Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Austrija un Slovēnija varēs deportēt migrantus uz Horvātiju

© Ilustratīvs attēls

Eiropas Savienības (ES) Tiesa trešdien atbalstīja Austrijas un Slovēnijas lēmumu migrācijas krīzes apogejā 2015.gadā deportēt patvēruma meklētājus atpakaļ uz Horvātiju.

Ar savu lēmumu ES Tiesa ir apstiprinājusi tā sauktos Dublinas noteikumus, kas paredz, ka ārvalstniekiem jāpiesakās patvērumam pirmajā bloka valstī, kurā viņi ierodas un jāpaliek tur vai arī viņi riskē tikt deportēti.

Vācijas kancleres Angelas Merkeles lēmums 2015.gadā atvērt robežas Sīrijas bēgļiem, tādā veidā pēc būtības apturot Dublinas noteikumu darbību, ļāva Vācijā togad ierasties vismaz 890 000 nelegālajiem imigrantiem.

Grupa patvēruma meklētāju vērsās tiesā, norādot, ka migrācijas krīze radījusi ārkārtas apstākļus, pēc būtības apturot Dublinas noteikumus.

Horvātijas varasiestādes ar autobusiem nogādāja no Serbijas teritorijas ieradušos patvēruma meklētājus uz robežu ar Slovēniju, lai viņi varētu lūgt patvērumu citās bloka dalībvalstīs.

Aktīvisti bija cerējuši, ka ES Tiesa atbalstīs patvēruma meklētāju argumentus, tādējādi liekot mainīt Dublinas noteikumus, kurus to kritiķi uzskata par negodīgu slogu uz tādām ES dienvidu daļas valstīm kā Grieķija un Itālija, kurās kā pirmajās ieradies liels skaits patvēruma meklētāju.

Tomēr tiesa atbalstīja Austrijas un Slovēnijas lēmumu sūtīt patvēruma meklētājus atpakaļ uz Horvātiju, jo "šāds secinājums būtu nesavienojams ar Dublinas regulu".

"Dalībvalsts, kas ir nolēmusi humānu apsvērumu vārdā atļaut savā teritorijā ierasties ES neietilpstošas valsts pilsonim, kuram nav vīzas (..) nevar tikt atbrīvota no šī pienākuma," uzsvēra ES Tiesa.

Vācijas sākotnējais lēmums pēc būtības apturēt Dublinas noteikumu darbību izpelnījās vairāku citu bloka dalībvalstu asu kritiku, tām bažījoties par nelegālo imigrantu viļņa pieaugumu.

Dublinas noteikumu piemērošana šobrīd ir apturēta attiecībā uz Grieķiju, kas kopā ar Itāliju ir galvenie nelegālo imigrantu ieceļošanas punkti ES.