Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Atsakās izbeigt lietu pret kinorežisoru Romānu Polaņski

© AP/ Scanpix

Tiesnesis Losandželosā piektdien noraidīja lūgumu izbeigt lietu pret kinorežisoru Romanu Polaņski, kurš pirms 40 gadiem tika apsūdzēts nelikumīgās seksuālās attiecībās ar nepilngadīgo, lai gan šo lūgumu izteica cietusī Samanta Geimere.

Losandželosas Augstākās tiesas tiesnesis Skots Gordons nolēma, ka Polaņskim jāatgriežas Kalifornijas štatā, ja viņš vēlas atrisināt šo lietu.

Geimere šogad lūdza tiesu izbeigt lietu pret Polaņski, savā lūgumā rakstot, ka šādi tiktu izbeigts "40 gadu sods", kas faktiski piespriests gan vainīgajam, gan upurim.

Gordona lēmumā, kas pieņemts tieši Polaņska 84 gadu jubilejā, režisors tiek vainots faktā, ka šī lieta vēl pastāv.

"Viņas paziņojums ir dramatisks pierādījums ilgstošajam un traumatiskajam efektam, kādu uz viņas dzīvi radījuši šie noziegumi un apsūdzētā atteikšanās paklausīt tiesas rīkojumiem un ierasties uz sprieduma pasludināšanu," rakstīja Gordons savā lēmumā.

Polaņska advokāts Harlands Brauns paziņoja, ka lēmums pieņemts pēc tam, kad tiesnesis bija aicinājis izteikt priekšlikumus par to, kā atrisināt šo lietu. Vairākus no Brauna priekšlikumiem šī tiesa iepriekš bija noraidījusi.

1977.gadā Polaņskis, kuram tolaik bija 43 gadi, tika apsūdzēts tolaik 13 gadus vecās Geimeres pavešanā. Vienojoties ar prokuratūru par vairāku apsūdzības punktu atcelšanu, tostarp par apsūdzības atcelšanu izvarošanā, sazāļošanā un netiklu darbību veikšanā ar mazgadīgo, režisors atzina vainu nelikumīgās seksuālās attiecībās.

AP/ Scanpix

1978.gadā neilgi pirms gaidāmās sprieduma pasludināšanas Polaņskis aizbēga no ASV uz Franciju, baidoties, ka tiesnesis neievēros noslēgto vienošanos un piespriedīs viņam pilnu sodu.

2009.gadā Polaņskis tika aizturēts Šveicē, reaģējot uz ASV izdošanas pieprasījumu. Desmit mēnešus režisors pavadīja mājas arestā, bet tad Šveice noraidīja ASV lūgumu.

2015.gada janvārī ASV lūdza Poliju izdot Polaņski, bet Krakovas tiesa 2015.gada oktobrī šo lūgumu noraidīja. Pēc diviem mēnešiem Krakovas tiesas lēmumu apstiprināja arī Polijas Augstākā tiesa.

Polaņska advokātiem nav izdevies pārliecināt tiesnešus piespriest viņam sodu aizmuguriski un ņemt vērā 42 dienas, ko viņš pirms aizbēgšanas uz ASV izcietis aiz restēm psiholoģisku testu veikšanai.

Geimere, kas ilgu laiku atbalstījusi Polaņska cenšanos panākt lietas izbeigšanu, jūnijā pirmoreiz iesniedza šādu lūgumu tiesā. Pēc tam režisora advokāti atkārtoja savu pieprasījumu izbeigt lietu vai piespriest Polaņskim sodu bez viņa ierašanās tiesā.

Geimere tiesnesim paziņoja, ka ir ļoti vīlusies par Polaņska nespēju atrisināt šo lietu ar prokuroriem, un lūdza Gordonu "novest šo lietu līdz galam, kas būtu žēlsirdības akts pret mani un manu ģimeni".

Gordona piektdienas lēmumā atzīmēts, ka tiesa "nevar izbeigt lietu tikai tāpēc, ka tas būtu upura interesēs".

Geimere ir sacījusi, ka tiesu sistēma un šīs lietas sekas viņu ir traumējušas vairāk nekā Polaņskis.

Polaņska vienošanās ar prokuratūru paredzēja, ka pēc viņa izciestajām 42 dienām ieslodzījumā viņam vairs nebūtu jāatgriežas cietumā. Polaņskis par savas bēgšanas iemeslu min to, ka pirmais tiesnesis viņa lietā bija privāti izteicies, ka neievēros šo vienošanos.