.