Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Muns: Kara Korejas pussalā nebūs

© Scanpix

Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins ceturtdien paziņojis, ka, neskatoties uz lielo spriedzi reģionā, ko izraisījušas Phenjanas kodoldraudi, kara Korejas pussalā nebūs.

"Visi dienvidkorejieši kopīgi smagi strādājuši, lai pēc Korejas kara valsti atjaunotu no drupām," preses konferencē sakarā ar savas prezidentūras 100.dienu, norādīja Muns. "Es karu novērsīšu par jebkuru cenu. Tāpēc vēlos, lai visi dienvidkorejieši ar pārliecību ticētu, ka kara nebūs."

Spriedzi reģionā saasinājuši Ziemeļkorejas draudi raidīt raķetes ASV valdījumā esošās Guamas virzienā, lai gan šķiet, ka Phenjana pagaidām no šīs ieceres atteikusies.

Reaģējot uz ziemeļkorejiešu draudiem, ASV prezidents Donalds Tramps brīdinājis par iespējamu militāru reakciju, un abu pušu kareivīgā retorika izsaukusi bažas par katastrofiskām sekām, jo Phenjanas rīcībā ir milzīgi artilērijas spēki, kuru sniedzamības rādiusā atrodas Seula, kur mīt miljoniem cilvēku.

Tomēr Muns norādīja, ka Dienvidkorejai faktiski ir veto tiesības uz jebkuru ASV militāro operāciju.

"Neviens nevar pieņemt lēmumu par militārām darbībām Korejas pussalā bez mūsu piekrišanas," uzsvēra Dienvidkorejas prezidents. "Arī ASV un prezidents Tramps saka, ka neatkarīgi no viņu izvēlētās rīcības pret Ziemeļkoreju visi lēmumu tiks pieņemti, konsultējoties un saņemot Korejas Republikas piekrišanu."